DL Holdings Umumkan Pemerolehan 55% Pegangan yang Tinggal dalam Pejabat Keluarga

HONG KONG, 15 September 2023 – Kumpulan DL Holdings (DL Holdings atau Syarikat) ; Kod Saham: 1709.HK) telah mendedahkan pemerolehan baki 55% pegangan dalam DL Family Office (HK) Limited (DL Family Office) bernilai HK$220 juta. Langkah strategik ini menyusul pengambilalihan 45% pegangan pada awal tahun ini, menjadikan DL Family Office sebagai anak syarikat milik penuh DL Holdings. Akibatnya, DL Holdings muncul sebagai platform pengurusan aset dan perkhidmatan kewangan terkemuka di Hong Kong, dengan fokus utama kepada perkhidmatan pejabat keluarga pelbagai.

Pertimbangan untuk pengambilalihan ini, berjumlah HK$220 juta, akan diselesaikan melalui gabungan tunai dan nota promisori, yang terdiri daripada HK$70 juta secara tunai dan HK$150 juta dalam bentuk nota promisori. Yang penting, susunan kewangan ini tidak akan membebankan DL Holdings dengan sebarang kekangan aliran tunai, memastikan kekuatan dan kestabilan kewangan syarikat yang berterusan.

Andy Chen, Pengerusi Kumpulan DL Holdings, menyatakan, “Tiga faktor meyakinkan mendasari langkah pantas kami. Pertama, rekod prestasi luar biasa dan reputasi industri terkenal DL Family Office secara signifikan meningkatkan dan menaik taraf kedudukan kumpulan tersenarai kami dalam industri. Kedua, integrasi penuh perniagaan pejabat keluarga ke dalam syarikat induk kami dijangka menghasilkan peningkatan substansial dalam skala pengurusan, basis pelanggan, hasil, dan keuntungan kami. Ketiga, perniagaan pejabat keluarga akan bersepadu tanpa halangan dengan bahagian sekuriti, pengurusan aset, hartanah, dan institut penyelidikan sedia ada DL, meningkatkan dinamik dalaman DL, mengurangkan halangan komunikasi, dan meningkatkan standard perkhidmatan untuk kedua-dua klien keluarga dan korporat.”

Sepanjang tahun ini, Kumpulan DL Holdings telah memulakan beberapa inisiatif strategik. Pada bulan Mei, syarikat menandatangani perjanjian kerjasama strategik dengan Soochow Securities (Hong Kong). Pada bulan Ogos, DL Holdings mengumumkan pelaburannya dalam dan pengambilalihan sebuah menara komersial bersepadu baru di Central, yang kemudiannya dinamakan “DL Tower.” Baru-baru ini, syarikat menubuhkan “Institut Penyelidikan Ekonomi Baru DL.” Di tengah-tengah ketidaktentuan ekonomi global yang berlaku, DL Holdings kekal proaktif, memegang prinsip “memanfaatkan setiap peluang krisis, mengekalkan sensitiviti dan kewaspadaan.” Berakar pada perspektif jangka panjang, DL Holdings terus meneroka laluan baru untuk pelaburan, penggabungan, pengambilalihan, dan kerjasama strategik di peringkat global. Syarikat komited untuk membina platform pengurusan aset terkemuka yang memberikan perkhidmatan bertaraf tinggi kepada klien keluarganya.

Mengenai Kumpulan DL Holdings Limited (Kod Saham: 1709.HK)

DL Holdings Group (1709.HK) adalah platform pengurusan aset dan perkhidmatan kewangan yang disenaraikan di Hong Kong dengan fokus teras perniagaan pelaburan perbankan, merangkumi perdagangan sekuriti, khidmat nasihat kewangan, pengurusan dana pelaburan pelbagai strategi, penyelidikan pelaburan, pinjaman kewangan dan perkhidmatan kewangan lain. Anak syarikatnya, DL Securities, memegang lesen SFC untuk Aktiviti Dikawal selia Jenis 1 (perdagangan sekuriti), Jenis 4 (nasihat mengenai sekuriti) dan Jenis 6 (nasihat mengenai pembiayaan korporat). Anak syarikat Kumpulan, DL Capital, terutamanya menyediakan perkhidmatan pengurusan aset, memegang lesen SFC untuk Aktiviti Dikawal selia Jenis 4 (nasihat mengenai sekuriti) dan Jenis 9 (pengurusan aset). Anak syarikat Kumpulan, ONE Advisory, menyediakan perkhidmatan khidmat nasihat dan penyelesaian perancangan identiti global sehenti, disesuaikan dan komprehensif untuk individu dan keluarga berpendapatan tinggi. Syarikat tersenarai juga memegang lesen dana RFMC Singapura dan lesen dana SIBL Kepulauan Cayman. Kumpulan telah menubuhkan 18 dana perkongsian terhad di Hong Kong, yang sebahagian besarnya melabur dalam ekuiti swasta. Anak syarikat Kumpulan, Seazon Pacific, komited untuk menyediakan penyelesaian menyeluruh untuk pengurusan rantaian bekalan.