Cosa Resources Umumkan Permulaan Geofizik Tanah dan Perluasan Pasukan Teknikal Penjelajahan Uranium

Cosa Resources

(SeaPRwire) –   Vancouver, British Columbia – 16 Mei 2024 – () () () (“Cosa” atau “Syarikat“) dengan sukacitanya mengumumkan permulaan Tomografi Bunyi Sekitar (ANT) di lokasi projek Uranium Ursa dan Orion yang dimiliki sepenuhnya di Lembangan Athabasca dan pelantikan Daniel Hrabok sebagai Geologi Projek Kanan.

Encik Hrabok adalah Geosaintis Profesional dengan pengalaman lebih sepuluh tahun menjelajahi uranium. Telah menyertai Areva (kini Orano) pada Januari 2013, Encik Hrabok mempunyai pengalaman yang luas dalam penerokaan uranium dan projek pasca-penemuan di seluruh Lembangan Athabasca dan Thelon. Encik Hrabok telah menjadi sebahagian daripada pasukan yang bekerja pada harta tanah uranium terkenal termasuk Shea Creek, McClean Lake, Maybelle River dan projek Kiggavik dan familiar dengan pelbagai seting dan gaya pengumpulan uranium. Beliau juga telah menjadi sebahagian daripada pasukan pada projek Parker Lake dan Close Lake, yang bersebelahan dengan projek Ursa, Astro, dan Orion milik Cosa.

Andy Carmichael, VP Penerokaan, berkomen: “Pengalaman tahap tinggi Encik Hrabok, meliputi lebih daripada setusan projek uranium yang berbeza kematangan dan seting geologi, membawa kekayaan kepakaran teknikal dan operasi kepada pasukan penerokaan Cosa. Kami berada dalam kedudukan yang baik untuk memanfaatkan pengalaman Encik Hrabok mengendalikan projek di seluruh Lembangan Athabasca untuk mengenal pasti dan mengejar peluang masa depan, sambil meningkatkan portfolio projek uranium sedia ada dengan lebih berkesan. Geologi Penerokaan yang berdedikasi dan berkemampuan adalah komponen asas pasukan penerokaan yang berjaya, dan kami bangga menyertakan Dan dalam usaha kami untuk menemui deposit uranium kelas-satu Lembangan Athabasca berikutnya.”

Daniel Hrabok, Geologi Projek Kanan, berkomen: “Saya gembira menyertai Cosa Resources dan menjadi sebahagian daripada pasukan teknikal yang berpengalaman dan berjaya. Dalam masa yang agak singkat, pasukan Cosa telah memperoleh dan dengan cepat memacu portfolio projek uranium berpotensi dan kurang diterokai. Keputusan daripada program pengeboran sulung yang baru dilaksanakan di Ursa memberangsangkan, dan saya bersemangat untuk menggunakan pengalaman saya pada projek kami di seluruh Lembangan Athabasca dan teruskan pencarian Cosa untuk penemuan uranium utama berikutnya.”

Ujian Tomografi Bunyi Sekitar

Ujian ANT telah bermula dan akan diselesaikan di kedua-dua Lokasi Projek Ursa dan Orion dalam tempoh beberapa minggu akan datang. Di Ursa (Rajah 1), ANT akan dikerahkan selama lebih kurang 27 kilometer panjang konduktif. Terutamanya, termasuk dalam kawasan ujian adalah lubang pengeboran UR24-03 musim sejuk yang menyilangkan struktur dan alterasi hidrotermal yang menggalakkan (breksi kaya dravite) beberapa ratus meter di atas tidak sejajar sub-Athabasca. Di Orion (Rajah 2), ANT akan merangkumi zon konduktiviti batuan pasir berukuran kilometer yang sepadan dengan geologi dasar konduktif yang mungkin kompleks pada garis berhampiran dengan pengumpulan lemah dan struktur serta alterasi hidrotermal yang menggalakkan dilalui di projek bersebelahan Orano Parker Lake. ANT telah dibuktikan sebagai kaedah berbiaya rendah dan berimpak rendah untuk mengenal pasti sistem alterasi hidrotermal dalam, dan keputusan kerja ini akan digunakan untuk memandu pengeboran masa depan, termasuk program pengeboran musim panas akan datang di Ursa. Keputusan geokimia dan spektroskopi tanah liat untuk program pengeboran musim sejuk baru-baru ini di Ursa masih tertangguh dan akan dimasukkan ke dalam strategi pengeboran Syarikat sebaik sahaja diterima. Untuk butiran lanjut mengenai ujian ANT Cosa dan rancangan musim panas lain, sila lihat kenyataan akhbar Syarikat bertarikh 9 Mei 2024.

209379 1a9c5b43945d39cc 003 Cosa Resources Announces Commencement of Ground Geophysics and Expansion of Its Uranium Exploration Technical Team
Rajah 1 — Kawasan Ujian ANT Ursa ke atas Keputusan MobileMT 2023TM
209379 1a9c5b43945d39cc 004 Cosa Resources Announces Commencement of Ground Geophysics and Expansion of Its Uranium Exploration Technical Team
Rajah 2 — Kawasan Ujian ANT Orion ke atas Keputusan MobileMT 2023TM

Mengenai Cosa Resources Corp.

Cosa Resources ialah syarikat penerokaan uranium Kanada yang beroperasi di utara Saskatchewan. Portfolio terdiri daripada kira-kira 209,000 ha merentasi pelbagai projek di kawasan Lembangan Athabasca, kesemuanya kurang diterokai, dan kebanyakannya terletak di dalam atau bersebelahan dengan laluan uranium yang ditubuhkan.

Pasukan pengurusan Cosa yang berjaya telah rekod kejayaan panjang di Saskatchewan. Pada 2022, ahli pasukan Cosa dianugerahkan Anugerah Colin Spence AME atas penglibatan terdahulu mereka dalam menemui deposit Hurricane IsoEnergy. Sebelum Hurricane, kakitangan Cosa memimpin pasukan atau memainkan peranan penting dalam penemuan deposit Gryphon Denison Mines dan Zon Gemini 92 Energy serta memainkan peranan utama dalam pengasasan NexGen dan IsoEnergy.

Fokus utama Cosa sehingga 2024 ialah pengeboran awal di Projek Ursa kami, yang menangkap lebih 60 kilometer panjang koridor struktur Cable Bay yang bersejarah dengan pengumpulan diketahui dan pengeboran sejarah terhad. Ia mungkin mewakili koridor Athabasca timur terakhir yang belum menghasilkan penemuan utama. Geofizik moden yang dilaksanakan oleh Cosa pada 2023 mengenal pasti beberapa kawasan sasaran berkeutamaan yang ditandai oleh stratigrafi dasar konduktif di bawah atau bersebelahan dengan zon alterasi batuan pasir yang luas – seting yang tipikal kebanyakan pengumpulan uranium timur Athabasca. Keputusan pengeboran awal di Ursa pada 2024 memberangsangkan dan termasuk persilangan zon alterasi meluas berkaitan struktur di batuan pasir Athabasca terletak 250 hingga 460 meter di atas tidak sejajar sub-Athabasca. Tindakan lanjut dirancang pada separuh kedua 2024.

Orang Berkelayakan

Pendedahan syarikat terhadap maklumat atau maklumat saintifik dalam kenyataan akhbar ini telah disemak dan diluluskan oleh Andy Carmichael, P.Geo., Timbalan Presiden, Penerokaan untuk Cosa. Encik Carmichael adalah Orang Berkelayakan seperti yang ditakrifkan di bawah terma Instrumen 43-101.

Hubungan

Keith Bodnarchuk, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif

+1 888-899-2672 (COSA)

Kenyataan Berjaga-jaga

Tiada Bursa Saham Venture atau Pembekal Perkhidmatan Berkanunnya (seperti yang ditakrifkan dalam dasar Bursa Saham Venture) menerima tanggungjawab terhadap kecukupan atau ketepatan pelepasan ini.

Pendedahan:

1) Penulis Artikel, atau ahli isi rumah atau keluarga penulis, tidak mempunyai sekuriti syarikat-syarikat yang dinyatakan dalam Artikel ini. Penulis menentukan syarikat mana yang akan dimasukkan dalam artikel ini berdasarkan penyelidikan dan pemahaman sektor.

2) Artikel ini dikeluarkan bagi pihak dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.