Drip Music Membentangkan Peluang dan Menghubungkan Komuniti melalui Program “Ensemble Transience: Jazz Across Boundaries — Outreach & Incubation”

(SeaPRwire) –   HONG KONG, Nov. 15, 2023 — Dalam era pasca-pandemik, mencipta muzik di rumah telah menjadi norma baharu. Untuk membantu bakat muzik yang berpotensi membangunkan kemahiran mereka, Drip Music telah mengatur “Ensemble Transience: Jazz Across Boundaries — Outreach & Incubation”, satu program selama 1.5 tahun yang disokong secara kewangan oleh Skim Pembangunan Kapasiti Seni Funding Scheme. Siri “440” program ini mengumpulkan barisan pengajar berprestij untuk melatih bakat tempatan serta  menyajikans 2 konsert utama dan projek rakaman. Selain itu, siri “Drip Drop”nya akan bekerjasama dengan pelbagai organisasi awam dan bukan untung untuk menganjurkan konsert komuniti percuma, memberikan lebih banyak penonton peluang untuk mengalami jazz.

Drip Music presents "Ensemble Transience: Jazz Across Boundaries — Outreach & Incubation” programme.
Drip Music presents “Ensemble Transience: Jazz Across Boundaries — Outreach & Incubation” programme.

Teriver Cheung (Pengasas dan Pengarah Muzik Ensemble Trancience) menyatakan, “Muzik jazz melepasi daripada sekadar genre; ia adalah satu budaya. Saya berharap semua orang dapat mengalami semangat improvisasi dan pengungkapan diri melalui jazz”.

19 Instruktor Cemerlang Berkumpul untuk “440 Boot Camp”
Muzikus ternama antarabangsa dan tempatan akan berkongsi pengetahuan dan pengalaman mereka dengan pakar muzik berpotensi melalui “440 Boot Camp”. Senarai bintang termasuk pemenang Anugerah Grammy dan Golden Melody seperti Justin Stanton (pemain trompet, pemain keyboard dan penerbit-komposer dari Snarky Puppy); Becca Stevens (penyanyi-penulis lagu pelbagai genre terkenal); Derrick Sepnio (penerima Anugerah Golden Melody Gitaris dan penerbit muzik); dan Richard Furch (penerima Anugerah Grammy berbilang kali jurutera muzik, pencampur dan pemain piano yang telah bekerja dengan Usher, Prince dan G.E.M.).

Akan ada 2 musim “440 Boot Camp”, setiap berlangsung selama kira-kira enam bulan dan akan ditutup dengan konsert utama “440” yang menampilkan instruktor Boot Camp, Ensemble Transience dan pemuzik tempatan. Program ini juga akan menjemput peserta menghantar komposisi asli, di mana satu karya cemerlang akan dipilih untuk rakaman. Richard Furch akan sendiri mencampur karya terpilih untuk keluaran dalam talian.

Acara permulaan siri ini “440 Kick-Off Sharing” dijadualkan berlangsung pada 8pm, 15 Disember 2023 di Pusat Seni Hong Kong. Teriver akan memberikan gambaran terperinci mengenai program ini, dan pemuzik Jan Curious dan Kay Tse akan berkongsi pengalaman berkaitan sebagai pemuzik bebas. Sertai acara percuma ini untuk menyaksikan pelancaran siri menarik ini!

18 Konsert Komuniti “Drip Drop” Memperkenalkan Jazz ke Lebih Banyak Persekitaran
Untuk berkongsi semangat improvisasi dan muzik langsung jazz kepada lebih banyak penonton, Ensemble Transience akan menganjurkan 18 konsert komuniti percuma “Drip Drop” bekerjasama dengan institusi awam dan bukan untung seperti Hong Chi Association, Little Life Warriors Society  dan sekolah-sekolah di bawah Caritas Hong Kong. Inisiatif ini melepaskan diri daripada venue persembahan tradisional dengan secara langsung membawa jazz ke komuniti, mencapai penonton yang lebih luas dan pelbagai.

Ensemble Transience
Ditubuhkan pada tahun 2017, Ensemble Transience komited untuk melangkaui sempadan jazz dengan menggabungkannya dengan genre lain seperti muzik klasikal, rakyat, pop dan perkusi Afrika. Matlamat utama kumpulan ini adalah untuk mempamerkan sifat pelbagai dan fleksibel improvisasi sambil menjadikan jazz mudah diakses oleh penonton yang lebih luas. Ia kerap menggunakan teknologi terkini dalam persembahan mereka dan aktif mencari kerjasama lintas disiplin untuk terus memperkaya amalan seni mereka.

Teriver Cheung (Pengasas Ensemble Transience dan Pengarah Muzik Sekolah “440”)
Pemain gitar dan komposer Teriver Cheung menonjol di kalangan pencipta muzik Hong Kong dengan kehadiran antarabangsa yang mapan. Beliau telah bekerjasama dengan artis jazz ternama, termasuk pemenang Anugerah Grammy dan calon seperti Eddie Gómez, Eric Marienthal dan Keita Ogawa. Sejak 2018, Teriver telah menjadi pemain gitar untuk kumpulan bebas R.O.O.T., yang telah memenangi pelbagai anugerah muzik Hong Kong.

Derrick Sepnio (Pengarah Muzik Sekolah “440”)
Derrick Sepnio adalah pengarah muzik, penerbit dan pengaturcara pemenang sembilan kali Anugerah Golden Melody. Asalnya dari Filipina, Derrick membina kerjaya muziknya di Kanada dan Hong Kong sebelum berpindah ke Taiwan. Beliau telah bekerjasama dengan bintang Canto- dan Mando-pop teratas, termasuk Sandy Lam, Coco Lee, Khalil Fong, A-mei, David Tao dan Karen Mok.

Untuk pertanyaan media, sila hubungi Jen Wong di .

“Ensemble Transience: Jazz Across Boundaries — Outreach & Incubation” dibiayai oleh Skim Pembangunan Kapasiti Seni dari Kerajaan Pentadbiran Khas Hong Kong. Kandungan program ini tidak mencerminkan pandangan Kerajaan Pentadbiran Khas Hong Kong.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)