CPS Energy Memperoleh Loji Gas di Corpus Christi dan Laredo Dari Talen Energy Sebagai Sebahagian Daripada Pelan Generasi yang Diluluskan

CPS Energy Acquires Gas Plants in Corpus Christi and Laredo From Talen Energy as Part of Approved Generation Plan

(SeaPRwire) –   Loji gas asas menyediakan kapasiti pemetekan yang perlu untuk memelihara kebolehpercayaan dan kemampanan pelanggan.

SAN ANTONIO, 27 Mac 2024 — Pada hari ini, CPS Energy dan Talen Energy Corporation (“Talen”) (OTCQX: TLNE) mengumumkan persetujuan untuk CPS Energy membeli portfolio penjanaan Talen yang berjumlah kira-kira 1,710 megawatt (“MW”) terletak di Zon Selatan pasaran Electric Reliability Council of Texas (“ERCOT”) untuk AS$785 juta tertakluk kepada penyesuaian modal kerja berjalan yang biasa pada penutupan. Aset-aset ini termasuk loji gas di Corpus Christi dan Laredo. Transaksi ini dijangka ditutup pada suku kedua 2024.

Di bawah terma-terma perjanjian itu, yang tertakluk kepada syarat-syarat penutupan biasa, CPS Energy akan membeli semua aset berkaitan dengan loji gas berasaskan 897 MW Barney Davis dan 635 MW Nueces Bay, kedua-duanya terletak di Corpus Christi, Tex., serta loji penjanaan gas sebanyak 178 MW di Laredo, Tex.

Tindakan ini menyokong pelan penjanaan CPS Energy, diluluskan pada 2023 oleh Lembaga Pengarahnya. Ia menjamin tambahan 1,710 MW kuasa untuk komuniti San Antonio yang lebih besar dan akan tersedia seawal musim panas ini. Penambahan unit-unit ini selari dengan pelan penjanaan, yang merangkumi pengunduran unit-unit lama dan penambahan campuran gas, suria, angin, dan penyimpanan tenaga.

“Pembelian aset-aset ini mengeraskan komitmen CPS Energy untuk menyediakan bekalan tenaga yang boleh dipercayai dan mampan kepada salah satu komuniti berkembang terpantas di negara ini, serentak mengimbangi komitmen kami untuk mengurangkan pengeluaran karbon menjelang 2030,” kata Rudy D. Garza, Presiden & CEO CPS Energy. “Pelaburan yang kami lakukan untuk membeli dan memperbaiki prestasi loji-loji ini memberikan faedah kos apabila dibandingkan dengan membina aset baharu, yang bermakna kebolehpercayaan sekarang pada harga lebih rendah untuk komuniti kami. Selain daripada kemudahan-kemudahan ini, apabila komuniti kami terus berkembang, kami juga menambah sumber tenaga boleh diperbaharui dan penyimpanan.”

Presiden Talen dan Ketua Eksekutif Mac McFarland berkata, “Transaksi ini menunjukkan komitmen berterusan kami untuk melonggarkan nilai yang ketara untuk Talen, serentak mengambil berat tentang orang kami. Kami gembira aset-aset ini akan membantu CPS Energy dalam strategi jangka panjangnya untuk melayani komunitinya dengan penjanaan kuasa boleh dipercayai dan kos-berkesan.”

Pelan Wawasan 2027 CPS Energy merangkumi pelan penjanaannya yang merangkumi pengunduran kapasiti penjanaan berlepas 2,249 MW sebelum 2030. CPS Energy telah menambah 730 MW tenaga suria dan 50 MW penyimpanan tenaga setakat ini sebagai sebahagian daripada pelan penjanaannya, dengan tambahan 500 MW RFP penyimpanan tenaga dalam proses. Dengan penambahan kemudahan-kemudahan ini, pelepasan persekitaran akan kekal mengikut komitmen pengurangan pelepasan Plan Tindakan Iklim dan Penyesuaian Bandaraya San Antonio menjelang 2030. Selain itu, ia memberikan CPS Energy fleksibiliti untuk menambah lebih tenaga boleh diperbaharui dan penyimpanan dengan manfaat pemetekan (kuasa yang tersedia apabila diperlukan) sudah ada.

Loji-loji di Corpus Christi dan Laredo dijangka beroperasi selama 25 tahun akan datang. Terdapat jumlah gabungan 65 pekerja operasi di tapak-tapak ini, dan mereka akan mempunyai peluang untuk menjadi pekerja CPS Energy pada penutupan pembelian.

J.P. Morgan bertindak sebagai penasihat kewangan eksklusif dan Dykema Gossett PLLC sebagai penasihat undang-undang kepada CPS Energy berhubung Transaksi. RBC Capital Markets, LLC berkhidmat sebagai penasihat kewangan eksklusif dan Kirkland & Ellis LLP sebagai penasihat undang-undang untuk Talen.

Mengenai CPS Energy
Ditubuhkan pada 1860, CPS Energy ialah syarikat tenaga awam, gas asli, dan elektrik terbesar di negara, menyediakan perkhidmatan selamat, boleh dipercayai, dan berharga bersaing kepada lebih daripada 930,114 pelanggan elektrik dan 381,379 pelanggan gas asli di San Antonio dan bahagian tujuh bandar bersebelahan. Bil tenaga gabungan pelanggan kami tergolong dalam 20 bandar terbesar di negara — sementara menjana AS$9 bilion pendapatan untuk Bandaraya San Antonio selama 80 tahun. Sebagai rakan komuniti yang dipercayai dan kukuh, kami sentiasa memberi tumpuan kepada penciptaan pekerjaan, pembangunan ekonomi, dan pelaburan pendidikan. Kami tergolong dalam syarikat tenaga awam pembelian angin teratas di negara dan San Antonio nombor satu di Texas untuk penjanaan suria.

CPS Energy
Melissa C. Sorola
Naib Presiden, Komunikasi Korporat & Pemasaran

Mengenai Talen
Talen memiliki dan mengendalikan kira-kira 12.4 gigawatt infrastruktur kuasa di Amerika Syarikat. Kami menghasilkan dan menjual elektrik, kapasiti, dan perkhidmatan tambahan ke pasaran kuasa grosir AS, termasuk PJM, ERCOT dan WECC, dengan armada penjanaan kami terutamanya terletak di Mid-Atlantic, Texas dan Montana. Walaupun majoriti kuasa kami sudah dihasilkan di loji nuklear Susquehanna tanpa karbon, berkos rendah kami, kami mengurangkan profil karbon armada kami melalui penukaran dan pengunduran kemudahan arang kami sepenuhnya dimiliki. Talen beribu pejabat di Houston, Texas. Untuk maklumat lanjut, lawati .

Talen berdagang di OTCQX® Best Market di bawah tiket “TLNE.” Syarikat OTCQX memenuhi piawaian kewangan tinggi, mengikuti amalan tadbir urus korporat terbaik, menunjukkan pematuhan undang-undang sekuriti AS, dan mempunyai pengenalan pihak ketiga profesional. Pelabur boleh mencari pendedahan kewangan semasa dan Kutipan Tahap 2 Secara Nyata untuk Syarikat di .

Maklumat Tambahan
Untuk maklumat dan kemaskini tambahan mengenai Talen, sila lawati laman Web Hubungan Pelabur kami di , atau hubungi:

Hubungan Pelabur:
Ellen Liu
Pengarah Kanan, Hubungan Pelabur

Media:
Taryne Williams
Pengarah, Komunikasi Korporat

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Pernyataan Pandangan Ke Depan
Komunikasi ini mengandungi pernyataan pandangan ke depan dalam makna undang-undang sekuriti persekutuan, yang pernyataan itu tertakluk kepada risiko dan ketidakpastian yang banyak. Pernyataan pandangan ke depan ini bertujuan untuk layak untuk perlindungan selamat dari tanggungjawab yang ditubuhkan oleh Private Securities Litigation Reform Act 1995. Semua pernyataan selain pernyataan fakta sejarah yang termasuk dalam komunikasi ini, atau dimasukkan melalui rujukan ke dalam komunikasi ini, adalah pernyataan pandangan ke depan. Sepanjang komunikasi ini, kami telah cuba untuk mengenal pasti pernyataan pandangan ke depan dengan menggunakan perkataan seperti “menjangka”, “percaya”, “berterusan”, “boleh”, “anggar”, “ramalan”, “sasaran”, “berniat”, “mungkin”, “merancang”, “berpotensi”, “meramal”, “harus”, “akan” atau bentuk lain perkataan atau ungkapan serupa atau negatifnya, walaupun bukan semua pernyataan pandangan ke depan dapat dikenal pasti.