Dolar Merosot ke Tahap Terendah Dalam Dua Bulan Berikutan Spekulasi Fed, Yen Mengukuhkan Kekuatan

Dollar Index

(SeaPRwire) –   Pada Isnin, indeks dolar AS jatuh ke tahap terendahnya dalam tempoh dua bulan, memanjangkan penurunan dari minggu lepas. Pelabur masih memegang kepercayaan bahawa Bank Persekutuan AS telah menamatkan kitaran kenaikan kadar faedah dan kini menilai bila bank pusat itu mungkin akan memulakan penurunan kadar.

Indeks dolar mencapai tahap terendah 103.46, menandakan tahap terlemahnya sejak 1 September, berikutan penurunan hampir 2% minggu lepas – peratusan penurunan mingguan terbesar sejak pertengahan Julai. Ini mencerminkan konsensus bahawa kenaikan kadar faedah tambahan oleh Bank Persekutuan tidak mungkin, memandangkan data terkini menunjukkan perlambatan dalam pertumbuhan ekonomi dan tekanan inflasi sederhana, tetapi belum menunjukkan ke arah berlakunya recession.

Indeks Pendahuluan Ekonomi Oktober Lembaga Konferensi, yang dikeluarkan pada Isnin, menunjukkan penurunan 0.8%, sedikit di bawah anggaran penurunan 0.7%. Kalendar ekonomi masih agak ringan disebabkan minggu kerja yang dipendekkan di AS dengan cuti Hari Kebangsaan pada Khamis.

Pelabur kini cuba menilai bila Bank Persekutuan mungkin akan memulakan penurunan kadar, dengan harga semasa menunjukkan kebarangkalian lebih 50% penurunan sekurang-kurangnya 25 mata asas sebelum Mei, mengikut Alat Pemantauan Bank Persekutuan CME.

Joseph Trevisani, penganalisis kanan di FXStreet.com, memberi komen mengenai situasi ini, dengan menyatakan, “Pasaran yakin, kredit, ekuiti, dan mata wang bahawa Bank Persekutuan telah selesai menaikkan kadar, tetapi Bank Persekutuan tidak bersedia untuk mengatakannya. Kita semua tahu ini, kita pernah melihat ini sebelum, kita pernah mendengarnya sebelum.”

Presiden Bank Persekutuan Richmond Thomas Barkin dijadual berucap lebih lanjut pada Isnin, dan minit mesyuarat terkini Bank Persekutuan dijadual dikeluarkan pada Selasa. Pelabur akan menganalisis komen-komen ini dengan teliti untuk sebarang isyarat mengenai laluan dasar bank pusat.

Berbeza dengan pelemahan dolar, euro mencapai tahap tertinggi sejak 30 Ogos pada $1.0945, manakala yen Jepun menguat ke tahap tertinggi 6.5 minggu di 148.09 berbanding dolar. Terhadap yen, dolar AS ditransaksikan pada 148.40 yen, mencerminkan penurunan 0.81%.

Kekuatan euro dikaitkan dengan jangkaan bahawa Bank Pusat Eropah (ECB) akan mengekalkan kitaran kenaikan kadarnya selepas Bank Persekutuan menamatkan kitaran kenaikan kadarnya. Selain itu, Moody’s secara mengejut menaik taraf gambaran negatif kepada stabil untuk kredit ‘Baa3’ berdaulat Itali dan menaik taraf dua tahap kredit Portugal kepada ‘A3’.

Sterling ditransaksikan pada $1.2485, menunjukkan peningkatan 0.18% untuk hari itu dan mencapai tahap tertinggi dua bulan $1.2511.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)