EL FLAMENCO ES UNIVERSAL MENJADI ACARA UTAMA MINGGU MUSIK UNIVERSAL SANTALUCÍA DI LATIN GRAMMYS

(SeaPRwire) –   FESTIVAL MEMBERI PENGHORMATAN KEPADA FLAMENCO DALAM MALAM KHAS DIMANA, UNTUK PERTAMA DAN SATU-SATUNYA KALI, NAMA-NAMA PALING PENTING DALAM MUZIK FLAMENCO MENYERTAI PERFORMA PENARI DAN PERMAINAN GITAR UNTUK BERSAMA DALAM SATU PERTUNJUKAN UNIK YANG PENUH BAKAT, KEJENIUSAN DAN PERASAAN

Photo Credit: Kreative Visuals

MIAMI, Nov. 14, 2023 — Malam Isnin, Plaza de España di Seville menjadi tablao flamenco terbesar dan paling penting di dunia. “Flamenco is Universal” tidak diragui merupakan acara ikonik dalam Minggu Muzik Universal Santalucía dengan lebih daripada 130 artis yang telah berkumpul dan bergabung dalam persembahan yang akan menjadi sebahagian daripada karya audiovisual yang akan digunakan untuk mengajar seni flamenco ke seluruh dunia. Jenis persembahan yang, mengikut beberapa komen di kalangan penonton pada akhir persembahan, dengan bangganya akan berkata “Saya ada di situ.

Jesús López - Chairman & CEO of Universal Music Latin America & The Iberian Peninsula

Jesús López – Chairman & CEO of Universal Music Latin America & The Iberian Peninsula

Malam dibuka dengan suara Rosario, anak perempuan Lola Flores tidak tergantikan, mengingatkan semua klasik bentuk seni ini yang diisytiharkan oleh UNESCO, Patrimonio Cultural Inmaterial de la Humanidad. Jesús López, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Universal Latin America dan Semenanjung Iberia, kemudiannya membuka malam dengan ucapan yang mendapat tepukan gemuruh daripada penonton pada beberapa ketika. Beliau menekankan bahawa muzik Sepanyol telah mencapai sudut-sudut dunia dan jika flamenco adalah universal, ia bukan sesuatu yang dikatakan untuk tujuan pemasaran, tetapi kerana ia benar-benar sumber kebanggaan negara. Keindahan seni mereka membuat jalan selama hampir empat jam bermula dengan suara Doña Carmen Linares, Latin GRAMMY of Honor 2023, menyanyikan Granaínas.

Semua keluarga flamenco duduk di barisan hadapan: anak-anak Camarón dan jandanya, anak-anak Paco de Lucía dan jandanya, La Farruca dikelilingi oleh anak-anaknya, keluarga Morente. Mereka semua hadir dengan kagum memberi penghormatan kepada saga mereka, dibawa ke pentas oleh Tomatito, la Macanita, Niño Josele, Rancapino Chico, Pedro El Granaíno atau Marina Heredia, antara lain. Vicente Soto bersama anak perempuannya Lela membawa &Jerez ke pentas buat kali pertama malam itu, Dorantes membelai piano untuk Alba Molina memberi penghormatan kepada ibu bapanya, Lole dan Manuel, dan keluarga Morente (Estrella dan Kiki), disokong oleh barisan biasa mereka, memberi penghormatan penuh perasaan kepada Enrique, yang suaranya didengari dalam Omega yang abadi. Pada pertengahan Gala, Sara Baras muncul dengan penghormatan kepada Carmen Amaya, yang meninggalkan penonton terpesona selepas cante dan toque yang menggambarkan bahagian pertama persembahan. Beliau diikuti oleh Israel Fernández dan Diego del Morao, yang memberi penghormatan kepada Niña de los Peines.

Keseluruhan acara, dengan peralihan dilakukan oleh artis terkenal Javier de la Rosa dan muzik dicipta khas oleh Paco Soto, merupakan penjumlahan dan sambungan mesteri. Fandango dari Huelva diwakili oleh tiga wanita luar biasa: Argentina, Sandra Carrasco dan harapan muda Ángeles Toledano. Untuk menamatkan segmen ini, apa lagi selain memanggil Tomatito kembali ke pentas untuk bermain untuk José Mercé, dengan kehadiran penari Manuela Carrasco yang digelar “la Diosa“. Persatuan semula dengan Jerez melalui bulería, dan tiada yang lebih baik daripada  Diego Carrasco, El Zambo, María Terremoto dan Fernando Soto, antara banyak lagi, untuk melakukannya.

Momen emosi yang membuka jalan ke tablao telah diatur oleh Farruco y los suyos yang merupakan peragaan kepada seluruh keluarga Camarón, dipimpin oleh jandanya, La Chispa, sebuah gitar yang dibuat oleh tukang lutier seni Manuel Rodríguez, rujukan kepada saga yang telah membuat alat-alat ini secara manual selama tiga generasi.

Presiden Junta de la Andalucía, Juanma Moreno, datuk bandar Seville, José Luis Sanz, Sebastián Yatra, Juanes, Anitta, David Bisbal, Manuel Carrasco, Danna Paola, Lola Indigo, Pablo López, Joaquina, Greeicy, Vanesa Martín, Pastora Soler, Los Morancos, Nati Abascal, Morat, Antonio Carmona, Timø, Boris Izaguirre dan senarai eklektik panjang personaliti muzik, lakonan, kewartawanan dan budaya menikmati bunyi khas: flamenco.

ACARA SEPATUTNYA SANTA LUCÍA UNIVERSAL MUSIC WEEK
November 14  – Morat
November 15  – Juan Magan
November 15  – Aitana ‘alpha house’ (Antique Theatro)
November 16 – ‘El Árbol de Flamenco’
November 17Antonio Orozco

Mengenai Universal Music Group
Di Universal Music Group, kami wujud untuk membentuk budaya melalui kuasa seni. UMG merupakan pemimpin dunia dalam hiburan berasaskan rakaman, dengan pelbagai perniagaan terlibat dalam rakaman muzik, penerbitan muzik, pakaian dan kandungan audio-visual. Dengan katalog rakaman dan lagu paling menyeluruh di setiap genre muzik, UMG mengenal pasti dan membangunkan artis serta menghasilkan dan mengedarkan muzik paling kritis dan komersial yang berjaya di seluruh dunia. Berdedikasi kepada seni, inovasi dan keusahawanan, UMG memupuk pembangunan perkhidmatan, platform dan model perniagaan untuk memperluas peluang seni dan komersial serta mencipta pengalaman baru untuk artis kami dan penggemar. Untuk maklumat lanjut mengenai Universal Music Group, lawati .

EL FLAMENCO ES UNIVERSAL

EL FLAMENCO ES UNIVERSAL

 

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)