Fission Menjalankan Penggerudian Geoteknik Sebelum Reka Bentuk Terperinci

27 Fission Commencing Geotechnical Drilling in Advance of Detailed Engineering


(SeaPRwire) –   TSX SYMBOL: FCU
OTCQX SYMBOL: FCUUF
FRANKFURT SYMBOL: 2FU

Pembangunan di PLS terus berjalan mengikut anggaran dan jadual

KELOWNA, BC, April 2, 2024FISSION URANIUM CORP. (“Fission” or “Syarikat“) dengan sukacitanya mengumumkan ia akan segera memulakan ujian geoteknikal di lombong uranium berkualiti tinggi dan loji pemprosesan PLS di Saskatchewan, Kanada. Keputusan tersebut akan digunakan untuk menyokong reka bentuk terperinci kejuruteraan kemudahan pengurusan sisa, kemudahan pengurusan tailing dan terowong pengudaraan. Ujian ini dijadualkan bermula pada minggu pertama April dan Syarikat mengharapkan untuk berpindah dari peringkat Reka Bentuk Kejuruteraan Awal (“FEED”) semasa ke peringkat Reka Bentuk Terperinci menjelang awal suku ketiga 2024.

Fission Uranium Corp. Logo (CNW Group/Fission Uranium Corp.)

Dalam fasa Reka Bentuk Terperinci, Fission akan mengukuhkan butiran reka bentuk kejuruteraan, pakej bekalan pembekal dan pakej kerja pembinaan untuk membolehkan Syarikat melanjutkan dengan pembelian, pembuatan, pemasangan dan pembinaan pelbagai komponen projek PLS termasuk pembangunan lombong, loji pemprosesan dan infrastruktur.

Ringkasan Berita Penting
  • Program ujian geoteknikal 32 lubang untuk menyokong Reka Bentuk Terperinci:
    • Kemudahan Pengurusan Tailings (24 lubang) – 910m ujian sonik
    • Kemudahan Pengurusan Sisa dan Tapak Pelupusan (4 lubang) – 80m ujian sonik
    • Terowong pengudaraan (4 lubang) – 440m ujian sonik dan inti berlian
  • Program akan diselesaikan menjelang awal Mei
  • of Fission’s PLS Project now available

Ross McElroy, CEO untuk Fission, berkomen, “Projek lombong uranium berkualiti tinggi dan loji pemprosesan Fission Uranium di PLS terus maju dengan kadar yang mantap berkat pengalaman luas pasukan pembangunan dalaman kami, dan kelebihan mempunyai lombong akses cerun cetek, permukaan rendah. Kami kini sangat hampir menyiapkan Reka Bentuk Kejuruteraan Awal dan, dengan penyerahan terkini Draf Penyata Kesan Alam Sekitar kami kepada Wilayah Saskatchewan, jadual kami untuk kelulusan juga mengikut jadual.”

Ringkasan Trend Mineralisasi PLS & Deposit Triple R

Mineralisasi uranium deposit Triple R di PLS berlaku di dalam Koridor Konduktif Patterson Lake dan telah dikesan melalui ujian terowong inti sepanjang ~3.18km panjang rentetan timur-barat dalam lima “zon” mineralisasi yang berasingan, yang secara kolektif membentuk deposit Triple R. Dari barat ke timur, zon-zon ini ialah R1515W, R840W, R00E, R780E dan R1620E. Melalui program eksplorasi yang berjaya sehingga kini, Triple R telah berkembang menjadi deposit uranium berkualiti tinggi, cetek permukaan, berpusat di dasar batuan, dikawal secara struktural. Lubang penerokaan diumumkan pada 5 November 2012, dengan lubang ujian PLS12-022 dari apa yang kini dirujuk sebagai zon R00E.

Zon-zon R1515W, R840W dan R00E membentuk kawasan barat deposit Triple R dan terletak di atas tanah, di mana ketebalan lapisan atas biasanya antara 55m hingga 100 m. R1515W ialah zon paling barat dan telah ditentukan melalui ujian sehingga ~90m panjang rentetan, ~68m merentasi rentetan dan ~220m menegak dan di mana mineralisasi masih terbuka dalam beberapa arah. R840W terletak ~515m ke timur sepanjang rentetan R1515W dan mempunyai panjang rentetan ujian terdefinisi sekitar ~430m. R00E terletak ~485m ke timur sepanjang rentetan R840W dan ditentukan melalui ujian sehingga ~115m panjang rentetan. Zon-zon R780E dan R1620E membentuk kawasan timur deposit Triple R. Kedua-dua zon terletak di bawah Tasik Patterson, di mana kedalaman air biasanya kurang daripada enam meter, dan ketebalan lapisan atas biasanya kira-kira 50m.

Mineralisasi sepanjang Koridor Trend Patterson Lake kekal menjanjikan sepanjang rentetan di kedua-dua arah barat dan timur. Batuan asas dalam trend mineralisasi ditentukan terutamanya sebagai batuan vulkanik berzait dengan darjah silikafikasi, gabungan mineral metasomatik dan grafit hidrotermal yang berbeza. Sekuens grafit itu berkaitan dengan pemanduk Elektromagnetik (EM) asas PL-3B.

Hartanah Patterson Lake Selatan

Projek PLS seluas 31,039 hektar dimiliki dan dikendalikan sepenuhnya oleh Fission Uranium Corp. PLS boleh diakses melalui jalan raya dengan akses utama dari Lebuh Raya Musim Semua 955, yang menghubungkan ke bekas lombong Cluff Lake.

Orang Berkelayakan

Maklumat teknikal dalam kenyataan berita ini telah disediakan mengikut keperluan peraturan Kanada yang ditetapkan dalam Instrumen Kebangsaan 43-101 dan disemak bagi pihak syarikat oleh Ross McElroy, P.Geo., Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif untuk Fission Uranium Corp., orang berkelayakan.

Tentang Fission Uranium Corp.

Fission Uranium Corp. ialah pembangun projek uranium Kanada yang berjaya dan pemilik tunggal 100% hartanah projek PLS di Lembah Athabasca, Kanada – lombong uranium berkualiti tinggi dan loji pemprosesan yang dicadangkan. Saham biasa Syarikat disenaraikan pada Bursa Saham TSX di bawah simbol “FCU” dan diperdagangkan di pasaran OTCQX di AS di bawah simbol “FCUUF” dan di Bursa Saham Frankfurt di bawah simbol 2FU.

BAGI PIHAK LEMBAGA

“Ross McElroy”

Ross McElroy, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif

Kenyataan Berjaga-jaga:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Maklumat tertentu yang terkandung dalam kenyataan akhbar ini merupakan “maklumat prospektif”, mengikut undang-undang Kanada. Amnya, maklumat prospektif ini boleh dikenal pasti melalui penggunaan istilah prospektif seperti “merancang”, “menjangka” atau “tidak menjangka”, “dijangka”, “anggaran”, “ramalan”, “bertujuan”, “menjangkakan” atau “tidak menjangkakan”