GDToday ditubuhkan untuk menjadi media terkemuka di Kawasan Teluk Guangdong Raya China

(SeaPRwire) –   GUANGZHOU, China, 14 November 2023 — GDToday secara rasmi ditubuhkan sebagai pusat komunikasi antarabangsa dan anak syarikat Kumpulan Media Nanfang pada 14 November, dengan tujuan untuk menjadi sumber utama bagi dunia untuk mempelajari Guangdong dan media utama di Kawasan Teluk China dalam tempoh 3 hingga 5 tahun.

 

Pada majlis pelancaran rasmi, pegawai kerajaan, rakan media dan ahli akademik dari dalam dan luar negara menghantar ucapan tahniah kepada GDToday dan menyeru lebih laporan, produk media dan aktiviti pertukaran budaya berkualiti.

“GDToday telah menyebarkan kisah bahasa pelbagai tentang China dan Kawasan Teluk China-Hong Kong-Macao (GBA),” kata Irina Bokova, bekas Pengarah Agung UNESCO, dan beliau berharap GDToday akan terus bekerja untuk pemahaman bersama lebih baik dengan penyiar media global, supaya Timur dan Barat bertemu lagi dan seluruh dunia hidup dalam harmoni.

GDToday secara rasmi melancarkan aplikasi bahasa Inggerisnya, yang menawarkan empat fungsi utama, termasuk berita, perkhidmatan, bandar dan gaya hidup, dengan tujuan untuk membangunkan aplikasi mudah alih untuk wawasan dan perkhidmatan Guangdong dan menjemput ekspatriat berkongsi kehidupan mereka di wilayah itu.

Selain itu, jabatan kerajaan wilayah Guangdong, penyiar media utama dan 21 perbandaran akan membuka laman sendiri di laman web dan aplikasi GDToday untuk mengemaskini maklumat terkini mengenai pembangunan tempatan.

Setakat ini, GDToday telah menjadi platform pelbagai fungsi dengan laman berita, aplikasi mudah alih, saluran media sosial, akaun WeChat rasmi dan surat berita dengan kira-kira 20 juta pengguna luar negara. Laman webnya () dan aplikasi berita adalah satu-satunya laman berita wilayah bahasa pelbagai dan satu-satunya aplikasi berita bahasa Inggeris wilayah. Ia juga telah menjalin kerjasama dengan lebih daripada 1000 penyiar media di seluruh dunia.

Dalam tempoh dua tahun kebelakangan ini, GDToday telah mengeluarkan kira-kira 40 ribu laporan asal menggunakan multimedia dan menerangkan perkembangan pesat di China, terutamanya di GBA, dengan kisah yang hidup.

Menurut maklumat yang dikeluarkan pada majlis itu, GDToday akan memperluaskan skalanya dan mempunyai lebih daripada 100 pekerja. Ia akan dibangunkan menjadi media utama di GBA yang terus menawarkan laporan berita dan maklumat tepat dan tepat masa serta menganjurkan siri aktiviti kebudayaan untuk memudahkan hubungan antara manusia dengan dunia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)