Facebook Melaporkan Peningkatan Pengguna Dewasa Muda

facebook

(SeaPRwire) –   Platform Inc. (NASDAQ:META) mengumum pada hari Jumaat bahawa Facebook menarik kumpulan dewasa muda tertinggi dalam tempoh tiga tahun, memandangkan platform itu bertujuan untuk menghapuskan imejnya sebagai tempat lepak bagi generasi yang lebih tua.

Meta mendedahkan bahawa lebih 40 juta orang dewasa Amerika Syarikat dan Kanada berumur 18 hingga 29 tahun kini merupakan pengguna harian Facebook, yang menandakan keluaran sulung syarikat tentang data demografi sedemikian. Facebook, yang diasaskan oleh Mark Zuckerberg—yang berusia 40 pada bulan lalu—meraikan ulang tahunnya yang ke-20 tahun ini.

Pertumbuhan ini mencerminkan usaha Meta untuk menarik semula perhatian golongan dewasa muda, yang kian bertukar kepada aplikasi video pendek TikTok, yang dimiliki oleh ByteDance China. Jurucakap syarikat menyatakan bahawa Meta telah melihat “pertumbuhan penggunaan aplikasi yang sihat selama lima suku” dalam kalangan orang dewasa muda.

Pada asalnya dilancarkan di asrama Universiti Harvard pada tahun 2004, Facebook berkembang dengan pesat ke seluruh kampus kolej Amerika Syarikat dan menjadi platform komunikasi utama bagi satu generasi. Apl itu meraih 50 juta pengguna dalam tempoh tiga tahun pertamanya dan kini mempunyai 3.2 bilion pengguna di peringkat global.

Namun, tarikan Facebook kepada pengguna muda—pemandu utama trend pengguna dan penting bagi pengiklan—telah merosot dari semasa ke semasa. Menurut tinjauan Pew Research Center tahun lepas, hanya kira-kira sepertiga remaja Amerika Syarikat melaporkan menggunakan Facebook, iaitu penurunan ketara berbanding tinjauan yang dijalankan pada 2014 dan 2015.

Sebaliknya, peratusan semua orang dewasa Amerika Syarikat yang menggunakan Facebook kekal agak stabil pada sekitar 68% sejak 2016, menurut Pew.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.