EKUITI RUMAH TURUN SEDIKIT DI SEBERANG A.S. SELAMA SUKU KEEMPAT TETAPI TETAP KUAT

93 HOME EQUITY DOWN SLIGHTLY ACROSS U.S. DURING FOURTH QUARTER BUT REMAINS STRONG

(SeaPRwire) –   Bahagian Rumah yang Kaya Ekuiti Merosot Sedikit di Seluruh A.S. Semasa Suku Keempat Tetapi Masih Kukuh;
Jumlah Ekuiti untuk Pemilik Rumah Juga Menurun Berkaitan Dengan Penurunan Nilai Rumah;
Tetapi Hampir 95 Peratus Pemilik Rumah yang Memiliki Pinjaman Masih Memiliki Ekuiti Yang Dibina

IRVINE, Calif., Feb. 1, 2024 — , sebuah pengumpul tanah, harta dan , hari ini telah mengeluarkan Laporan Ekuiti Rumah dan Laporan Rumah yang Terbenam AS Suku Keempat 2023, yang menunjukkan bahawa 46.1 peratus hartanah perumahan yang dibebankan pinjaman di Amerika Syarikat dianggap kaya ekuiti pada suku keempat, yang bermakna jumlah pinjaman yang disahkan oleh hartanah tersebut adalah tidak lebih separuh daripada nilai pasaran anggaran mereka.

Powering Innovation with Property Data (PRNewsfoto/ATTOM)

Bahagian rumah-rumah yang dibebankan pinjaman yang kaya ekuiti pada suku keempat 2023 telah menurun daripada 47.4 peratus pada suku ketiga 2023, menandakan penurunan suku kedua berturut-turut. Keadaan terkini juga lebih rendah daripada 48 peratus pada suku keempat 2022.

Pada masa yang sama, laporan itu menunjukkan bahawa bahagian rumah-rumah yang dibebankan pinjaman yang sangat terbenam di A.S. meningkat sedikit pada beberapa bulan terakhir 2023, daripada 2.5 peratus kepada 2.6 peratus daripada semua pinjaman perumahan yang berdaftar. Pinjaman yang sangat terbenam adalah pinjaman dengan jumlah pinjaman yang disahkan oleh hartanah yang sekurang-kurangnya 25 peratus lebih tinggi daripada nilai pasaran anggaran hartanah tersebut.

“Terdapat tanda-tanda semakin meningkat menunjukkan bahawa tempoh kemakmuran yang berterusan dalam pasaran perumahan AS mungkin menunjukkan tanda-tanda penenangan,” kata Rob Barber, CEO untuk ATTOM. “Ia bukan seolah-olah terdapat isyarat amaran besar berkelip. Perkara serupa berlaku awal tahun lepas sebelum pasaran melonjak pada musim bunga. Tetapi penurunan ekuiti mengikuti penurunan keuntungan jualan semula tahun lepas untuk kali pertama dalam lebih satu dasawarsa apabila harga tidak lagi melonjak ke langit-langit. Musim membeli puncak tahun ini akan memberitahu kita banyak mengenai sama ada perkara benar-benar telah bersettle jangka panjang.”

Penurunan harga suku keempat menamatkan tahun apabila harga median rumah berkembang tahunan hanya 2 peratus, menandakan pertumbuhan terlemah sejak 2012 apabila pasaran perumahan AS baru sahaja memulakan pemulihan daripada kesan Great Recession yang berlaku pada lewat 2000-an. Harga berkembang pada kadar yang sederhana sahaja pada 2023 di tengah-tengah scenario bercampur-baur kadar faedah pinjaman yang meningkat yang mengimbangi tekanan ke atas daripada bekalan rumah untuk dijual yang ketat, pekerjaan yang kukuh dan pasaran pelaburan yang meningkat.

Potensi untuk lebih banyak trend ekuiti yang tidak seragam kekal ada apabila pasaran perumahan memasuki musim membeli puncak tahunannya pada musim bunga dan panas tetapi menghadapi harga yang tinggi yang masih merupakan cabaran kewangan untuk sebahagian besar orang awam yang berpotensi membeli.

Bahagian pinjaman kaya ekuiti menurun di kebanyakan negeri
Bahagian pinjaman yang kaya ekuiti menurun di 41 daripada 50 negeri A.S. daripada suku ketiga 2023 ke suku keempat 2023, biasanya satu hingga tiga peratus mata. Penurunan terbesar berlaku di kawasan Midwest dan Barat, dipimpin oleh Missouri (bahagian rumah-rumah yang dianggap kaya ekuiti menurun daripada 41.9 peratus pada suku ketiga 2023 ke 37.3 peratus pada suku keempat 2023), Minnesota (turun daripada 39.5 peratus ke 35.9 peratus), Michigan (turun daripada 48.5 peratus ke 45.1 peratus), Washington (turun daripada 56.7 peratus ke 53.5 peratus) dan Utah (turun daripada 56.8 peratus ke 53.7 peratus).

Di hujung skala yang lain, tahap kaya ekuiti meningkat hanya di sembilan negeri daripada suku ketiga ke suku keempat tahun lepas, dengan peningkatan terbesar berpusat di kawasan Northeast. Peningkatan terbesar adalah di Vermont (naik daripada 79.8 peratus ke 82.8 peratus), West Virginia (naik daripada 30.5 peratus ke 32 peratus), Wyoming (naik daripada 39.9 peratus ke 41.2 peratus), New Jersey (naik daripada 45.9 peratus ke 46.8 peratus) dan Connecticut (naik daripada 41.5 peratus ke 42.4 peratus).

Tahap pinjaman yang sangat terbenam naik sedikit di kebanyakan negeri
Bahagian rumah-rumah yang dibebankan pinjaman yang dianggap sangat terbenam meningkat di seluruh negara daripada satu dalam 40 semasa suku ketiga 2023 ke satu dalam 38 semasa suku keempat tahun lepas. Nisbah itu naik di 42 negeri, kebanyakannya kurang daripada satu peratus mata.

Peningkatan suku tahunan terbesar berpusat di kawasan Midwest dan Selatan, kawasan yang sudah mempunyai beberapa tahap pinjaman yang sangat terbenam tertinggi negara. Peningkatan suku terbesar adalah di Wyoming (bahagian rumah-rumah yang dibebankan pinjaman yang sangat terbenam naik daripada 5.9 peratus pada suku ketiga 2023 ke 8.8 peratus pada suku keempat 2023), Missouri (naik daripada 3.9 peratus ke 5.6 peratus), Oklahoma (naik daripada 4.6 peratus ke 5.5 peratus), North Dakota (naik daripada 4.6 peratus ke 5.2 peratus) dan Illinois (naik daripada 4.4 peratus ke 5.1 peratus).

Di sebaliknya, negeri di mana peratusan rumah yang sangat terbenam menurun paling banyak daripada suku ketiga ke suku keempat tahun lepas adalah Idaho (turun daripada 2.7 peratus ke 2.3 peratus), California (turun daripada 1.6 peratus ke 1.3 peratus), West Virginia (turun daripada 4.6 peratus ke 4.4 peratus), Texas (turun daripada 2.4 peratus ke 2.2 peratus) dan Vermont (turun daripada 0.9 peratus ke 0.7 peratus).

Tahap tertinggi pemilik rumah kaya ekuiti masih di Northeast dan Barat
Sembilan daripada 10 negeri dengan tahap tertinggi pemilik rumah kaya ekuiti di seluruh negara A.S. semasa suku keempat 2023 berada di kawasan Northeast atau Barat. Yang mempunyai bahagian terbesar adalah Vermont (82.8 peratus rumah-rumah yang dibebankan pinjaman adalah kaya ekuiti), Maine (60 peratus), California (58.2 peratus), New Hampshire (58 peratus) Idaho (57.6 peratus).

Sembilan daripada 10 negeri dengan peratusan terendah hartanah kaya ekuiti semasa suku keempat 2023 berada di kawasan Midwest atau Selatan. Bahagian terkecil adalah di Louisiana (19.7 peratus rumah-rumah yang dibebankan pinjaman adalah kaya ekuiti), Illinois (28 peratus), Alaska (29.2 peratus), Oklahoma (30 peratus) dan Maryland (30.2 peratus).

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Di antara 107 kawasan statistik metropolitan di seluruh negara dengan populasi sekurang-kurangnya 500,000, Barat dan Selatan sekali lagi mendominasi senarai tempat dengan bahagian tertinggi hartanah yang dibebankan pinjaman yang kaya ekuiti. Hanya empat daripada 25 metro teratas berada di kawasan itu semasa suku keempat 2023, dipimpin oleh San Jose, CA (69.1 peratus kaya ekuiti); San Diego, CA (63.7 peratus); Portland, ME (63.6 peratus); Los Angeles, CA (63.5 peratus) dan San Francisco, CA (61.8. peratus). Pemimpin di kawasan Selatan adalah Miami, FL (61.8 peratus) manakala metro teratas di Midwest terus menjadi Grand Ra