Global Times: China, Negara-negara Timur Tengah melihat pasaran masing-masing, berjanji meningkatkan pelaburan, memperdalam kerjasama

(SeaPRwire) –

BEIJING, 13 November 2023 — Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, pertukaran ekonomi dan perdagangan antara China dan negara-negara Timur Tengah semakin rapat. Kerjasama antara kedua belah pihak dalam perdagangan, pelaburan, tenaga, pembinaan infrastruktur dan bidang-bidang lain telah mencapai keputusan yang membanggakan.

“Kami mungkin telah melabur sekitar $500 juta dalam sektor teknologi di China. Di mana kami melihat peluang untuk pelaburan di China ialah produk pengguna, sektor makanan, kesihatan dan tentu sahaja, teknologi,” Hazem Ben-Gacem, ketua pegawai bersama Investcorp, memberitahu Global Times pada hari Rabu ketika berada di tepi-tepi Annual Conference of Financial Street Forum 2023 yang diadakan di Beijing.

Ini merupakan kali pertama Ben-Gacem hadir di forum ini, dan beliau berkata “ramai usahawan dan pelabur Cina berminat dan ingin tahu tentang rantau Timur Tengah.”

Ben-Gacem menekankan bahawa China telah mengambil langkah-langkah hebat, penting dalam membuka pintu. China telah memajukan rangka kerja peraturan, supaya lebih mudah dan terus terang bagi pelabur asing untuk masuk dan melabur modal di China, katanya.

Ketua Pegawai Eksekutif juga menyatakan bahawa kerjasama antara China dan negara-negara Timur Tengah perlu melangkaui perdagangan dwihuruf, dan juga melibatkan pertukaran pengetahuan. Beliau menyatakan contoh Huawei, yang telah berjanji untuk melatih 100,000 pembangun Saudi.

Berbicara tentang kerjasama dengan negara-negara Timur Tengah, Zhu Daocheng, naib presiden JA Solar, sebuah syarikat tenaga suria Cina, memberitahu Global Times pada hari Rabu dalam temu bual eksklusif bahawa rantau itu mempunyai rancangan besar untuk pembangunan tenaga hijau dan transformasi tenaga baharu, yang merupakan pasaran menjanjikan bagi syarikat itu.

“Rantau Timur Tengah dijangka menjadi pasaran ketiga terbesar untuk tenaga hijau dan tenaga baharu dalam tempoh dua hingga tiga tahun akan datang. Syarikat-syarikat Cina memimpin dunia dalam pengeluaran, pemasangan dan kontrak projek dalam sektor tenaga baharu, yang menjadikan mereka kompetitif,” kata Zhu, ketika berada di tepi-tepi Annual Conference of Financial Street Forum 2023.

Zhu menyatakan bahawa JA Solar telah komited terhadap penyelidikan dan pembangunan sel suria berkesan tinggi dan telah menjadi salah satu pengeluar sel suria terbesar di dunia.

Untuk menyediakan perkhidmatan yang lebih baik kepada pemaju dan pengedar tempatan, JA Solar telah menubuhkan cawangan di Timur Tengah untuk meningkatkan penggunaan tempatan perkhidmatan, yang juga akan membantu mempromosikan transformasi tenaga rantau itu, menurut Zhu.

Pada hari Rabu, satu forum selari bernama “Kerjasama Perindustrian dan Pembangunan Lestari Pelaburan Lintas Sempadan Antara China dan Timur Tengah” telah diadakan semasa Annual Conference of Financial Street Forum 2023, di mana peserta membincangkan potensi kerjasama antara China dan negara-negara Timur Tengah.

China mempunyai pasaran pengguna yang besar, sistem perindustrian yang lengkap, dan kelebihan dalam bidang seperti pembuatan, tenaga baharu dan teknologi Internet. Negara-negara dari Timur Tengah sedang giat mempromosikan peralihan tenaga dan secara aktif mempromosikan pembangunan pembuatan, teknologi, “Internet +” dan bidang-bidang lain, dan struktur ekonomi China sangat serasi, Ju Weimin, naib pengerusi, presiden dan ketua pegawai pelaburan CIC berkata pada hari Rabu di forum selari itu.

“Memperdalam kerjasama kewangan dan perindustrian tidak sahaja akan menyumbang kepada pembangunan lestari kedua-dua ekonomi, tetapi juga akan membawa lebih banyak peluang kepada dunia,” kata Ju, menambah bahawa CIC bersedia untuk bekerjasama dengan semua rakan untuk mengubah keselarasan ekonomi antara China dan Timur Tengah menjadi daya pendorong untuk mencapai kemakmuran dan pembangunan bersama.

Ren Hongbin, presiden Majlis China bagi Penggalakan Perdagangan Antarabangsa (CCPIT), berkata pada hari Rabu ketika berucap di forum selari bahawa dalam tahun-tahun kebelakangan ini, China dan negara-negara dari Timur Tengah telah melaksanakan banyak kerjasama yang berhasil di bawah rangka kerja bersama yang dipelopori oleh Inisiatif Sabuk dan Laluan China.

“Diharapkan syarikat-syarikat Cina akan meneruskan semangat Jalan Sutera dan mematuhi prinsip-prinsip berkualiti tinggi, memberi manfaat kepada masyarakat dan kelestarian, sambil juga mengkonsolidasikan kerjasama dengan negara-negara dari Timur Tengah dalam bidang tradisional, terus meluaskan bidang kerjasama baharu, dan mempromosikan kerjasama ekonomi dan perdagangan China dan Timur Tengah yang mantap dan jangka panjang. Diharapkan lebih banyak institusi kewangan dan syarikat-syarikat dari Timur Tengah akan meneliti dan meluaskan pelaburan di China dan berkongsi peluang pembangunan pasaran Cina,” kata Ren.

Tetamu yang berucap di forum selari itu – termasuk Martin Tricaud, ketua pegawai eksekutif First Abu Dhabi Bank (FAB) Investment Banking, Hitesh Asarpota, ketua pegawai eksekutif Emirates National Bank of Dubai (NBD) Capital, dan Stephen Moss, ketua pegawai eksekutif HSBC Middle East dan North Africa – percaya bahawa pasaran pelaburan di Timur Tengah telah menjadi semakin aktif dalam tahun-tahun kebelakangan ini dan telah menjadi kawasan muncul yang menarik minat modal antarabangsa.

China dan Timur Tengah mempunyai prospek yang luas untuk kerjasama masa depan dalam bidang seperti pembangunan lestari, pembuatan berteknologi tinggi, dan kesihatan, kata mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)