Geotab ubah pengangkutan berhubung di Asia Tenggara dengan AI Generatif dan pandangan berasaskan data daripada pembantu digital

Projek G AI Generatif, tersedia melalui Penyambung Data Geotab, akan memberikan wawasan berkuasa berkaitan prestasi kenderaan, kecekapan dan lebih banyak lagi

SINGAPURA, 18 Sept. 2023 — Geotab, pemimpin global dalam penyelesaian pengangkutan berhubung, membawa pengalaman data di Asia Tenggara (SEA) ke tahap baru dengan keupayaan terkemuka industri. Hari ini, syarikat itu mengumumkan pelancaran beta Projek G, yang menetapkan standard baru untuk industri, memberi kuasa pelanggan yang mengambil bahagian di Australia untuk mengakses wawasan atas permintaan tentang prestasi kenderaan, kecekapan, dan kelestarian dengan mudah. Dari masa menganggur hingga perbandingan ekonomi bahan bakar, penggunaan kenderaan, penjimatan kos, dan lebih banyak lagi, Projek G memberikan maklumat komprehensif dan mudah dimakan dengan mudah.


Dengan memanfaatkan kuasa model bahasa semula jadi, Projek G mengurangkan masa untuk mendapatkan wawasan untuk pelanggan dan mengubah proses menganalisis data armada menjadi pengalaman yang mudah dan intuitif. Projek G dibina di atas prinsip privasi-oleh-rekabentuk dan menyimpan semua data telematik pelanggan dalam persekitaran Geotab, tidak pernah dikongsi dengan mana-mana Model Bahasa Besar (LLM).

“Dengan Projek G, kami melangkah ke depan dalam menunjukkan kesan AI Generatif dalam lanskap pengangkutan yang disambungkan. Kami sudah lama diiktiraf sebagai pemimpin dalam kecerdasan data dan AI, memanfaatkan model kecerdasan buatan dan pembelajaran mesin selama bertahun-tahun,” kata Mike Branch, Naib Presiden Data & Analitik di Geotab. “Keluasan pengalaman ini membawa kami ke peluang unik untuk menganalisis jumlah data armada yang besar, mengenal pasti corak, dan menjana cadangan berharga untuk mengoptimumkan kecekapan operasi dan prestasi.”

“Ketika kami memperkenalkan Projek G ke SEA, kami memulakan perjalanan transformatif yang menggabungkan teknologi AI Generatif dengan lanskap pengangkutan unik rantau ini. Projek beta ini menekankan komitmen Geotab untuk menyediakan penyelesaian inovatif yang memberdayakan perniagaan di seluruh Asia Tenggara untuk mengoptimumkan operasi armada mereka dengan lancar,” kata David Brown, Naib Presiden APAC, Geotab.” Projek G membuka pintu kepada wawasan yang boleh dilaksanakan, memanfaatkan AI Generatif untuk meningkatkan prestasi kenderaan, kecekapan operasi, dan kelestarian, pada akhirnya membentuk masa depan pengangkutan yang disambungkan di SEA.”

Sepanjang setahun lalu, AI Generatif telah menjadi bidang fokus penting dan organisasi di seluruh dunia sedang meneroka potensinya untuk mendorong kecekapan perniagaan dan prestasi pelanggan. Menurut Statista, nilai AI Generatif dijangka menunjukkan kadar pertumbuhan tahunan (CAGR 2023-2030) sebanyak 27.33%, menghasilkan jumlah pasaran sebanyak AS$8bn menjelang 2030 di SEA. Rantau ini juga telah melihat peningkatan luar biasa dalam penggunaan AI pada 2023 dengan 76% perniagaan kini menggunakan AI pada 2023 dalam kajian yang dilakukan oleh IDC.

Geotab mempunyai sejarah inovasi AI yang kukuh dan memanfaatkan kepakaran ini dengan pelanggan dalam projek beta. Dengan lebih 55 bilion data diproses setiap hari merentasi lebih 3.7 juta kenderaan yang disambungkan, Geotab berada di barisan hadapan teknologi transformatif ini. Dengan salah satu pasukan sains data terbesar industri, yang didedikasikan untuk data dan kecerdasan buatan, dan dengan kehadiran global merentasi 165 negara, termasuk lima di SEA (Singapura, Malaysia, Thailand, Indonesia, Filipina), Geotab memiliki kepakaran dan skala yang diperlukan untuk melatih model AI yang berkuasa, membuka nilai dan kecekapan yang belum pernah terjadi sebelumnya untuk pelanggannya.

“Projek beta adalah kolaborasi yang menarik dengan pelanggan terpilih. Kami dapat menyelaraskan keperluan dan cabaran dunia nyata dengan kepakaran sains data untuk belajar, menyesuaikan dan mengembangkan keupayaan. Kemungkinannya tidak terbatas, dan kami berkomitmen untuk menyampaikan penyelesaian canggih yang memudahkan data diakses bagi pelanggan kami,” tambah Branch.

Untuk maklumat lanjut, layari https://www.geotab.com/project-g.

###

Mengenai Geotab

Geotab adalah pemimpin global dalam penyelesaian pengangkutan yang disambungkan. Kami menyediakan telematik – penjejakan kenderaan dan aset – kepada lebih 47,000 pelanggan di 150 negara. Selama lebih 20 tahun, kami telah melabur dalam penyelidikan data dan inovasi pelopor untuk membolehkan rakan kongsi dan pelanggan, termasuk organisasi Fortune 500 dan sektor awam, untuk mengubah armada dan operasi mereka. Kami menyambung ke lebih 3.7 juta kenderaan dan memproses lebih 55 bilion data setiap hari agar pelanggan dapat membuat keputusan yang lebih baik, meningkatkan produktiviti, memiliki armada yang lebih selamat, dan mencapai matlamat kelestarian mereka. Platform terbuka dan Pasaran Geotab, menawarkan ratusan pilihan penyelesaian pihak ketiga. Disokong oleh pasukan saintis data dan pakar AI kelas dunia, Geotab membuka kuasa data untuk memahami analitik masa nyata dan ramalan – menyelesaikan cabaran hari ini dan dunia esok. Untuk ketahui lebih lanjut, lawati www.geotab.com, ikuti @GEOTAB di Twitter dan LinkedIn atau lawati Blog Geotab.