Daya Tarikan Qianhai Kepada Pelaburan Global Semakin Ditingkatkan

(SeaPRwire) –

SHENZHEN, China, Nov. 13, 2023 — Daya tarikan Qianhai, Shenzhen kepada pelaburan global kian maju. Semasa Persidangan Promosi Pelaburan dan Bakat Global Qianhai 2023, PricewaterhouseCoopers mendedahkan Kertas Biru Tahunan Pelaksanaan Perniagaan Zon Kerjasama Qianhai 2023 (“Kertas Biru”), yang menunjukkan alam perniagaan keseluruhan Qianhai yang luar biasa dan kemajuan penting dalam integrasi ShenzhenHong Kong, secara praktikal mencapai matlamat “persekitaran perniagaan bersaing secara global menjelang 2025” yang ditetapkan dalam Pelan untuk Mendalamkan Reformasi dan Pembukaan Bersepadu Zon Kerjasama Perkhidmatan Moden Industri Shenzhen-Hong Kong Qianhai (“Pelan Qianhai”).

Kertas Biru menekankan kemajuan Qianhai dalam pelbagai aspek persekitaran perniagaan. Sebagai contoh, peraturan Zon Kerjasama Perkhidmatan Moden Industri Shenzhen-Hong Kong mengenai perlindungan pelabur telah diperkenalkan untuk meningkatkan perlindungan hak dan kepentingan pelabur. Kawasan Undang-Undang Antarabangsa Shenzhen-Hong Kong telah dicipta, Pusat Timbangtara Antarabangsa Kawasan Teluk Guangdong-Hong Kong-Macao telah ditubuhkan, dan tujuh persatuan firma undang-undang GuangdongHong KongMacao telah ditubuhkan di Zon Kerjasama Qianhai. Pentadbiran Kastam Am telah mengeluarkan 18 langkah untuk memudahkan koordinasi peraturan pemeriksaan dan penyeliaan antara Shenzhen dan Hong Kong. Langkah ini menggalakkan penggabungan pelabuhan Kawasan Teluk Guangdong-Hong Kong-Macao untuk “beroperasi sebagai pelabuhan tunggal” dan melaksanakan “satu pemeriksaan dan satu pensijilan untuk semua akses.” Menurut Kertas Biru, Qianhai akan membina persekitaran perniagaan yang memberi tumpuan kepada pasaran, kedaulatan undang-undang, dan penghantaran antarabangsa, bergerak lebih pantas untuk mencapai tahap dunia.

Untuk terus mempromosikan persekitaran perniagaan berkualiti tinggi, Qianhai memberdayakan pengenalan bakat untuk menyediakan sokongan intelektual bagi syarikat global, menurut Pihak Berkuasa Zon Kerjasama Qianhai Shenzhen-Hong Kong Perkhidmatan Moden Industri.

Jabatan Pentadbiran Qianhai, bekerjasama dengan Elsevier, University of Hong Kong (HKU), China Europe International Business School, dan organisasi lain, telah melancarkan Program Cuti Sabbatical Saintis Global. Program itu bertujuan pada bidang utama dan arah strategik pembangunan inovasi global dan negara serta mencipta platform inovatif di mana saintis terkemuka dari seluruh dunia boleh bertukar pandangan akademik dan berkongsi maklumat terkini. Dengan cara ini, ia menggalakkan banyak saintis berpengaruh global dan pakar dalam teknologi teras bidang utama untuk menubuhkan pusat R & D di Qianhai dan melancarkan transformasi industri untuk projek mereka.

Sejak pelancaran Pelan Qianhai, Qianhai telah meningkatkan kerjasama dengan institusi pengajian tinggi Hong Kong untuk menubuhkan kemudahan R & D baru dan kenderaan bakat antarabangsa lain dalam pelbagai bentuk di Zon Kerjasama Qianhai.

Sementara itu, Qianhai telah melancarkan In Qianhai, laman web serba lengkap untuk perkhidmatan bakat secara menyeluruh yang menyediakan perkhidmatan berteraskan antarabangsa sepanjang ekosistem dan rantai untuk individu berbakat yang berpindah ke China. Ia menawarkan fungsi perkhidmatan dalam talian berdasarkan senario untuk pekerjaan, keusahawanan, sokongan hidup dan pembelajaran, antara modul lain.

Selanjutnya, untuk menyediakan platform pembangunan lebih besar bagi syarikat global, Qianhai telah meluaskan Enam Perkumpulan Asal (modal ventura, perdagangan gas asli, pembiayaan sewa, perdagangan elektronik lintas sempadan, perkhidmatan berkaitan cukai, dan institut pemikir kelas tinggi) dan melancarkan Enam Perkumpulan Baharu: kecerdasan buatan, rantai bekalan, litar bersepadu, peralatan lembaran luar pesisir, perkhidmatan pengangkutan, dan perundingan antarabangsa. Bersama-sama, ia mencipta corak ruang “6 + 6” penumpuan industri yang baharu.

Ahli-ahli analisis berkata bahawa sokongan berdimensi berganda akan mengangkat persekitaran perniagaan Qianhai ke tahap lebih tinggi dan menjadikan Qianhai lebih menarik bagi syarikat global.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: (Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)