CNOOC Limited Keluarkan Laporan Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus 2023

17 CNOOC Limited Released the 2023 Environmental, Social and Governance Report

(SeaPRwire) –   HONG KONG, April 2, 2024 — CNOOC Limited (“the Company”, SEHK: 00883 (HKD counter) and 80883 (RMB counter), SSE: 600938) merilis Laporan Tahunan Tahunan (ESG)nya untuk Tahun 2023 di Hong Kong hari ini.

CNOOC Logo (PRNewsfoto/CNOOC Limited)

  • Memperkukuh pengurusan ESG untuk meletakkan asas yang kukuh bagi pembangunan berkualiti tinggi
  • Mengikut strategi berasaskan inovasi untuk meningkatkan kualiti dan kecekapan bekalan tenaga
  • Mengamalkan prinsip hijau untuk membangunkan sektor tenaga bersih dan rendah karbon
  • Memenuhi tanggungjawab sosial untuk memberdayakan masyarakat bagi kehidupan yang lebih baik

CNOOC Limited menggangap laporan ESG sebagai saluran penting untuk mendedahkan maklumat pematuhan, mengukuhkan pembangunan mampan, dan meningkatkan komunikasi di kalangan pemangku kepentingan. Kami memperjuangkan kerjasama menang-menang dan bertindak secara aktif terhadap kebimbangan pemangku kepentingan kami. Pada tahun 2023, prestasi ESG Syarikat telah diiktiraf secara meluas oleh pasaran dan memenangi banyak anugerah ESG penting seperti “Anugerah Emas” di bawah The Asset Anugerah ESG Korporat, “Terbaik ESG” oleh Institutional Investor. Selain itu, kami telah disenaraikan dalam senarai seperti “Pilihan Syarikat Pembangunan Mampan Industri Berkelanjutan Forbes China TOP50” dan “Anugerah Nilai Syarikat Tersenarai China ESG100” oleh Securities Times.

CNOOC Limited terus mengeratkan tadbir urus korporat, mengukuhkan pengurusan risiko dan kawalan, dan terus mengukuhkan asas untuk pembangunan mampan. Syarikat menubuhkan Kumpulan Terpimpin ESG dan Pejabat Pengurusan ESG di bawah Jawatankuasa Strategi dan Kelestarian untuk mengeratkan pengurusan ESG dan bertindak secara aktif terhadap cabaran yang dibawa oleh perubahan iklim. Syarikat sentiasa mengikuti operasi jujur dan sah, melaksanakan tadbir urus korporat yang ketat, mengekalkan piawaian etika perniagaan yang tinggi, dan terus mengukuhkan sistem pematuhan untuk menjamin operasi yang stabil.

CNOOC Limited melaksanakan strategi pembangunan berasaskan inovasi, dan mempromosikan projek meningkatkan rizab dan pengeluaran serta projek inovasi saintifik dan teknologi, dengan itu terus meningkatkan keupayaan bekalan tenaga. Syarikat menemui 4 ladang minyak dengan isipadu rizab terbukti melebihi seratus juta tan masing-masing, dan medan gas metana arang batu dalam air laut terbesar pertama dengan isipadu gas terbukti melebihi 100 bilion meter padu. Rizab terbukti bersih dan pengeluaran bersih Syarikat mencapai rekod tertinggi. Syarikat menggerakkan penyelidikan teknologi utama dan memperkasakan perniagaan dengan kecerdasan digital. Lebih daripada 100 juta meter kubik gas komersial dihasilkan oleh sistem pengeluaran luar pesisir pertama China yang boleh beroperasi pada kedalaman air melebihi 500 meter. Ladang minyak pintar Qinhuangdao 32-6 mencapai liputan digital 90% terhadap perniagaan inti. Syarikat memenangi sembilan anugerah sains dan teknologi peringkat wilayah dan kementerian pada tahun ini.

CNOOC Limited mengejar pengeluaran berhemat tenaga dan hijau, dengan laluan yang lebih jelas dilakarkan untuk pembangunan bersih, rendah karbon dan hijaunya. Sepanjang tahun, RMB536 juta telah dilaburkan ke dalam lebih 40 projek pembaikan penjimatan tenaga, yang menjimatkan 293,000 tan arang batu piawai dan mengurangkan 749,000 tan karbon dioksida. Platform angin laut terapung pertama China, “Haiyou Guanlan”, telah disambungkan ke grid kuasa ladang minyak Wenchang, mengurangkan pelepasan karbon sebanyak 22,000 tan setiap tahun, yang mewakili tonggak bagi pembangunan minyak dan gas luar pesisir China memasuki “era elektrik hijau”. Projek kuasa darat Bohai telah sepenuhnya siap, meletakkan asas kukuh bagi pembinaan rangkaian bekalan kuasa darat dan luar pesisir yang bersepadu menjelang 2025. Projek CCS demonstrasi pertama luar pesisir China dengan kapasiti penyimpanan melebihi sejuta tan, projek demonstrasi Enping 15-1, telah diletakkan dalam operasi. Projek penyelidikan dan demonstrasi CCS/CCUS Daya Bay telah membuat kemajuan kukuh.

CNOOC Limited secara aktif memenuhi tanggungjawab korporatnya, meluaskan sumbangan sosialnya, dan berkongsi hasil pembangunan dengan semua pemangku kepentingan. Syarikat menganggap pekerjanya sebagai sumber dan aset paling berharga, melindungi hak dan kepentingan mereka dari pelbagai dimensi, dan terus mengoptimumkan laluan kerjaya potensial bagi pekerja. CNOOC Limited telah melaksanakan inisiatif “EMPOWER-Memberdayakan masyarakat, tindakan kebajikan tanpa had” untuk pembangunan bersama masyarakat. Inisiatif ini meliputi 7 aspek utama termasuk memudahkan keadilan pendidikan, meningkatkan sokongan perubatan, melindungi ekosistem semula jadi, memperkukuh komunikasi terbuka, mempromosikan kesejahteraan rakyat, menyokong usaha bantuan kecemasan dan menyumbang kepada pemulihan luar bandar. Melalui inisiatif ini, CNOOC Limited bertujuan untuk memberikan sumbangan kepada masyarakat dan memacu pembangunan. Pada tahun 2023, Syarikat mencipta lebih daripada 21,000 pekerjaan di seluruh dunia, menyertai 46 penyelamatan maritim, dan melabur jumlah RMB 158.14 juta dalam derma dan projek kebajikan awam.

CNOOC Limited komited untuk menjadi tenaga penggerak utama meningkatkan rizab dan pengeluaran, tenaga pemacu pembangunan hijau dan rendah karbon, serta tenaga pemacu membina masyarakat yang serasi. Encik Wang Dongjin, Pengerusi CNOOC Limited, berkata, “Memandang ke hadapan, kami akan terus mengejar pembangunan bersepadu ekonomi, alam sekitar dan masyarakat. Kami akan terus menambah baik pengurusan ESG kami, dan meningkatkan keupayaan kami dalam tadbir urus moden, bekalan tenaga, inovasi teknologi dan penciptaan nilai. Ketika kami mempercepat pembinaan syarikat tenaga kelas dunia dan mempromosikan pembangunan ekonomi dan masyarakat secara mampan dengan gigih, kami bersedia untuk mencapai tonggak baru.”

— Tamat —

Nota kepada Penyunting:

Maklumat lanjut mengenai Syarikat tersedia di .

*** *** *** ***

Rilis akhbar ini termasuk maklumat prospektif, termasuk penyataan mengenai pembangunan yang mungkin dalam perniagaan Syarikat dan anak syarikatnya, seperti peristiwa masa depan, prospek perniagaan atau keputusan kewangan yang dijangka. Perkataan “mengharapkan”, “meramalkan”, “terus”, “anggaran”, “objektif”, “berterusan”, “mungkin”, “akan”, “projek”, “harus”, “percaya”, “pelan”, “berniat” dan ungkapan serupa bertujuan mengenal pasti penyataan prospektif tersebut. Penyataan-penyataan ini berdasarkan anggapan dan analisis oleh Syarikat pada tarikh ini berdasarkan pengalaman dan persepsi terhadap trend sejarah, keadaan semasa dan pembangunan masa depan yang dijangka, serta faktor-faktor lain yang Syarikat percaya sekarang adalah sesuai dalam keadaan. Walau bagaimanapun, sama ada keputusan sebenar dan pembangunan akan memenuhi jangkaan dan ramalan semasa Syarikat adalah tidak pasti. Keputusan sebenar, prestasi dan keadaan kewangan mungkin berbeza secara material daripada harapan Syarikat, termasuk tetapi tidak terhad kepada yang berkaitan dengan fluktuasi harga minyak mentah dan gas asli, faktor makroekonomi dan fiskal, perubahan dalam rejim cukai dan fiskal negara tuan rumah di mana kami beroperasi, sifat sangat bersaing industri minyak dan gas asli, tanggungjawab alam sekitar dan keperluan pematuhan, ramalan harga Syarikat, aktiviti eksplorasi dan pembangunan, aktiviti penggabungan, pengambilalihan dan penjualan, dasar HSSE dan insurans serta perubahan undang-undang tadbir urus korporat, penipuan, pengelakan cukai dan tatakelola korporat.

Oleh itu, semua penyataan prospektif yang dibuat dalam rilis akhbar ini tertakluk kepada risiko dan ketidakpastian yang signifikan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.