Forum sumber tenaga boleh diperbaharui luar pantai akan memperdalam kerjasama China-Eropah

(SeaPRwire) –   BEIJING, Nov. 16, 2023 — Forum Pembangunan dan Kerjasama Tenaga Terbarukan Luar Pantai China-Eropah 2023 akan diadakan pada Nov 20-22 di Yancheng, wilayah Jiangsu untuk memperdalam kerjasama tenaga China-Eropah, mempromosikan inovasi teknologi, dan memacu pembangunan industri dalam bidang ini.

China's first Sino-French offshore wind farm in Yancheng. Provided to China Daily
China’s first Sino-French offshore wind farm in Yancheng. Provided to China Daily

Bertajuk “Memperkukuh Kerjasama China-Eropah dalam Tenaga Terbarukan Luar Pantai untuk Masa Depan Hijau Bersama”, forum ini akan dihoskan bersama oleh Institut Kejuruteraan Tenaga Diperbaharui China, Dewan Perdagangan Kesatuan Eropah di China, dan kerajaan bandar Yancheng.

Di bawah panduan Jabatan Tenaga Kebangsaan dan kerajaan wilayah Jiangsu, forum ini akan menandakan ulang tahun ke-20 perkongsian strategik menyeluruh antara China dan Eropah, dan akan menekankan kepentingan mempromosikan tenaga terbarukan luar pantai untuk menjamin keselamatan tenaga, mempercepat peralihan tenaga dan memerangi perubahan iklim.

Mengingat sasaran ambisius yang ditetapkan oleh negara-negara di seluruh dunia untuk peralihan tenaga dan pembangunan tenaga terbarukan, forum yang sangat dinanti ini akan menyediakan peluang berharga untuk kerjasama China-Eropah yang lebih rapat dan pertumbuhan yang subur bagi tenaga terbarukan luar pantai.

Wakil-wakil dari pihak berkuasa tenaga China dan Eropah, syarikat-syarikat tenaga, pemikir tentang industri dan institut penyelidikan, serta konsulat dan kedutaan terkait di China, akan hadir dan terlibat dalam perbincangan dan pertukaran mendalam mengenai topik panas dalam tenaga terbarukan luar pantai untuk memudahkan integrasi sumber industri, dan menggali potensi kerjasama antara China dan Eropah.

Sumber kaya

Yancheng, terletak di pantai timur China, mempunyai sumber tenaga terbarukan luar pantai yang cemerlang dan dianggap sebagai “Bandar Pemimpin Tenaga Terbarukan Luar Pantai di China“.

Dengan sumber lautnya yang luas dan ekonomi maritim yang maju, bandar ini dianggap sebagai salah satu kawasan dengan garis pantai terpanjang, kawasan laut terbesar, tanah lembap pasang surut terbanyak, sumber marin terkaya, dan potensi pertumbuhan ekonomi maritim terbesar di Jiangsu, bahkan di China.

Dengan kelajuan angin purata melebihi 7.6 meter sesaat pada ketinggian 100 meter, Yancheng menikmati jam beban penuh setara tahunan 3,000-3,600 jam, yang menjadikannya salah satu kawasan paling sesuai untuk ladang angin luar pantai di dunia.

Kapasiti tenaga angin luar pantai berpotensi di Yancheng melebihi 30 gigawatt, dengan kira-kira 9 GW di kawasan berhampiran pantai dan 24 GW di kawasan laut dalam. Angka-angka ini mewakili lebih 70 peratus kapasiti yang dirancang di Jiangsu.

Yancheng juga mempunyai sumber tenaga suria yang kaya. Kawasan ini menerima jumlah sinaran suria tahunan 1,400-1,600 kilowatt jam per meter persegi dan mengalami purata tempoh kecerahan tahunan sekitar 2,280 jam.

Ini menghasilkan kira-kira 1,200 jam penjanaan elektrik. Kapasiti penjanaan kuasa fotovoltaik sedia ada di Yancheng ialah kira-kira 30 GW.

Sehingga Oktober, kapasiti pasang tenaga baharu Yancheng mencapai 13,619 megawatt, dengan jumlah kapasiti pasang, kapasiti pasang tenaga angin dan kapasiti pasang fotovoltaik menyumbang 22 peratus, 41.5 peratus dan 10.7 peratus Jiangsu masing-masing, menduduki tangga teratas dari segi skala di wilayah itu.

Bandar ini telah berusaha keras untuk membangunkan industri tenaga baharu, dengan matlamat membina kluster peralatan tenaga angin luar pantai kelas dunia, kluster industri silikon kristal fotovoltaik kebangsaan, kluster industri hidrogen hijau pesisiran, dan kluster industri penyimpanan tenaga baharu Kawasan Delta Sungai Yangtze.

Dengan 188 syarikat industri tenaga baharu menjana jualan sebanyak 138.3 billion yuan ($17.72 billion) dari Januari hingga Oktober, peningkatan 15.7 peratus berbanding setahun sebelumnya, Yancheng telah menjadi hab tenaga baharu yang subur.

Bandar ini kini menjadi rumah kepada pembuat peralatan tenaga angin ternama dan syarikat-syarikat komponen terkemuka. Kapasiti pengeluaran peralatan tenaga angin luar pantainya menyumbang lebih 40 peratus daripada jumlah kebangsaan, manakala kapasiti pengeluaran blade menyumbang kira-kira 20 peratus, menjadikannya salah satu pangkalan pengeluaran peralatan tenaga angin luar pantai komprehensif terbesar di dunia.

Kerjasama antarabangsa

Yancheng telah memberi penekanan besar kepada kerjasama antarabangsa, terutamanya dalam bidang tenaga terbarukan, dan mengamalkan sikap terbuka serta bekerjasama dalam tenaga terbarukan luar pantai dengan negara-negara Eropah dan negara-negara lain di seluruh dunia.

Ia telah menubuhkan projek tenaga angin luar pantai usaha sama pertama China-Perancis di China. Modul fotovoltaiknya dieksport ke banyak negara Eropah, termasuk Germany, United Kingdom, Italy, Spain, Belgium, Poland dan Netherlands.

Pada 2021, Yancheng menganjurkan Forum Kerjasama Tenaga Angin Luar Pantai China-Eropah Pertama. Bandar ini juga menerima lawatan daripada Francesco La Camera, pengarah agung Agensi Tenaga Diperbaharui Antarabangsa.

Pada 2022, jumlah perdagangan tenaga baharu import dan eksport melebihi 10 billion yuan. Tahun ini, pemimpin utama jawatankuasa Parti Komunis China Yancheng memimpin delegasi ke Eropah sebagai perhentian pertama lawatan luar negara, dengan fokus pada pertemuan dengan syarikat-syarikat tenaga Eropah.

Pelabuhan-pelabuhan di Yancheng juga menjadi pemain kunci dalam pengangkutan peralatan tenaga angin luar pantai. Sehingga 2023, terdapat 33 laluan pengangkutan antarabangsa dan domestik, dan perkongsian strategik telah ditubuhkan dengan dua pelabuhan di Denmark.

Pelabuhan Sheyang Yancheng menjadi saluran utama untuk pengangkutan peralatan tenaga angin luar pantai, manakala Pelabuhan Dafeng telah membina halaman khas untuk peralatan tenaga angin, menjadikannya salah satu pelabuhan utama China untuk eksport blade tenaga angin.

Pelabuhan Dafeng juga memegang gelaran sebagai pelabuhan pertama di dunia untuk memuatkan peralatan tenaga angin untuk laluan Artik, mencapai kapasiti pemmuatan rekod dan bilangan blade terbanyak dimuatkan ke atas kapal tunggal.

Dengan pendekatan terbuka dan inklusif, Yancheng sedang mempercepat usahanya untuk memasang 20 GW tenaga baharu dan mencapai skala industri 200 billion yuan dengan bekerjasama dengan pelanggan dan kawan domestik dan antarabangsa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)