Fosun International Menang “Terbaik dalam Amalan ESG” dan “Terbaik dalam Laporan ESG” di Anugerah ESG TVB 2023

(SeaPRwire) –   HONG KONG, Nov. 17, 2023 — Pada 9 November 2023, TVB ESG Awards 2023 (“Anugerah”) yang dianjurkan oleh Television Broadcasts Limited (“TVB”) telah diadakan di Pusat Konvensyen dan Pameran Hong Kong. Fosun International telah dianugerahkan “Best in ESG Practices” dan “Best in ESG Report” di Anugerah tersebut.

Encik Michael Wong, Timbalan Setiausaha Kewangan Wilayah Pentadbiran Khas Hong Kong, Dr. Yang Berhormat Lam Ching-choi, ahli bukan rasmi Majlis Eksekutif Wilayah Pentadbiran Khas Hong Kong dan Pengerusi Majlis untuk Netral Karbon dan Pembangunan Lestari, telah menjadi tetamu kehormat dan memberikan ucapan di Anugerah tersebut. Dinilai oleh panel penilai profesional berdasarkan pelbagai aspek, Anugerah bertujuan untuk memilih pemimpin industri yang telah menunjukkan prestasi cemerlang dalam ESG dan pembangunan lestari.

TVB menyatakan bahawa Fosun International layak menerima “Best in ESG Practices” dan “Best in ESG Report”. Fosun International telah mematuhi keperluan pendedahan daripada Bursa Saham Hong Kong dan merujuk kepada piawaian pelaporan lain seperti Piawaian Pelaporan Global (GRI), cadangan Pendedahan Berkaitan Iklim (TCFD) dan Sasaran Pembangunan Lestari PBB (SDGs). Selain itu, Laporan ESG Fosun International tidak hanya menunjukkan strategi berfokus perniagaan Fosun, ia juga menjelaskan dengan baik bagaimana Fosun telah mengikuti aspirasi asal “Sumbangan kepada Masyarakat”. Sepanjang pembangunan berterusan, Fosun telah memanfaatkan ekosistem perindustrian yang semakin canggih untuk menyumbang secara aktif kepada kehidupan rakyat dan amal jariah di seluruh dunia.

Fosun bekerjasama dengan ekosistem perindustriannya untuk mempromosikan kelestarian secara global

Selepas lebih 30 tahun pembangunan, Fosun telah berkembang menjadi kumpulan pengguna inovatif berfokus global dengan fokus kepada Kesihatan, Kebahagiaan, Kekayaan dan segmen perniagaan lain di lebih 35 negara dan rantau. Semasa membangunkan operasi perniagaannya, Fosun juga telah aktif melaksanakan tanggungjawab sosial korporat. Dengan memanfaatkan ekosistem perindustriannya secara global untuk mencapai “pertumbuhan berlipat ganda”, Kumpulan ini komited untuk mencipta dunia yang lebih baik.

Sebagai warganegara global yang bertanggungjawab, Fosun telah terus memperkukuh pengurusan pembangunan lestari, melaksanakan dan memantau strategi dan matlamat ESG Fosun. Fosun menyertai Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada tahun 2014 dan berkomitmen terhadap komitmen global pembangunan lestari. Kumpulan ini sepenuhnya menyokong sepuluh prinsip PBB Global Compact dalam bidang hak asasi manusia, buruh, alam sekitar, anti-rasuah, dan sebagainya, terus mempromosikan integrasi rapat dengan strategi ESG sendiri dan secara aktif melibatkan syarikat ahlinya dalam pelaksanaan strategi ESG.

Fosun telah memasukkan “Perniagaan untuk Kebaikan” ke dalam model perniagaan “organisasi global + operasi tempatan”. Akibatnya, “Perniagaan untuk Kebaikan” telah dipadukan rapat dengan keupayaan operasi lintas rantau, lintas budaya dan lintas organisasi dalam ekosistem perindustriannya secara global. Di satu pihak, Fosun telah memperkenalkan syarikat luar negara dengan amalan ESG cemerlang ke China. Dengan keupayaan operasi tempatan yang terkumpul selama bertahun-tahun, Fosun memperbaharui produk dan perkhidmatan lestari dan mempromosikan peralihan ekologi dan penggantian corak penggunaan dan pengeluaran lestari di China. Di pihak lain, bergantung pada keupayaan operasi globalnya, Fosun juga telah membawa teknologi inovatif, produk berkualiti dan amalan ESG terbaik negara-negara berbeza, termasuk China, dengan pandangan untuk mencipta kehidupan yang lebih bahagia untuk keluarga di seluruh dunia.

Dengan mengambil Artesun® (artesunate untuk suntikan) yang dikembangkan dan dibangunkan secara bebas oleh Fosun Pharma sebagai contoh, Artesun® adalah rawatan pilihan bagi malaria berat yang disyorkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Ia telah menjadi ubat inovasi China yang terkenal di Afrika dan dunia. Setakat ini, Artesun® telah digunakan untuk merawat lebih daripada 60 juta pesakit malaria berat di seluruh dunia, kebanyakannya kanak-kanak Afrika bawah lima tahun. Pada Jun 2023, artesunate suntikan generasi kedua yang dibangunkan secara bebas oleh Fosun Pharma, Argesun® telah diluluskan prakelayakan oleh WHO (WHO-PQ), menjadi artesunate suntikan yang pertama dipersembahkan dengan sistem pelarut tunggal yang mempunyai WHO-PQ, dijangka akan meningkatkan lagi kebolehcapaian ubat-ubatan antimalaria inovatif dan menyelamatkan lebih banyak nyawa.

Secara domestik, Yayasan Fosun melancarkan Program Doktor Luar Bandar pada tahun 2017. Setakat ini, Program Doktor Luar Bandar telah menyeluruh 78 daerah di 16 wilayah, perbandaran dan rantau autonomi di seluruh China, menyokong 23,956 doktor luar bandar dan memberi manfaat kepada 3 juta keluarga asas.

Selain Fosun International, penerima anugerah “Best in ESG Practices” dan “Best in ESG Report” termasuk syarikat Hong Kong yang terkenal seperti MTR Corporation, Link REIT, Henderson Land Development, Sino Land, dan NWS Holdings.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)