Global Times: Berlayar untuk cakrawala: BRI bersinar cahaya untuk kemajuan Negara-Negara Kepulauan Pasifik

BEIJING, 18 September 2023 — Guadalcanal sering mengaluarkan hujan lebat menjelang tengah hari. Walau bagaimanapun, kadangkala matahari bersinar terang, dan laut tenang. Seekor ketam sebesar tapak tangan meloncat dari batu ke dalam air yang jernih, dan burung bersiul.

Rasanya seolah-olah pulau Pasifik yang terpencil ini, seperti bintang di langit, telah kekal sebegini selama-lamanya, di mana penduduk menerima pemberian alam, atau cabarannya.

Apabila orang Barat mengetahui tentang pulau-pulau ini, mereka menamakan negara ini sempena kisah Raja Solomon, berharap dapat menemui emas di sini. Tetapi emas tidak dijumpai, dan semasa Perang Dunia II, Kepulauan Solomon, dengan Guadalcanal sebagai pulau utamanya, dikenali sebagai salah satu medan pertempuran paling kejam.

Lapan puluh tahun kemudian, Kepulauan Solomon telah mendapat ketenangan semula, tetapi kekal sebagai salah satu negara kurang membangun yang disenaraikan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Walau bagaimanapun, ketenangan tidak bermaksud berdiam diri, kerana penduduk pulau menantikan pembangunan sebenar dengan penuh semangat.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, China telah melaksanakan beribu-ribu projek berskala kecil di lima puluh kawasan pilihan raya untuk memperbaiki kehidupan penduduk tempatan; satu pasukan perubatan khas secara konsisten telah memberikan perkhidmatan perubatan dan latihan profesional kepada petugas penjagaan kesihatan tempatan; di samping itu, sebuah pusat sukan terkini telah siap dibina, membolehkan Kepulauan Solomon menjadi tuan rumah Sukan Pasifik yang akan datang dengan penuh bangga.

Semua perubahan ini telah memungkinkan di bawah rangka kerja Inisiatif Jalur dan Jalan. Pada 2019, kurang dari sebulan selepas menubuhkan hubungan diplomatik dengan China, Kepulauan Solomon secara rasmi menyertai Inisiatif Jalur dan Jalan.

“Negara kami bekerjasama rapat dengan China sebagai sebahagian daripada Inisiatif Jalur dan Jalan, satu daya pengubah dalam pembangunan infrastruktur yang memainkan peranan penting dalam kemajuan negara kami,” Perdana Menteri Kepulauan Solomon Manasseh Sogavare memberitahu Global Times.

“Kami berbangga menjadi peserta dalam inisiatif luar biasa ini, yang selari dengan keperluan infrastruktur dan matlamat pembangunan kami,” kata Perdana Menteri itu.

Satu abad yang lalu, nenek moyang pedagang Cina diaspora berlayar dan terdampar ke Kepulauan Solomon, mencari rezeki; Seratus tahun kemudian, mengikuti Laluan Sutera Maritim, lebih banyak syarikat dan individu Cina telah tiba di negara Kepulauan Pasifik ini, berharap dapat membawa pembangunan selanjutnya menerusi interaksi mereka.

Kepulauan Solomon adalah wakil negara-negara Kepulauan Pasifik yang menyertai Inisiatif Jalur dan Jalan.

Negara-negara ini, yang terletak di rantau Pasifik, terpencil tetapi dikurniakan pemandangan alam semula jadi yang indah dan sumber laut yang banyak. Walau bagaimanapun, disebabkan isolasi geografi dan ekonomi yang agak kecil, negara-negara ini menghadapi pelbagai cabaran pembangunan, termasuk infrastruktur yang tidak mencukupi, kepelbagaian ekonomi, dan perubahan iklim. Dalam konteks ini, Inisiatif Jalur dan Jalan membentangkan peluang untuk negara-negara Kepulauan Pasifik mencapai pembangunan mampan.

Pada November 2014, Presiden Xi Jinping menekankan bahawa rantau Pasifik Selatan juga merupakan sambungan semula jadi inisiatif Laluan Sutera Maritim abad ke-21 yang dicadangkan oleh China.

Pada masa ini, hubungan China dengan negara-negara Kepulauan Pasifik telah memasuki peringkat pembangunan pesat yang baharu. Sejarah interaksi yang mesra, pencapaian kerjasama praktikal, dan visi bersama mereka menerangi masa depan yang lebih cerah untuk hubungan China dengan negara-negara Kepulauan Pasifik.

Semasa melancong beberapa negara Pasifik, setiap satu pada peringkat pembangunan yang berbeza dan status unik, wartawan Global Times mendapati bahawa Inisiatif Jalur dan Jalan telah selari dengan keperluan pembangunan tempatan dengan bijaksana.

Mengikut arus

“Perlahan dan berhati-hati,” Lin Xingsheng membongkok di atas tanah berlumpur, menunjukkan kepada beberapa pelajar Fiji bagaimana menuai cendawan oyster yang masak.

Seorang pelajar tempatan, di bawah arahan Lin, memegang cendawan oyster itu dengan lembut di tangannya, seperti memegang bunga peoni yang suci. Cendawan berharga ini akan mencari jalan ke meja makan tempatan – digoreng seperti yang disukai orang tempatan.

Ia terletak di dalam rumah hijau di Votualevu College di Nadi, hanya lima belas minit memandu dari Lapangan Terbang Antarabangsa Nadi. Apabila wartawan Global Times tiba, sedozen pelajar sedang menjalani beberapa minggu latihan teknologi pertanian di sini. Penanaman cendawan adalah salah satu kemahiran yang mereka pelajari.

Melihat pelawat, para pelajar tidak ragu-ragu berkongsi senyuman mereka dengan ingin tahu. “Saya ingin mengaplikasikan kemahiran ini di rumah,” kata Taufa Tupou berusia 17 tahun.

Seperti Tupou, para pelajar dan guru di kolej itu menganggap latihan sebagai peluang untuk memperbaiki kesejahteraan keluarga dan komuniti mereka.

Lin, pada asalnya profesor di Fujian Agriculture and Forestry University, kini berkhidmat sebagai ketua kumpulan pakar mempromosikan teknologi penanaman cendawan di Fiji. “Pusat kami menyediakan latihan teknikal percuma kepada petani tempatan dan membekalkan mereka dengan beg cendawan. Ini adalah projek yang sangat menguntungkan, tetapi mudah dioperasikan.”

Teknologi ini, dikenali sebagai teknologi “Juncao”, terdiri daripada penanaman rumput yang boleh digunakan sebagai substrat untuk pengeluaran cendawan, makanan haiwan, pagar angin, dan meminimumkan hakisan tanah. Ia adalah projek Cina berpaten, mudah dioperasi, menguntungkan, dan sangat sesuai untuk pengurangan kemiskinan. Ia telah dipromosikan di beberapa negara Kepulauan Pasifik selama bertahun-tahun.

Teknologi Juncao bukan sahaja memainkan peranan penting dalam usaha pengurangan kemiskinan China tetapi juga meluaskan jangkauannya secara global, menawarkan penyelesaian Cina terhadap cabaran pembangunan yang dihadapi oleh negara membangun dan menyumbang kebijaksanaan China kepada pengurangan kemiskinan global.

Di Fiji, di mana suhu biasanya tinggi, dipercayai bahawa Fiji tidak sesuai untuk menanam cendawan. Walau bagaimanapun, selepas ketibaan pasukan pakar Cina, mereka berjaya mengatasi cabaran teknikal yang mempengaruhi kualiti cendawan.

Teknologi Juncao telah membuka jalan untuk pembangunan mampan di Fiji dan telah mempamerkan kebolehsuaianya kepada iklim dan keadaan yang berbeza, memperlihatkan bagaimana kepakaran Cina dapat memberi manfaat kepada masyarakat global.

Pakar tempatan berkata bahawa teknologi penanaman cendawan adalah amalan yang berjaya dalam kerjasama saling menguntungkan antara China dan Fiji di bawah Inisiatif Jalur dan Jalan.

Fanny Fiteli, pengasas Mama’s mushroom Fiji, telah memimpin wanita tempatan di kawasan luar bandar untuk menanam cendawan. Beliau memberitahu Global Times bahawa teknologi Juncao China telah membantu wanita tempatan di Fiji dengan menyediakan mereka dengan pendapatan gaji dan meningkatkan status sosial mereka.

Promosi penanaman Juncao mencerminkan falsafah bantuan asing China untuk “mengajar orang untuk memancing” dan bukannya hanya memberi bantuan, serta prinsip kesaksamaan, kebolehsuaian dan kemampanan. Mempromosikan teknologi Juncao di negara-negara Pasifik Selatan selari dengan keadaan alam semulajadi tempatan dan membolehkan penduduk tempatan memperoleh teknologi baru, memberikan kunci pembangunan mampan kepada negara-negara ini.

Dalam dekad yang lalu, inisiatif kerjasama global yang dimulakan oleh China ini telah menghasilkan kesan jauh, terutama bagi banyak negara, termasuk negara-negara Kepulauan Pasifik. Ia telah memberikan peluang berharga kepada mereka untuk menaiki gelombang pembangunan China dan berkongsi lebih banyak peluang dan manfaat.

Berlayar penuh

Terbang dari Nadi, Fiji ke Honiara, ibu negara Kepulauan Solomon, pesawat itu memaparkan imej kartun seekor penyu laut kuning.

Namanya Solo, dan ia adalah maskot Sukan Pasifik 2023.