Cure Genetics dan Frametact Capai Perjanjian Kerjasama Pembangunan dan Pelesenan $60 Juta untuk Pembangunan Terapi Gen untuk Penyakit Neurologi Keluarga

SUZHOU, China dan HONG KONG, 14 Sept. 2023 — Cure Genetics dan Frametact Limited, sebuah syarikat bioteknologi yang mengkhusus dalam penyelidikan dan pembangunan rawatan untuk penyakit neurologi, secara bersama mengumumkan penandatanganan perjanjian pembangunan kolaboratif dan pelesenan. Perkongsian ini akan memanfaatkan platform VELPTM milik Cure Genetics yang eksklusif untuk membangunkan vektor Virus Bersekutu Adeno (AAV) novel untuk rawatan penyakit neurologi famili. Menurut perjanjian, Cure Genetics akan menerima pembayaran pendahuluan dan tonggak sebanyak $60 juta. Di samping itu, setelah pelancaran produk pasaran, Cure Genetics akan terus menerima royalti jualan berdasarkan hasil bersih.

Kolaborasi ini akan memanfaatkan kepakaran yang luas Frametact dalam bidang penyakit neurologi, digabungkan dengan teknologi terkemuka Cure Genetics dalam pembangunan vektor AAV dan penyaringan AAV in vivo yang cekap. Bersama-sama, syarikat-syarikat ini akan bekerja untuk membangunkan rawatan untuk penyakit neurodegeneratif famili seperti Alzheimer, Parkinson dan penyakit Huntington.

Kolaborasi ini, selepas perkongsian sebelumnya dengan Boehringer Ingelheim, menandakan langkah penting seterusnya bagi Cure Genetics dengan organisasi terkemuka global. Ia bukan sahaja mengesahkan kemajuan global platform VELPTM tetapi juga menandakan lompatan ke hadapan dalam proses pengantarabangsaan Cure Genetics. Cure Genetics berharap dapat bekerjasama dengan Frametact untuk mempercepatkan pembangunan produk terapi gen untuk penyakit otak.

Mengenai Frametact Limited

Frametact Limited telah ditubuhkan oleh pasukan penyelidikan neurosains molekul di Universiti Sains dan Teknologi Hong Kong dan Pusat Penyakit Neurodegeneratif Hong Kong. Syarikat ini mengintegrasikan teknologi penyelidikan mendalam dalam bidang neurobiologi, neurofarmakologi, dan penyakit neurodegeneratif, termasuk penyakit Alzheimer, misi Frametact adalah untuk memanfaatkan platform neurosains maju untuk meningkatkan penyelidikan dan pembangunan produk rawatan untuk penyakit neurologi.

Mengenai Cure Genetics

Cure Genetics, yang ditubuhkan di Suzhou pada 2016, adalah syarikat peringkat klinikal yang memberi tumpuan kepada membangunkan terapi sel dan gen untuk tumor pepejal dan penyakit genetik yang biasa. Dengan platform teknologi inovatif kami, termasuk platform Universal CAR-NKT AIMSTM CAR-NKT dan platform AAV unik VELPTM, Cure Genetics berada di barisan hadapan inovasi asli, mencapai susun atur saluran yang berbeza. Dengan memanfaatkan kolaborasi dan pelesenan global, kami secara proaktif mendorong penyelidikan dan pembangunan, serta pengkomersialan ubat inovatif. Kami bertujuan untuk menyediakan pilihan rawatan yang berkesan untuk pesakit di seluruh dunia dengan keperluan perubatan yang tidak terpenuhi dan untuk menjadikan diri kami sebagai penanda aras dalam bidang terapi sel dan gen global.

Maklumat perhubungan: BD@curegenetics.com