Equinix dan Nvidia Bersatu untuk Menyediakan Superkomputer AI untuk Perniagaan

Nvidia Stock

(SeaPRwire) –   Pengoperasi pusat data Equinix (NASDAQ: EQIX) dan pembuat cip terkemuka Nvidia (NASDAQ: NVDA) telah mengumumkan perkongsian strategik untuk menawarkan sistem superkomputer Nvidia kepada pelanggan korporat. Kerjasama ini bertujuan untuk memberikan peluang kepada perniagaan untuk memiliki infrastruktur kecerdasan buatan (AI) mereka sendiri, dengan menawarkan kawalan yang lebih baik terhadap data mereka. Pendekatan ini berbeza daripada amalan biasa untuk menyewa cip yang kuat Nvidia melalui pembekal perkhidmatan komputasi awan seperti Amazon.com (NASDAQ: AMZN) atau Microsoft (NASDAQ”MSFT).

Syarikat-syarikat besar semakin menyatakan minat untuk menubuhkan sistem pengkomputeran AI mereka sendiri untuk menangani kebimbangan mengenai privasi dan keselamatan. Walau bagaimanapun, sistem Nvidia berbeza daripada pelayan pusat data konvensional, kerap memerlukan pemasangan kabel rangkaian dan pendinginan cecair yang khusus.

Di bawah terma perkongsian itu, Nvidia telah melatih kakitangan Equinix tentang pembinaan dan pengendalian sistemnya. Pelanggan korporat akan membeli sistem Nvidia sambil mempercayai Equinix untuk membina dan menguruskannya dengan cekap, membolehkan perniagaan untuk mengekalkan pemilikan dan kawalan terhadap infrastruktur AI mereka.

Jon Lin, Naib Presiden Eksekutif dan Pengurus Besar Perkhidmatan Pusat Data di Equinix, menekankan penekanan terhadap privasi, dengan berkata: “Kami mahu menggalakkan privasi kerana apa yang kami dengar daripada pelanggan besar ialah mereka sangat bimbang tentang mengawal nasib mereka sendiri.” Lin juga mengakui cabaran mengendalikan pusat data AI dengan cekap dan berkesan, dengan menyifatkannya sebagai satu set keupayaan baru yang tidak banyak tersedia.

Penawaran bersama, berkuat kuasa serta-merta, memberikan peluang kepada perniagaan untuk mendapatkan penyelesaian alternatif pengurusan infrastruktur AI, mengambil kira permintaan yang meningkat untuk privasi dan kawalan terhadap sistem pengkomputeran AI. Walaupun pelanggan khusus tidak didedahkan ketika pengumuman itu, perkongsian ini menandakan langkah penting dalam memberikan pilihan kepada syarikat untuk melaksanakan dan mengekalkan keupayaan AI mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.