epitoMAP Inc., Animal Allergy Clinical Laboratories Inc. dan Nippon Zenyaku Kogyo Co., Ltd. Mengadakan Perjanjian Lesen

(SeaPRwire) –   SAGAMIHARA, Jepun, 17 November 2023 — epitoMAP Inc. (di sini disebut “epitoMAP”) dan Animal Allergy Clinical Laboratories Inc. (di sini disebut “AACL”) telah memasuki Perjanjian Lesen untuk farmaseutikal antibodi untuk penggunaan veterinar, CRE-DR-B, dengan Nippon Zenyaku Kogyo Co., Ltd. (di sini disebut “ZENOAQ”) pada 10 November 2023.

Logos:
epitoMAP:
ZENOAQ:
AACL:

Photos:

Di bawah terma-terma Perjanjian itu, ZENOAQ akan mempunyai hak untuk menjalankan pembangunan praklinikal dan klinikal, pembuatan, dan komersialisasi CRE-DR-B untuk digunakan dalam penyakit alergi seperti dermatitis atopik anjing di Jepun. Kesan terapeutik utama ubat-ubatan sedia ada di pasaran adalah untuk meringankan gatal-gatal yang disebabkan oleh alergi, manakala CRE-DR-B mampu mencegah pengeluaran IgE dengan menghapuskan sel-sel pengeluarnya.

epitoMAP dan AACL akan menggunakan bayaran awal, bayaran tonggak dan royalti (jumlah dan butir-butir lain tidak didedahkan) untuk pembangunan berterusan CRE-DR-B di luar negara, CRE-DR yang dihumanisasi, dan vaksin terapeutik lintas-coronavirus terhadap varian COVID-19 masa depan serta feline infectious peritonitis (FIP) yang disebabkan oleh coronavirus patogen pada kucing, FIPV, dengan matlamat komersialisasinya dalam masa terdekat. “Perjanjian ini akan mempercepat kerjasama kami dengan syarikat-syarikat farmaseutikal manusia dan haiwan untuk membangunkan saluran paip berikutnya,” kata Kenichi Masuda, CEO epitoMAP.

Mengenai CRE-DR-B
CRE-DR-B ialah antibodi tikus x anjing IgG-B yang berasal dari CRE-DR, antibodi monoklonal tikus unik yang mengikat kedua-dua IgE manusia dan anjing*. Oleh kerana CRE-DR tidak mempunyai pengikatan kepada IgE pada sel mast, risiko kejutan anafilaksis sebagai kebimbangan utama dengan ubat anti-IgE boleh dielakkan dalam penggunaan ubat antibodinya. CRE-DR mampu menghapuskan punca asas alergi dengan menghapuskan dan mengaktifkan sel-sel B pengeluar IgE. epitoMAP dan AACL sehingga kini berjaya menjana antibodi kanin (CRE-DR-B) dan antibodi yang dihumanisasi (CRE-DR-H). Komersialisasi CRE-DR-B akan menunjukkan PoC, yang boleh memesatkan pembangunan CRE-DR-H.
*Penerbitan:

Mengenai Syarikat-Syarikat
epitoMAP ialah usahasama penemuan ubat “One Health” yang ditubuhkan pada Julai 2020, membangunkan terapi alergi dan vaksin yang berfungsi untuk manusia dan haiwan.

ZENOAQ ialah syarikat terkemuka dalam bidang farmaseutikal veterinar di Jepun.

AACL menyediakan perkhidmatan pengujian alergi dan imunologi untuk anjing dan kucing kepada klinik-klinik veterinar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)