Foxconn Mengharapkan Keadaan Sikit Bertambah Baik Pada 2024, Memberi Amaran Kekurangan Cip AI

Foxconn Stock

(SeaPRwire) –   (OTCPK: FXCOF), pengeluar elektronik kontrak terbesar di dunia, dan pemasok utama iPhone Apple menjangkakan prospek perniagaan untuk 2024 yang “sedikit lebih baik” daripada tahun sebelumnya. Walau bagaimanapun, syarikat itu memberi amaran tentang cabaran, khususnya kekurangan cip untuk pelayan kecerdasan buatan (AI).

Pengerusi Liu Young-way membuat rujukan prestasi positif pada tahun sebelumnya, walaupun penghapusan besar-besaran pada suku pertama yang berkaitan dengan 34% ekuiti syarikat dalam syarikat elektronik Jepun Sharp Corp. Memandang ke hadapan, Liu berkongsi pandangannya semasa majlis tahunan kakitangan syarikat di Taipei, menunjukkan optimisme berhati-hati untuk tahun ini.

Pada November, Foxconn telah menyatakan pandangan “agak konservatif dan neutral” untuk 2024. Liu mengakui permintaan untuk pelayan AI tetapi menyatakan kebimbangan tentang ketidaktentuan ekonomi global, merujuk cabaran geopolitik yang mungkin memberi kesan kepada permintaan produk pengguna. Beliau menyebut bahawa walaupun satu segmen pasaran, seperti pelayan AI, mungkin akan berprestasi dengan baik, yang lain mungkin akan menghadapi cabaran.

Pengerusi itu menekankan kekurangan kapasiti pengeluaran cip yang ditujukan kepada pelayan, walaupun permintaan yang kuat. Beliau mencadangkan keperluan untuk kilang baru untuk menepati permintaan cip pelayan yang meningkat.

Ucapan Liu datang selepas Apple baru-baru ini meramalkan penurunan jualan iPhone dan menetapkan jumlah pendapatan keseluruhan $6 bilion di bawah jangkaan Wall Street. Cabaran di pasaran China jelas, di mana Apple menghadapi saingan sengit daripada telefon lipat dan peranti daripada Huawei, yang ditenagai oleh cip buatan China.

Foxconn, juga dikenali sebagai Hon Hai Precision Industry Co Ltd, dijadualkan melaporkan prestasi suku keempat bulan depan, memberikan wawasan lanjut ke dalam prestasi kewangan dan pandangan untuk 2024. Saham syarikat mengalami penurunan 2.4% sejak awal tahun berbanding peningkatan 0.7% untuk pasaran yang lebih luas (TWII).

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.