Ekonomi AS Meningkat 3.2% pada Suku Keempat, Sedikit Lebih Rendah dari Perkiraan Awal Pemerintah

(SeaPRwire) –   Ekonomi telah berkembang pesat sebesar 3,2% pada suku keempat tahun lalu, menurut Jabatan Perdagangan, sedikit pelarasan dari anggaran asalnya. Pertumbuhan ini banyak didorong oleh perbelanjaan pengguna yang kuat.

Meskipun sedikit lebih rendah dari anggaran awal 3,3%, pertumbuhan suku keempat ini mengikuti pengembangan pesat sebesar 4,9% pada suku sebelumnya. Ekonomi kini telah mempertahankan pertumbuhan di atas 2% selama enam suku berturut-turut, bertentangan dengan pendapat bahwa kadar faedah yang tinggi dapat menyebabkan kemelesetan.

Sepanjang tahun 2023, ekonomi telah tumbuh sebesar 2,5%, melebihi pertumbuhan 1,9% pada tahun 2022. Belanja pengguna, yang membentuk sekitar 70% daripada aktiviti ekonomi, meningkat sebanyak 3% pada suku terakhir tahun ini. Tambahan pula, eksport dan perbelanjaan oleh negeri dan kerajaan tempatan menyumbang kepada pertumbuhan keseluruhan.

Meninjau tahun 2024, Tabung Kewangan Antarabangsa menjangkakan , yang jauh lebih tinggi daripada ramalannya untuk ekonomi maju utama yang lain. Meskipun kebimbangan tentang harga yang tinggi, inflasi telah mereda sedikit, dengan harga pengguna naik hanya 3,1% dari Januari 2023.

Bank Rizab Persekutuan bertindak balas terhadap peningkatan inflasi dengan menaikkan kadar faedah penanda aras sebanyak 11 kali antara Mac 2022 dan Julai 2023, yang membantu menguasai tekanan inflasi. Kadar pengangguran kekal di bawah 4% selama 24 bulan berturut-turut, dan majikan telah menambah purata 244,000 pekerjaan setiap bulan sepanjang tahun lalu.

Secara keseluruhan, gabungan inflasi yang mereda, pengambilan pekerja yang kuat, dan pertumbuhan KDNK yang stabil telah meningkatkan harapan untuk “pendaratan lembut”, di mana inflasi terkawal tanpa menyebabkan kemelesetan. Semakan muktamad bagi pertumbuhan KDNK suku keempat akan dikeluarkan pada 28 Mac.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.