Daerah Baru Guian Sedang Mengubah Diri Menjadi Pusat Inovasi Untuk Integrasi Bandar Dan Industri

(SeaPRwire) –   GUIAN, China, Nov. 20, 2023Laporan berita oleh Huanqiu.com:

Perubahan berlaku setiap tahun dan perubahan besar berlaku setiap tiga tahun. Di kawasan inti Guian New District, Guiyang Big Data Sci-Tech Innovation City sedang berkembang dengan pesat. Sejak penubuhan Jawatankuasa Kerja dan Jawatankuasa Pengurusan Bandar Raya Data Besar Sains dan Teknologi Inovasi Guiyang diluluskan pada Jun, usaha telah dikumpulkan untuk membangunkan Bandar Raya Data Besar Sains dan Teknologi Inovasi Guiyang menjadi kawasan penumpuan industri digital dan bakat, kawasan perdemoan aplikasi digital dan kawasan pameran kelestarian ekologi.

Terletak di dataran tinggi dengan purata ketinggian 1,100 meter, Bandar Raya Data Besar Sains dan Teknologi Inovasi Guiyang menawarkan persekitaran ekologi yang indah dengan kelembapan relatif 76%-79% dan suhu purata musim panas hanya 22°C. Penetapan semula jadi memberikan Bandar Raya Data Besar Sains dan Teknologi Inovasi Guiyang syarat ideal untuk hidup dan bekerja, sementara sumber tenaga profesional menyokong pembangunan industri.

A view of Guiyang Big Data Sci-Tech Innovation City.
A view of Guiyang Big Data Sci-Tech Innovation City.

Guiyang Big Data Sci-Tech Innovation City telah membina Hospital Guizhou Hospital Hospital Pertama Hospital Pertama Sun Yat-sen University, yang merupakan pusat perubatan serantau kebangsaan dan hospital umum ternasional. Selain itu, Sekolah Guian New Area yang berkaitan dengan Universiti Normal Beijing, sekolah inovatif K-12 15 tahun yang menggabungkan pendidikan tadika, rendah, menengah dan tinggi, telah ditubuhkan. Pada masa yang sama, terletak bersebelahan dengan Bandaraya Huaxi dan Bandar Pendidikan Vokasional Qingzhen, satu laluan yang menampilkan “dua bandar dan satu tali” untuk membangunkan bakat S&T telah dibina. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, dengan menekankan tataran industri “satu pusat, dua taman dan tiga lembah” (iaitu Pusat Inovasi; Taman Perindustrian Suzhou Guian dan Taman Perindustrian Teknologi Tinggi Zhangjiang Guian; Lembah Rangkaian, Lembah Optik dan Lembah Penerbangan Angkasa), Bandar Raya Data Besar Sains dan Teknologi Inovasi Guiyang telah meningkatkan usaha untuk membangunkan ekosistem industri dan mempercepat penumpuan industri dengan fokus pada pusat pengkomputeran, sains data dan inovasi teknologi, dan AI.

Pendapat Kerajaan Rakyat Wilayah Guizhou tentang Mempercepat Pembangunan Berkualiti Tinggi Guian New District telah dikeluarkan pada Jun 26, yang memperkenalkan langkah dasar yang lebih berani dan berisiko tinggi untuk menyokong pembangunan berkualiti tinggi Guian New District. Ia dicadangkan untuk mempercepat penumpuan industri, menggalakkan pengumpulan bakat dan penduduk, mempercepat pembinaan pusat S&T di seluruh wilayah, meletakkan sumber pendidikan dan perubatan berkualiti tinggi secara strategik, dan meningkatkan rangkaian pengangkutan, dan sebagainya.

Menurut Pendapat ini, strateginya adalah setiap tahun menyokong syarikat data besar yang layak di Bandar Raya Data Besar Sains dan Teknologi Inovasi Guiyang untuk mencipta perdemoan rujukan untuk aplikasi senario terbuka, berdasarkan kira-kira 12 senario seperti penjadualan sumber pengkomputeran lintas domain, operasi nilai tambah data awam dan latihan model AI besar. Bursa Data Guiyang juga akan dipindahkan ke Bandar Raya Data Besar Sains dan Teknologi Inovasi Guiyang. Terdapat sokongan untuk pembinaan tiga sekolah berkualiti tinggi di dan berhampiran Bandar Raya Data Besar Sains dan Teknologi Inovasi Guiyang untuk meningkatkan lebih daripada 5,000 tempat. Selain itu, permintaan perjalanan antara Bandar Raya Data Besar Sains dan Teknologi Inovasi Guiyang, Bandaraya Huaxi, Bandar Perindustrian Baru Machang dan kawasan bandar pusat akan dipenuhi pada tahun 2023.

Sebagai hab baru untuk penyepaduan bandar dan industri, Bandar Raya Data Besar Sains dan Teknologi Inovasi Guiyang terus meningkatkan kualiti dan kecekapan perkhidmatan. Ia komited untuk mencipta sistem perkhidmatan perusahaan “1+3+N”, di mana “1” bermakna menubuhkan pusat tanggapan penuh untuk perkhidmatan perusahaan yang menangani hal ehwal taman secara langsung; “3” merujuk kepada penyediaan jaminan pra, semasa dan pasca untuk “sepuluh unsur”, seperti tanah, perumahan, bekalan air, elektrik dan gas, kejuruteraan, logistik, cukai, sokongan kewangan dan kemudahan hidup; “N” bermakna melaksanakan pelbagai langkah, seperti penugasan tanggungjawab kepada individu tertentu, perkhidmatan ejen proses penuh, sokongan dasar perkhidmatan, dan sokongan perkhidmatan digital.

Kini, berjalan di Guian New District, orang boleh merasakan dengan jelas bahawa ekonomi digital sedang dengan cepat memeluk beribu-ribu industri untuk menyuntik momentum kepada pembangunan berkualiti tinggi Guizhou. Berkat pembangunan industri data besar, perniagaan baru telah tumbuh di Guian.

Penyepaduan bandar dan industri membangunkan kelebihan baru untuk pembangunan berkualiti tinggi, manakala semangat kemanusiaan menulis bab baru untuk keharmonian kewujudan. Apabila penumpuan industri dan pembangunan didorong oleh kelebihan industri, lebih banyak syarikat menyasarkan peluang perniagaan dan prospek Guian New District. Pada masa ini, bandar baru yang sesuai untuk hidup, bekerja dan rekreasi sedang berada di ambang kenaikan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)