GameStop, AMC Jatuh sebagai Gelombang Meme Memudar

GameStop stock

(SeaPRwire) –   Saham GameStop Corp. (NYSE: GME) dan AMC Entertainment Holdings Inc. (NYSE: AMC) mengalami penurunan untuk hari kedua berturut-turut kerana gegak gempita mengenai saham meme yang mendominasi awal minggu ini mula merosot.

Pada Khamis, GameStop mengalami penurunan sehingga 20%, manakala AMC turun 12%. Lonjakan aktiviti perdagangan meme telah mendorong saham-saham ini naik selama dua hari pertama minggu ini, tetapi momentum merosot pada Rabu, menyebabkan kerugian besar yang memadam sebahagian besar peningkatan nilai pasaran sebanyak $11 bilion.

Menurut Matthew Tuttle, CEO Tuttle Capital Management, saham-saham seperti GameStop dan AMC yang tidak disokong asas tidak dapat mengekalkan tahap tinggi mereka tanpa minat pelabur berterusan.

Ketidaktentuan terbaru ini mengingatkan kembali fenomena saham meme awal 2021 apabila pelabur runcit di platform seperti Reddit melonjakkan GameStop dan AMC ke paras rekod. Keith Gill, dikenali secara dalam talian sebagai “Roaring Kitty,” mendapat kemasyhuran kerana menggerakkan pelabur di sekeliling GameStop. Satu kenyataan dari akaun Gill pada platform X pada Ahad lalu mencetuskan lonjakan aktiviti terkini.

Walaupun penjual pendek terguncang oleh gegak gempita minggu ini, mereka kekal agak tenang berbanding ketidaktentuan ekstrem yang disaksikan pada 2021, apabila harga saham GameStop melonjak lebih 1,600% pada Januari. Walau bagaimanapun, GameStop belum mencapai tahap tertinggi yang dicapainya semasa tempoh itu.

Tuttle menyatakan perubahan sentimen di kalangan pelabur sejak puncak wabak, menunjukkan pendekatan lebih berhati-hati terhadap perdagangan saham meme.

GameStop, mengikut anggaran analis, tidak dijangka menjana keuntungan sehingga suku perayaan dan kini diperdagangkan pada kadar keuntungan hadapan melebihi 1,200, menjadikannya tertinggi di kalangan saham-saham AS yang dsenaraikan dengan nilai pasaran melebihi $1 bilion pada penutupan Rabu.

Sementara itu, AMC telah mengambil kesempatan daripada lonjakan dengan menyiapkan penawaran ekuiti yang diumumkan sebelumnya dan memasuki perjanjian persendirian untuk menukar saham bagi mengurangkan beban hutangnya.

Sophie Lund-Yates, penganalisis ekuiti utama di Hargreaves Lansdown, memberi amaran terhadap penilaian berlebihan saham-saham ini dan menekankan risiko yang berkaitan dengan perdagangan spekulatif.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.