E3 Lithium Menemukan Kekonsentrasian Litium setinggi 87 mg/L di Akuifer Nisku

Figure 1 The Nisku and Leduc Aquifers E3 Lithium Discovers Lithium Concentrations as high as 87 mg/L in the Nisku Aquifer
(SeaPRwire) –  

Puncak-puncak:

  • E3 Lithium mengambil sampel dalam Akuifer Nisku di enam lokasi di Kawasan Projek Clearwater, menghasilkan kepekatan litium setinggi 87 mg/L
  • Akuifer Nisku berada di atas Akuifer Leduc dan berterusan secara mendatar di seluruh kawasan permit E3 Lithium di selatan Alberta tengah; E3 Lithium memiliki hak mineral untuk kedua-dua akuifer
  • Akuifer Nisku mempunyai sifat geologi yang serupa dengan Akuifer Leduc termasuk kadar aliran sejarah yang tinggi, yang mungkin menyokong pengeluaran kuantiti komersial litium tambahan

CALGARY, Alberta–25 Januari 2024– (TSXV:ETL) (FSE:OW3) (OTCQX:EEMMF), “E3 Lithium” atau “Syarikat”, pembangun litium terkemuka di Alberta dan pembuat teknologi ekstraksi yang inovatif, hari ini mengumumkan penemuan kepekatan litium yang lebih tinggi dalam Akuifer Nisku (Nisku) melalui program pengambilan sampel enam sumur baru pada akhir 2023.

E3 Lithium mengambil air dalam Akuifer Nisku dari enam lokasi sumur di Kawasan Projek Clearwater yang menunjukkan kepekatan litium setinggi 87 mg/L. Keputusan ini dari sampel Nisku pertama di kawasan Projek Clearwater, dan lebih tinggi daripada sampel Nisku sejarah, yang menunjukkan gradi litium sehingga 75 mg/L.

e3l E3 Lithium Discovers Lithium Concentrations as high as 87 mg/L in the Nisku Aquifer

*Sampel ini menghasilkan kepekatan litium yang lebih rendah dengan kimia air yang berbeza daripada sumur lain dan data analisis air sejarah dari sumur yang sama, yang mungkin menunjukkan pencemaran. E3 Lithium sedang menyiasat sebab-sebab berpotensi dan mungkin mengambil sampel semula.

“Menemui kepekatan litium yang lebih tinggi dalam Akuifer Nisku merupakan penemuan penting,” kata Chris Doornbos, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif E3 Lithium. “Ini membuka pintu untuk menghasilkan daripada akuifer tambahan kepada Akuifer Leduc pada masa hadapan. Nisku dikenali di Alberta sebagai pengeluar minyak yang berjaya dan mempunyai sifat yang serupa dengan Leduc. E3 Lithium belum melengkapkan anggaran sumber dalam Nisku, dan jika berjaya, akan menambah sumber tambahan kepada dasar sumber kami yang ketara daripada Leduc.”

Kepekatan litium yang dilaporkan sebelumnya berjulat dari 37 mg/L hingga 75 mg/L adalah dari lokasi sumur yang berbeza dan dikumpulkan dari sumur minyak dan gas antara 2017 dan 2020.

Sampel air Nisku dianalisis oleh makmal bersertifikat pihak ketiga, mengikuti prosedur pengambilan sampel yang disahkan secara bebas yang mengekalkan rantaian kawalan ketat, selaras dengan garis panduan The Canadian Institute of Mining, Metallurgy and Petroleum (CIM).

Mengenai Akuifer Nisku

Nisku terletak di atas Akuifer Leduc dan menjangkau seluruh kawasan permit E3 Lithium di mana Syarikat memegang hak mineral, termasuk hak kepada litium dalam Nisku. Nisku dan Leduc adalah kompleks terumbu Devonian yang bertindan yang mempunyai sifat geologi yang serupa, walaupun Nisku biasanya tidak setebal Leduc. Kedua-dua akuifer mempunyai porositi dan kebolehserapan yang tinggi, yang membolehkan kadar pengeluaran isi padu yang tinggi (iaitu kadar aliran air asin yang tinggi), yang mungkin menyokong pengeluaran kuantiti komersial litium.

Akuifer Nisku dan Leduc adalah akuifer terkurung, yang bermakna ia tidak bersambung dengan sumber air tawar permukaan atau dasar. Cecair dalam akuifer terkandung di bawah tekanan yang secara semula jadi membantu pengeluaran cecair. Akuifer Nisku dan Leduc di kawasan projek E3 Lithium berlaku antara 2-3 km di bawah permukaan bumi, bergantung kepada lokasi. Biasa bagi pengeluaran minyak dan gas sejarah untuk ‘bercampur’, yang membolehkan pengeluaran serentak dua reservoir untuk hidrokarbon, dan skenario serupa mungkin boleh digunakan untuk pengeluaran litium.

Data Sumber Mineral

Pendedahan dalam kenyataan berita ini mengenai maklumat saintifik dan teknikal telah disediakan atau di bawah penyeliaan Joanie Kennedy, P. Geo, Pengurus Geosains E3 Lithium Ltd., dan ahli profesional Association of Professional Engineers and Geoscientists of Alberta (APEGA). Puan Kennedy adalah “orang berkelayakan” seperti yang ditakrifkan di bawah NI 43-101, telah mengesahkan data teknikal yang terkandung dalam kenyataan berita ini dan telah meluluskannya untuk disebarkan.

BAGI PIHAK LEMBAGA PENGAWAS
Chris Doornbos, Presiden & Ketua Pegawai Eksekutif
E3 Lithium Ltd.

Mengenai E3 Lithium

E3 Lithium adalah syarikat pembangunan dengan jumlah 16.0 juta tan metrik litium karbonat setara (LCE) Sumber Mineral Terukur dan Ditunjukkan dan 0.9 juta tan LCE Disangka1 di Alberta. Seperti yang dinyatakan dalam Penilaian Ekonomi Awal E3, Projek Litium Clearwater mempunyai NPV8% sebanyak USD 1.1 bilion dengan IRR sebelum cukai 32% dan USD 820 juta dengan IRR selepas cukai 27%1. Matlamat E3 Lithium adalah menghasilkan produk litium berkualiti tinggi untuk bateri untuk menggerakkan revolusi elektrik yang berkembang pesat. Dengan sumber litium yang besar dan penyelesaian teknologi yang inovatif, E3 Lithium mempunyai potensi untuk menghantar litium ke pasaran dari salah satu yurisdiksi terbaik di dunia.

1: Laporan Teknikal PEA (PEA) untuk Projek Litium Clearwater NI 43-101 telah dipinda pada 17 September 2021. Gordon MacMillan, P.Geol, QP, Fluid Domains Inc. dan Grahame Binks, MAusIMM, QP (Metallurgy), bekas Sedgman Canada Limited (Tarikh Laporan: 15 Jun 2018, Tarikh Kesan: 4 Jun 2018 Tarikh Pindaan: 17 September 2021). Laporan Sumber Mineral Teknikal NI 43-101 untuk Hartanah Rocky Utara, berkuat kuasa 27 Oktober 2017, mengenal pasti 0.9Mt LCE (disangka). Laporan Sumber Mineral Teknikal NI 43-101 untuk Kawasan Projek Bashaw, berkuat kuasa 21 Mac 2023, mengenal pasti 16.0Mt LCE (diukur & ditunjukkan). Semua laporan boleh didapati di laman web E3 Lithium (e3lithium.ca/technical-reports) dan SEDAR+ ().

Kenyataan Pandangan Hadapan dan Amaran

Kenyataan berita ini termasuk beberapa kenyataan pandangan hadapan serta objektif, strategi, kepercayaan dan niat pengurusan. Kenyataan pandangan hadapan kerap dikenal pasti dengan perkataan seperti “mungkin”, “akan”, “merancang”, “menjangka”, “menganggarkan”, “bertujuan” dan perkataan pandangan hadapan serupa merujuk kepada peristiwa dan keputusan masa hadapan. Kenyataan pandangan hadapan adalah berdasarkan pendapat dan jangkaan pengurusan semasa. Semua maklumat pandangan hadapan adalah secara semula jadi tidak pasti dan tertakluk kepada pelbagai andaian, risiko dan ketidakpastian, termasuk sifat spekulatif eksplorasi mineral dan pembangunan, fluktuasi harga komoditi, keberkesanan dan kelayakan teknologi ekstraksi litium yang baru yang belum diuji atau dibuktikan pada skala komersial atau pada air asin Syarikat, risiko persaingan dan ketersediaan pembiayaan, seperti yang dijelaskan dengan lebih terperinci dalam penyataan berkaitan pasaran terkini yang boleh didapati. Peristiwa atau keputusan sebenar mungkin berbeza secara material daripada yang diramalkan dalam kenyataan pandangan hadapan dan kami memberi amaran terhadap ketergantungan berlebihan terhadapnya. Kami menganggap tiada obligasi untuk menyemak atau mengemas kini kenyataan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.