GameStop Tidak Mencapai Anggaran Pendapatan Akibat Permintaan Permainan Video yang Lemah dan Persaingan yang Meningkat

GameStop stock

(SeaPRwire) –   GameStop (NYSE:GME) gagal melepasi jangkaan pendapatan suku tahunan pada Rabu, menghadapi dan pengurangan perbelanjaan pengguna dalam iklim ekonomi yang tidak menentu, menghalang peralihan syarikat ke arah model yang lebih berpusat secara dalam talian.

Cabaran seperti inflasi berterusan dan kos peminjaman yang tinggi telah mengakibatkan corak perbelanjaan yang tidak seragam dalam industri permainan video. Baru-baru ini, dua pemain utama termasuk Take-Two Interactive Software, memberikan ramalan yang kurang optimistik.

Berikutan pengumuman keputusan suku ketiga, mengalami penurunan hampir 3% dalam perdagangan lanjutan. Syarikat melaporkan pendapatan sebanyak $1.08 bilion, gagal melepasi anggaran $1.18 bilion, mengikut kajian lima orang penganalisis oleh LSEG.

Keputusan ini menandakan yang pertama sejak pelabur utama Ryan Cohen mengambil alih jawatan CEO dan pengerusi GameStop pada akhir September.

Ahli analisis Third Bridge John Oh berkomen, “Walaupun kelemahan dalam jualan suku ketiga adalah dijangka, peningkatan bahagian pasaran yang hilang kepada pengedar besar dan gergasi e-dagang seperti Amazon (NASDAQ: AMZN) akan terus menjadi cabaran yang sukar bagi GameStop.”

Cohen, yang pada mulanya bertujuan untuk dorongan agresif ke arah e-dagang, telah mengubah beberapa rancangan, dengan memberi penekanan yang lebih besar kepada kedai fizikal di mana pelanggan boleh mengumpul pesanan dalam talian. Selain itu, syarikat telah meningkatkan usaha pengurangan kos.

Walaupun cabaran pendapatan, GameStop berjaya mencapai keuntungan sesuai selepas penyesuaian bagi setiap saham, melepasi anggaran LSEG bagi kerugian 9 sen. Perbelanjaan syarikat juga berkurangan hampir 24% kepada $296.5 juta.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.