DHL Express membuka hab global terkembang di Hong Kong, kukuh meletakkan dirinya untuk pemulihan perdagangan global

  • Jumlah pelaburan kepada Pusat Asia Tengah ialah EUR 562 juta, menjadikannya pelaburan infrastruktur terbesar oleh DHL Express di Asia Pasifik sehingga kini
  • Pusat ini merupakan salah satu daripada tiga pusat global DHL Express yang menghubungkan Asia Pasifik dengan selebih dunia dan juga menyokong perdagangan intra-Asia
  • Kapasiti pengendalian penghantaran puncak meningkat hampir 70 peratus. Pada kapasiti penuhnya, pusat ini mampu mengendalikan enam kali ganda volume penghantaran berbanding ketika ia mula ditubuhkan pada 2004

(SeaPRwire) –   HONG KONG, Nov. 14, 2023 — DHL Express, penyedia perkhidmatan ekspres antarabangsa terkemuka di dunia, telah melancarkan Pusat Asia Tengah (CAT) yang diperbaharui dan diperluas di Hong Kong, di tengah-tengah pertumbuhan perdagangan global yang pesat dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Setakat ini, jumlah pelaburan untuk CAT telah mencapai EUR 562 juta sejak penubuhannya pada 2004. Ini menunjukkan keyakinan kuat DHL terhadap peluang pertumbuhan di Asia Pasifik, dan komitmen untuk membangunkan Hong Kong sebagai hab penerbangan antarabangsa.

Komitmen untuk memudahkan pertumbuhan perdagangan antara Asia dan selebih dunia

“Kami percaya bahawa perdagangan global penting, dan ia akan kekal. Kami telah melabur lebih daripada EUR1.8 bilion ke dalam tiga pusat global kami, menunjukkan komitmen kami untuk menyokong pertumbuhan pelanggan kami ketika mereka meluaskan operasi secara global,” kata John Pearson, CEO, DHL Express. “CAT penting kepada pelanggan kami di Asia dan seluruh dunia, kerana ia mengendalikan hampir 20% daripada jumlah penghantaran global DHL Express. Walaupun perdagangan global pulih berikutan lonjakan semasa pandemik, pelaburan kami hari ini akan memperbaiki rangkaian global dan serantau kami, meletakkan kami dalam kedudukan yang cemerlang apabila perdagangan global pulih.”

Asia merupakan rumah kepada beberapa pasaran paling pesat tumbuh di dunia. Sejak penubuhannya pada 2004, kami telah melihat peningkatan berterusan dalam permintaan kargo udara yang dipacu oleh perdagangan antara Asia dan wilayah-wilayah lain, dan perdagangan elektronik lintas sempadan. Walaupun perdagangan global normalisasi selepas pandemik, kami telah melihat pertumbuhan kadar penghantaran melebihi 30 peratus antara Asia dan benua-benua lain dalam tiga suku tahun pertama 2023 berbanding tempoh yang sama pada 2019, jauh melebihi tahap pra-Covid,” kata Ken Lee, CEO untuk Asia Pasifik, DHL Express. “Selain itu, lokasi strategik Pusat di Hong Kong membuka peluang bagi pelanggan kami di rantau ini. Kami yakin bahawa CAT yang diperluaskan akan menggalakkan saling kaitan dan menyokong status Asia sebagai kuasa pertumbuhan global.” 

Terletak secara strategik di tengah-tengah Asia, CAT berfungsi sebagai pintu masuk unik ke salah satu rantau paling pesat berkembang di dunia. DHL Express memulakan pengembangan kemudahan ini untuk melengkapkan pelancaran sistem landasan tiga Lapangan Terbang Antarabangsa Hong Kong yang dijadual siap pada 2024. CAT yang diperluaskan akan terus menggariskan peranan Hong Kong sebagai pusat penerbangan kerana ia memudahkan aliran perdagangan dan perniagaan global.

CAT terletak dalam masa penerbangan empat jam ke bandar-bandar utama di Asia Pasifik dan rantau Delta Sungai Mutiara, menjadikan lokasinya di bandar ini penting. Rangkaian udara Asia Pasifik DHL Express beroperasi berdasarkan strategi pelbagai pusat, disokong oleh empat pusat – CAT di Hong Kong, Pusat Asia Utara di Shanghai, Pusat Asia Selatan di Singapura dan Pusat Bangkok, menghubungkan kira-kira 900 kemudahan DHL Express di rantau ini. Kemudahan pengendalian kargo ekspres kelas dunia yang baru diperluaskan ini mengendalikan lebih 200 penerbangan khas setiap minggu. Selain itu, ia disokong oleh rangkaian udara Asia yang mapan, yang menyokong kira-kira 690 penerbangan harian.

KK Chan, Setiausaha Tetap untuk Pentadbiran Kerajaan Pentadbiran Khas Hong Kong, berkata: “Kami telah melancarkan Pelan Tindakan Pembangunan Logistik Moden berikutan ucapan dasar Ketua Eksekutif minggu lalu, khususnya memimpin sektor kargo udara ke arah pembangunan pintar, hijau, lestari dan bernilai tinggi. Sebagai rakan penting untuk mencapai matlamat ini, pengembangan Pusat Asia Tengah DHL menyokong transformasi lapangan terbang kami daripada lapangan terbang bandar ke ‘Bandar Lapangan Terbang’, untuk memanfaatkan keupayaan pengendalian kargo yang meningkat. Kami juga mengukuhkan peranan kami sebagai hab transit kargo udara untuk Kawasan Teluk Guangdong-Hong Kong-Macao yang besar, salah satu kumpulan pembuatan terbesar di dunia dan rumah kepada lebih 86 juta pelanggan potensi.”

Fred Lam, Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Lapangan Terbang Hong Kong (AAHK), berkata: “Dengan visi jangka panjang untuk membangunkan Lapangan Terbang Antarabangsa Hong Kong (HKIA) sebagai pusat pemenuhan e-dagangan Asia, AAHK telah bekerja rapat dengan DHL untuk memperluaskan Pusat Asia Tengahnya – pertama pada 2008, diikuti oleh pengembangan kedua pada 2017. Hari ini, kami merayakan penyelesaian pengembangan – dengan keupayaan dipertingkatkan dalam mengendalikan penghantaran ekspres dan pakej kecil – yang akan membolehkan kedua-dua DHL dan HKIA memanfaatkan peluang yang besar tersedia dalam perdagangan e-dagangan lintas sempadan.”

Integrasi teknologi untuk meningkatkan produktiviti dan ketepatan

Dengan akses langsung ke udara dan darat, CAT kini merupakan satu-satunya kemudahan kargo udara ekspres yang khusus dan direka bentuk di Lapangan Terbang Antarabangsa Hong Kong. Dengan peningkatan 50 peratus dalam ruang gudang keseluruhan ke 49,500 meter persegi dan sistem pengendalian bahan automatik, kapasiti pengendalian puncak Pusat telah meningkat hampir 70 peratus ke 125,000 penghantaran setiap jam. Selain itu, jumlah timbangan tahunan dijangka meningkat 50 peratus ke 1.06 juta tan metrik setahun apabila beroperasi pada kapasiti penuh. Ini enam kali ganda jumlah penghantaran ketika Pusat mula ditubuhkan pada 2004.

Dengan komitmen kepada kecekapan operasi dan ketepatan, Pusat juga merupakan kemudahan pertama di industri kargo ekspres Hong Kong untuk melaksanakan teknologi pengimejan tomografi komputer (CT) sinar-X. Pemindai sinar-X ini menggandakan kelajuan pemeriksaan, membolehkan Pusat mengesan barang-barang mencurigakan dengan segera dan tepat.

Daya maju lestari di hujung mata

Membina bangunan yang neutral daripada segi iklim adalah matlamat bagi DHL sebagai sebahagian daripada jalan strategiknya 2025. Berkomitmen kepada kecemerlangan operasi dan kelestarian, DHL memanfaatkan teknologi terkini dan amalan terbaik untuk memastikan pergerakan barang yang cekap dan ramah alam sekitar. CAT telah memasang 3,450 panel suria di atas bumbung, dengan jumlah penjanaan fotovoltaik (PV) dianggarkan 1.68 GWh, bersamaan mengurangkan 850 tan karbon setahun.

CAT merupakan kemudahan pertama di rantau Asia Pasifik DHL untuk melaksanakan penyimpanan bateri, dan rakan perniagaan Lapangan Terbang Antarabangsa Hong Kong pertama untuk melaksanakan penyimpanan bateri di tapak. Sistem ini menyimpan tenaga suria lebihan dan melepaskannya apabila diperlukan, memaksimumkan penggunaan tenaga boleh baharu, menjimatkan 125,000 kWh elektrik setahun dan mengurangkan 49 tan karbon. Ciri-ciri ramah alam sekitar lain seperti pengendali palet elektrik, lampu LED dan penyejuk udara berkesan tinggi juga digunakan, bertujuan untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)