Ford Catat Jualan Januari yang Kuat, Kalahkan Toyota, tetapi Pertumbuhan Kenderaan Elektrik Terhenti

Ford Stock

(SeaPRwire) –   Dalam permulaan tahun yang menjanjikan, (NYSE:F) telah melaporkan penjualan yang sangat baik di Amerika Syarikat untuk bulan Januari, sekaligus mengatasi pesaingnya Toyota (NYSE:TM) yang merupakan pemimpin penjualan tahun sebelumnya. Meskipun terdapat momentum positif ini, terdapat kemunduran dalam penjualan kenderaan elektrik (EV).

Ford mengungkapkan peningkatan penjualan pada bulan Januari di Amerika Syarikat sebanyak 4.3%, mencapai 152,617 kenderaan, yang menyumbang 13.7% bahagian pasaran, naik sebanyak 0.3% dibandingkan tahun sebelumnya. Sebaliknya, Toyota mengalami pertumbuhan penjualan di Amerika Syarikat sebanyak 23.3% tetapi hanya menjual 143,241 kenderaan pada bulan Januari. Toyota telah bergelut dengan masalah kekurangan cip dan inventori sejak tahun 2023, dan berusaha untuk membina semula rantaian bekalannya.

Hasil yang memberangsangkan untuk Ford itu dikaitkan dengan rekod penjualan trak pikap kompak Maverick (12,443 unit) dan prestasi yang kukuh dalam trak dan van, melebihi 80,000 kenderaan. Ford menganggarkan bahawa ia menjual lebih banyak sebanyak 15,000 trak dan van berbanding pesaing terdekatnya, General Motors (NYSE:GM), walaupun GM tidak mendedahkan data jualan bulanan.

Sementara jualan hibrid Ford melonjak sebanyak 42.7%, dengan jumlah keseluruhan 11,157 unit berbanding tahun sebelumnya, jualan EV menghadapi penurunan. Jualan elektrik sepenuhnya menurun sebanyak 10.9% dari tahun ke tahun kepada 4,674 unit pada bulan Januari. Beberapa faktor, termasuk tamatnya kredit cukai EV persekutuan untuk Mustang Mach-E, keadaan cuaca yang buruk, kebimbangan jarak, dan kadar faedah yang lebih tinggi, kemungkinan besar memberi kesan terhadap jualan EV pada permulaan tahun tersebut.

Ketua Pegawai Eksekutif Ford, Jim Farley menangani kebimbangan tentang landskap EV pada pertengahan Januari, dengan menekankan kepentingan harga dalam memacu permintaan. Beliau menyatakan bahawa jualan kenderaan elektrik (EV) mereka sedang meningkat, tetapi ini menunjukkan bahawa pelanggan arus perdana tidak bersedia membayar premium yang sama seperti pengguna awal, dengan menekankan keperluan untuk harga yang lebih rendah.

Meskipun terdapat cabaran dalam sektor EV, Farley menyatakan optimisme tentang jualan hibrid, dengan menyerlahkan kedudukan Ford sebagai penjual hibrid kedua terbesar di Amerika Syarikat selepas Toyota. Ketersediaan pilihan trak, seperti F-150 dengan tren kuasa gas, hibrid, atau EV, menyumbang kepada kejayaan syarikat dalam pasaran hibrid.

Para pelabur sangat menantikan lebih banyak maklumat mengenai strategi EV Ford dan prospek bagi tahun 2024 apabila syarikat melaporkan keputusan pada Selasa depan. Farley menjangkakan tahun 2024 akan menjadi tahun yang penting bagi Ford, dengan menekankan penyelesaian isu buruh dan pelancaran enam produk baharu, bersama dengan rangkaian Broncos dan Mavericks yang diperbaharui.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.