Filem Pendek Legasi Terilham Sukan Asia Dilancarkan untuk Menonjolkan Pesona Hangzhou

HANGZHOU, China, 18 September 2023Pada 16 September 2023, Sukan Asia Hangzhou melancarkan “Sukan Asia di Hangzhou”, siri terakhir trilogi “Pesona Hangzhou”. Filem pendek itu, membawa kehidupan pengaruh jangka panjang dan warisan masa depan Sukan Asia ke bandar tuan rumah.

Filem pendek “Sukan Asia di Hangzhou” menggunakan cap Cina tradisional, yang mempunyai asal-usul boleh ditelusuri kembali 2000-3000 tahun dalam sejarah, bersama dengan kaligrafi Cina dan lukisan Cina tradisional. Item “Seni ukiran cap meterai Cina” telah ditulis dalam Senarai Warisan Budaya Tidak Ketara UNESCO pada tahun 2009, yang merupakan item pertama di Hangzhou memasuki Senarai. Organisasi warisan perwakilan utama: Persatuan Pengrajin Cap Xiling, berpusat di Hangzhou, ditubuhkan lebih 120 tahun yang lalu, yang memahat semua cap yang digunakan dalam filem pendek ini.

 

Sukan Asia akan menjadi batu loncatan dalam sejarah Hangzhou, di mana ia akan bertindak sebagai pemacu dalam pembangunan mampan, regenerasi bandar dan pembangunan budaya, migrasi bakat, pembelajaran bahasa Inggeris, projek kesihatan dan kecergasan. Legasi Sukan telah memberi peluang baru yang mengakibatkan minat baru dalam sukan dan kecergasan dari penduduk tempatan dari semua peringkat umur, mengakibatkan lebih daripada 16 juta tempahan oleh orang ramai untuk kecergasan, merentasi 382 venue, termasuk 45 venue Sukan Asia, di portal dalam talian Sukan Asia. Lebih daripada 11,000 venue dan kemudahan tersedia kepada orang ramai sebagai sebahagian daripada legasi jangka panjang permainan.

Pada masa ini, 51 daripada 56 venue pertandingan telah membangunkan rancangan penggunaan selepas Gams, dan 91% daripada semua venue dan operasi telah membangunkan rancangan operasi mampan untuk operasi selepas Permainan, yang merangkumi kampung atlet yang selepas permainan akan digunakan sebagai tadika.

Trilogi Pesona Hangzhou menggambarkan beberapa ciri unik yang akan dialami oleh atlet, pegawai, penonton dan masyarakat tempatan Sukan Asia Hangzhou apabila Sukan bermula dengan Upacara Pembukaan pada 23 September 2023. Sekitar 12,500 atlet dari 45 Jawatankuasa Olimpik Kebangsaan (NOC) akan bersaing dalam 40 sukan merentasi 61 disiplin.

Pautan Video Youtube: https://youtu.be/D_WPjSclS0c?si=IfLDQnb9gQv3jYEP