Delegasi Jiangsu Membantu Paris Menghargai Kecantikan Opera Kunqu 600 Tahun

PARIS, 19 September 2023 – Dari 12 hingga 16 September, aktiviti pertukaran budaya “Pertemuan Tamadun: Minggu Opera Kunqu Jiangsu China” telah diadakan di Paris, Perancis. Dengan persembahan klasik, paparan interaktif dinamik, pameran tematik, perbincangan akademik, dan banyak lagi, ia membentangkan jamuan budaya Opera Kunqu yang kaya untuk rakyat Perancis.

Poster of Chinese Kunqu Opera
Poster Opera Kunqu Cina

Selama dua hari berturut-turut, versi Opera Kunqu Selatan “The Peony Pavilion” oleh Teater Opera Kunqu Jiangsu telah dimainkan kepada dewan penuh di Theatre Libre di Paris. Produksi ini secara setia mempamerkan mahakarya seperti yang dipersembahkan oleh Master Zhang Jiqing dari Teater Opera Kunqu Jiangsu, yang telah menakjubkan Paris dengan versi yang sama 37 tahun yang lalu, menurut Persatuan Kebudayaan Antarabangsa Jiangsu. Persembahan cemerlang yang berlangsung lebih daripada dua jam itu menerima tujuh panggilan tabir dengan pelakon utama Kong Aiping dan Shi Xiaming. Ramai penonton Perancis menyatakan bahawa walaupun ini adalah pertemuan pertama mereka dengan Opera Kunqu, mereka dapat merasakan keindahan di dalamnya, yang mereka rasakan bukan sahaja Timur tetapi juga sebahagian daripada warisan budaya tidak ketara kemanusiaan.

Selain daripada persembahan, acara ini termasuk pelbagai pameran, seminar, dan aktiviti penglibatan seperti Opera Kunqu di sekolah-sekolah. Para pelakon juga menganjurkan mob kilat di mercu tanda ikonik seperti Menara Eiffel dan Arc de Triomphe, melibatkan diri dengan orang tempatan di jalan-jalan.

“Emosi Terungkap, Kasih Sayang Terjelajah: Pameran Khas tentang Budaya Opera Kunqu Cina” yang diadakan di Muzium Guimet, juga dikenali sebagai Muzium Kesenian Asia Kebangsaan, secara komprehensif mempamerkan sejarah, teks, props, kostum, alat muzik, dan pertukaran antarabangsa yang berkaitan dengan Opera Kunqu. Ia membentangkan panorama pewarisan dan perkembangan budaya Cina, serta pemodenan Wilayah Jiangsu dalam konteks Cina.

Semasa simposium antarabangsa yang diadakan di Pusat Kebudayaan China di Paris, sarjana budaya dari negara termasuk Perancis, United Kingdom, Itali, dan Belanda memberi tumpuan kepada tema “Opera Kunqu dalam Era Kita: Dialog Antara Budaya dan Pertukaran Peradaban” untuk perbincangan dan pertukaran. Maria Shevtsova, rakan Akademi Sains Eropah dan profesor Drama di University of London, menyatakan bahawa Opera Kunqu secara berterusan meneroka pelbagai aspek ekspresi artistik manusia. Ia menggabungkan nyanyian, tarian, dan kostum teater menjadi satu keharmonian, mempamerkan maruah kreativiti manusia.

Opera Kunqu, yang kerap dirujuk sebagai moyang seratus opera, berasal antara abad ke-14 dan ke-17 di rantau Kunshan Suzhou, berhampiran Shanghai pada hari ini. Selama 600 tahun berikutnya, ia bergabung dengan budaya serantau di seluruh China, melahirkan pelbagai sekolah dan gaya yang unik. Delegasi yang membuat persembahan di Perancis berasal dari Jiangsu, tempat kelahiran Opera Kunqu, dan dipuji oleh peminat Kunqu kerana “Gaya Kun Selatan” mereka. Lapan kumpulan opera Kunqu utama yang aktif di seluruh China memiliki ciri-ciri serantau dan keindahan unik mereka sendiri. Dengan sokongan dan semangat budaya dari semua segmen masyarakat Cina, seni teater tradisional Cina telah memasuki peringkat yang lebih yakin pada hari ini.

Seni tidak mengenal sempadan, dan budaya mencari persamaan. Pada masa kini, melalui saluran dalam talian, penonton dari seluruh dunia boleh mengalami ungkapan inovatif budaya tradisional Cina, walaupun mereka beribu-ribu batu jauhnya. Ikuti kluster media “China Culture & Art” di Facebook dan YouTube, dan sertai tagar #Echoesofkunqu untuk berkongsi kisah opera Cina dari pengalaman anda sendiri. Rasakan pesona abadi budaya tradisional Cina yang unggul.

Pautan Lampiran Imej:
Pautan: https://iop.asianetnews.net/view-attachment?attach-id=442276
Keterangan: Poster Opera Kunqu Cina