Exxon Mobil Menerima Inisiatif Pelaporan Metana PBB

Exxon Mobil Stock

(SeaPRwire) –   Syarikat Exxon Mobil Corporation (NYSE: XOM) telah mengumumkan penyertaannya dalam inisiatif pelaporan pelepasan metana Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang terkemuka, menandakan perubahan yang signifikan dalam pendekatan syarikat terhadap pemantauan luar terhadap strategi perubahan iklimnya, seperti yang dilaporkan oleh Financial Times.

Keputusan ini menekankan komitmen ExxonMobil terhadap ketelusan dan selari dengan kerangka pelaporan piawaian yang diketuai oleh Program Alam Sekitar PBB (“OGMP”). OGMP memantau pelepasan metana industri, iaitu gas rumah hijau berpotensi.

Dengan beberapa negara termasuk Amerika Syarikat bergerak untuk menguatkuasakan penalti bagi pelepasan metana, penyertaan ExxonMobil dalam OGMP mencerminkan usaha seluruh industri untuk menangani kebimbangan alam sekitar. Akta Pengurangan Inflasi di AS dijangka akan memperkenalkan penalti bagi pelepasan metana, mencapai $900 setiap tan pada tahun 2024 dan meningkat kepada $1,500 setiap tan pada tahun 2026. Jabatan Perlindungan Alam Sekitar AS juga akan menyempurnakan peraturan minggu ini, memaksa syarikat-syarikat untuk menangani pelepasan.

OGMP, ditubuhkan pada tahun 2014 dan ditingkatkan kepada OGMP 2.0 pada tahun 2020, memerlukan syarikat-syarikat minyak dan gas untuk mendedahkan data tahunan yang menyeluruh mengenai jumlah pelepasan dan keamatan pelepasan. Peserta mesti menetapkan sasaran sementara dan jangka panjang serta membangunkan rancangan untuk mengurangkan pembakaran dan pelepasan daripada kecemasan.

ExxonMobil telah menggunapakai pelbagai teknologi termasuk sensor dan kamera pencitraan gas optik untuk memantau operasi minyak dan gasnya. Teknologi ini tidak sahaja mengesan pelepasan metana skala besar tetapi juga kebocoran kecil daripada peralatan dalam operasi.

Langkah ini oleh ExxonMobil untuk menyertai OGMP menandakan perubahan daripada penentangan terdahulu terhadap pelaporan pelepasan. Keputusan ini mencerminkan responsifnya syarikat terhadap tuntutan pemegang saham bagi keterbukaan yang lebih tinggi dan sasaran iklim yang lebih kukuh.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.