Emeren Group dan Eiffel Investment Group’s Usaha Sama Menandatangani Perjanjian untuk Menjual Portfolio Solar 29 MWp di Sepanyol

(SeaPRwire) –   STAMFORD, Conn., Nov. 14, 2023 — Emeren Group Ltd (“Emeren” atau “Syarikat”) () (NYSE: SOL), pemaju projek suria global terkemuka, pemilik dan pengendali, hari ini mengumumkan penandatanganan SPA portfolio suria PV 29 MWp di Sepanyol kepada Rubis Photosol, salah satu pengeluar tenaga fotovoltaik terkemuka Perancis. Transaksi ini dipacilitasi melalui Usahasama Pembangunan Tenaga Surya Eropah (the “JV”), usahasama kerjasama yang ditubuhkan antara Emeren dan Kumpulan Pelaburan Eiffel, pengurus aset terkemuka Perancis dan Finergreen, rakan konsultan Emeren yang menyokong transaksi ini.

Portfolio 29 MWp terdiri daripada tiga projek akhir tahap yang terletak di Perbandaran Algorfa, Alicante, Sepanyol, dalam fasa maju mendapatkan Kelulusan Pentadbiran untuk Pembinaan (the “AAC”). Projek-projek ini dijangka beroperasi semasa separuh kedua 2025 dan dilengkapi dengan penjejak PV suria, dijangka menjana kira-kira 57,000 MWh tenaga bersih, mampu menyediakan kuasa untuk kira-kira 20,000 isirumah.

JV, dilancarkan pada awal 2021, memanfaatkan pengalaman Emeren Group yang mendalam dalam pembangunan PV suria di Eropah dan sumber kewangan Kumpulan Pelaburan Eiffel, yang memainkan peranan penting sepanjang kitaran hayat projek.

Yumin Liu, CEO Emeren Group, berkata, “Kami gembira mengumumkan penandatanganan tiga projek utiliti skala besar di Sepanyol. Perkongsian kami dengan Kumpulan Pelaburan Eiffel tidak sahaja memperkukuhkan kehadiran kami di Sepanyol tetapi juga selari dengan sempurna dengan ekspansi strategik kami di seluruh Eropah. Projek-projek ini menggambarkan komitmen kami untuk menyediakan penyelesaian tenaga yang boleh dipercayai dan lestari, memenuhi permintaan tenaga bersih global yang semakin meningkat. Pencapaian ini menggarisbawahi peranan kami dalam peralihan ke sumber tenaga yang lebih hijau dan lebih bertanggungjawab secara alam sekitar, memberi manfaat kepada masyarakat kami dan planet secara keseluruhan.”

Pierre-Antoine Machelon, Ketua Pegawai Pelaburan di Kumpulan Pelaburan Eiffel, berkomen, “Kami gembira menjadi sebahagian daripada kolaborasi berjaya ini dengan Emeren Group, yang menggarisbawahi komitmen kami untuk meningkatkan penyelesaian tenaga lestari. Kami bangga untuk menyumbang kepada pembangunan projek tenaga boleh diperbaharui yang akan memberi manfaat kepada alam sekitar dan masyarakat tempatan. Perkongsian ini menggambarkan dedikasi kami terhadap inisiatif hijau dan optimisme kami untuk apa yang terletak di hadapan dalam kolaborasi berterusan kami.”

Penasihat yang terlibat dalam transaksi ini termasuk nasihat kewangan dari Finergreen, nasihat guaman daripada Squire Patton Boggs, dan sokongan teknikal dari Everoze untuk Emeren Group dan Kumpulan Pelaburan Eiffel. Selain itu, Kumpulan Photosol menerima nasihat guaman dari Watson Farley Williams.

Tentang Emeren Group Ltd

Emeren Group Ltd (NYSE: SOL) adalah pemaju projek suria global terkemuka, pemilik dan pengendali dengan paip projek dan aset IPP sebanyak lebih 3 GW, serta paip storan sebanyak lebih 6 GWh di seluruh Eropah, Amerika Utara, dan Asia. Syarikat memberi tumpuan kepada pembangunan projek tenaga suria, pengurusan pembinaan dan perkhidmatan pembiayaan projek dengan pasukan profesional tempatan di pelbagai negara. Untuk maklumat lanjut, layari

Tentang Kumpulan Pelaburan Eiffel

Kumpulan Pelaburan Eiffel, mengurus €5 bilion pada awal 2023, adalah pengurus aset yang mapan dengan asas pelabur yang pelbagai, termasuk pelabur institusi dan pelabur runcit melalui perantara. Syarikat itu, disokong oleh kumpulan Impala yang diasaskan oleh usahawan Jacques Veyrat, mempunyai kepakaran perindustrian yang kukuh, terutamanya dalam sektor peralihan tenaga, sains hayat, agrimakanan, dan digital. Kumpulan Pelaburan Eiffel mengejar misinya untuk melabur dalam dunia yang lestari dengan membiayai syarikat dan aset mereka melalui hutang swasta, ekuiti swasta, infrastruktur peralihan tenaga, dan ekuiti dan kredit tersenarai. Dengan kira-kira 100 pakar yang berdedikasi di merata Perancis, Benelux, dan Amerika Syarikat, syarikat itu bertujuan untuk menyampaikan prestasi kewangan yang kuat bersama-sama kesan sosial dan alam sekitar yang positif.

Tentang Rubis Photosol

Ditubuhkan pada tahun 2008, Photosol berdiri sebagai pengeluar tenaga fotovoltaik Perancis yang terkemuka, dengan portfolio menakjubkan lebih 540 MW dalam operasi dan pembinaan, dengan 4 GW sedang dibangunkan. Sebagai pemimpin Eropah dalam tenaga suria, Photosol khusus dalam pelbagai pemasangan, termasuk bumi-dipasang, agrivoltaik, pertanian dan bumbung tertier, dan pengudaraan lot parkir. Komitmen syarikat untuk penciptaan nilai jangka panjang meliputi prestasi dan kelestarian, disertai operasi dan penyelenggaraan yang cekap dikendalikan oleh anak syarikatnya, Photom. Didedikasikan untuk menangani cabaran penurunan karbon dan penyepaduan tenaga boleh diperbaharui ke dalam grid, Photosol secara aktif melaksanakan penyelesaian seperti penggunaan sendiri, Perjanjian Pembelian Tenaga Jangka Panjang (PPAs), penyimpanan tenaga, dan pengeluaran hidrogen hijau.

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)