Figma Dinilai Bernilai $12.5B dalam Tawaran Tender yang Disokong Fidelity

figma

(SeaPRwire) –   Platform pereka berbasis awan mengumumkan pada Khamis bahawa ia menutup perjanjian yang membolehkan pekerja dan pelaburnya yang awal menjual saham mereka kepada pelabur baharu dan sedia ada pada penilaian $12.5 bilion.

Figma, terkenal dengan alat atas talian percuma yang digunakan untuk mencipta, berkongsi dan menguji reka bentuk laman web, aplikasi mudah alih dan produk digital lain, telah mencari cara bagi pekerja untuk menukar opsyen saham dan unit saham terhad mereka.

Langkah ini mengikuti runtuhnya perjanjian pembelian tunai dan saham bernilai $20 bilion oleh Adobe (NASDAQ: ADBE).

Syarikat ini secara umum dilihat sebagai calon untuk tersenarai awam selepas penguatkuasa undang-undang persaingan di Eropah dan Britain menghalang pengambilalihan Adobe pada Disember, yang akan menjadi salah satu pengambilalihan syarikat perisian terbesar.

Pelabur baharu termasuk Fidelity (NYSE: FIS), Franklin Venture Partners, dan pelabur sedia ada seperti Sequoia dan Andreessen Horowitz dijangka akan memperoleh saham bernilai antara $600 juta hingga $900 juta dalam jualan saham sekunder ini. Figma dinilai terakhir pada $10 bilion dalam pusingan pembiayaan swasta pada 2021.

Ditubuhkan oleh eksekutif teknologi Dylan Field pada 2012, Figma menjana aliran tunai positif dan telah meluaskan tawaran kepada platform kerjasama pasukan dengan ciri kecerdasan buatan.

Pada Januari, Figma menawarkan lebih banyak ekuiti kepada pekerja pada penilaian $10 bilion. Pekerja yang memutuskan untuk meninggalkan syarikat menjelang 31 Januari layak menerima tiga bulan gaji tunai, dengan semua ekuiti mereka tervest.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.