Comcast bekerjasama dengan Netflix, Apple TV+ untuk pakej penstriman baru

Comcast-Stock

(SeaPRwire) –   Comcast Corporation (NASDAQ:CMCSA) akan memperkenalkan pakej penstriman baharu bernama StreamSaver kemudian bulan ini, menggabungkan perkhidmatan dari platform Peacocknya, Netflix Inc. (NASDAQ:NFLX), dan Apple Inc.’s (NASDAQ:AAPL) Apple TV+. Pengumuman ini dibuat oleh Ketua Pegawai Eksekutif Comcast Brian Roberts di persidangan MoffettNathanson. StreamSaver akan ditawarkan kepada pelanggan internet jalur lebar Comcast pada kadar yang jauh lebih rendah berbanding tawaran pasaran semasa, dengan butiran harga tepat akan diumumkan kemudian.

Roberts menekankan bahawa Comcast mempunyai sejarah panjang selama 60 tahun dalam menggabungkan perkhidmatan video secara inovatif, dan beliau percaya StreamSaver akan menjadi pakej yang sangat menarik bagi pengguna.

Perkembangan ini tiba ketika syarikat media semakin dipaksa oleh pelabur untuk meningkatkan platform penstriman mereka dan mencapai keuntungan. Selain itu, persaingan semakin meningkat dengan gergasi teknologi seperti Amazon.com Inc. (NASDAQ:AMZN) dan Alphabet Inc. (NASDAQ:GOOGL, NASDAQ:GOOG) menjamin lebih banyak perjanjian penstriman.

Pada masa kini, purata pengguna AS berlangganan empat perkhidmatan penstriman, menelan belanja kira-kira USD61 setiap bulan, menurut laporan Trend Media Digital terkini Deloitte. Trend ini menggarisbawahi cabaran bagi perkhidmatan penstriman untuk mengekalkan asas pelanggan setia dari masa ke semasa.

Industri ini pernah menyaksikan strategi penggabungan serupa sebelum ini. Apple menawarkan pakej Apple One, yang merangkumi Apple TV+ bersama perkhidmatan lain seperti Apple Music dan Apple Arcade, dilancarkan secara global pada akhir 2020. Begitu juga, The Walt Disney Company (NYSE:DIS) menyediakan pakej yang merangkumi Disney+, Hulu, dan ESPN+, dan baru-baru ini memperkenalkan pengalaman aplikasi gabungan di AS yang menggabungkan kandungan Hulu dengan Disney+. Paramount dan Warner Bros. Discovery juga menggabungkan perkhidmatan mereka, mencerminkan pergerakan yang lebih luas ke arah perkongsian di kalangan pesaing media.

Baru-baru ini, Warner Bros. Discovery (NASDAQ:WBD) dan Disney mengumumkan pakej baharu yang merangkumi Disney+, Hulu, dan Max, dengan tarikh pelancaran dijadualkan musim panas ini di AS. Selain itu, Warner Bros. telah mendedahkan perkongsian penstriman sukan akan datang dengan ESPN dan Fox Corporation (NASDAQ:FOXA), dijangka memulakan penstriman pada musim gugur ini. Pada bulan Disember, Warner Bros. Discovery bekerjasama dengan Netflix untuk memperkenalkan pakej berharga USD10 yang disokong iklan melalui Verizon Communications Inc. (NYSE:VZ).

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.