Global Times: China’s Pu’er memimpin jalan sebagai tapak Warisan Dunia UNESCO

BEIJING, 19 September 2023 — Landskap Budaya Hutan Teh Tua Jingmai di Gunung Pu’er, Barat Daya China Wilayah Yunnan telah disenaraikan dalam senarai Warisan Dunia UNESCO pada hari Ahad semasa sesi ke-45 Jawatankuasa Warisan Dunia di Riyadh, Arab Saudi, menjadi tapak Warisan Dunia pertama untuk budaya teh dan membawa jumlah tapak China dalam senarai itu kepada 57. Dalam tempoh 12 tahun yang lalu, pentadbiran tempatan dan penduduk kampung telah bekerjasama rapat dalam pembangunan ekologi kampung tradisional, ladang teh tua dan hutan. Dengan menggabungkan kaedah tradisional dan saintifik ke dalam pemprosesan teh, komuniti tempatan telah mengatasi kemiskinan dan mewujudkan kehidupan yang lebih baik untuk penduduk. Para pakar memberitahu Global Times bahawa tapak warisan dunia ini menunjukkan etika ekologi dan kebijaksanaan yang menampilkan keharmonian antara manusia dan alam serta menjadikannya sebagai inspirasi utama untuk pembangunan mampan.

Terletak di bandar Pu’er, Barat Daya China Wilayah Yunnan, Landskap Budaya Hutan Teh Tua Gunung Jingmai meliputi sembilan kampung tradisional, tiga ladang teh tua yang diurus dan diurus oleh penduduk kampung selama bergenerasi dan tiga hutan perlindungan dan sekatan.

Di sini, gunung membesarkan teh, dan teh membesarkan manusia. Penduduk kampung bersyukur atas pemberian alam, menghargai setiap inci tanah dan menganggap hutan teh purba sebagai sebahagian daripada kehidupan mereka.

Harta pusaka warisan nenek moyang

Harta ini secara bersama dicipta oleh nenek moyang orang Blang yang berhijrah ke Gunung Jingmai pada abad ke-10 dan menemui serta memilih teh liar sebagai penduduk asal serta nenek moyang orang Dai, yang kemudian menetap di sana.

Sebagai penempatan berbilang etnik, Gunung Jingmai masih mengekalkan bahasa, muzik, adat dan perayaan kumpulan etnik yang berbeza, menambah lebih banyak pesona unik kepada hutan teh purba.

Didorong oleh hormat mereka kepada nenek moyang dan alam semula jadi, penduduk kampung mempunyai kepercayaan “nenek moyang teh” yang unik, yang memperdalam tingkah laku sedar dan identiti kolektif mereka dalam melindungi hutan teh purba. Sama ada perayaan Shankang kumpulan etnik Blang, perayaan nenek moyang teh di kalangan orang Blang, atau perayaan Percikan Air kumpulan etnik Dai, orang ramai menyatakan rasa terima kasih kepada pokok teh dan mencari berkat untuk hutan teh dan kampung pada hari-hari penting.

Dikatakan bahawa orang Blang percaya setiap pokok teh mempunyai semangat. Untuk sebab ini, upacara ritual rahsia, yang diwarisi selama bergenerasi, dilakukan sebelum orang dari kumpulan minoriti etnik itu memulakan memetik daun teh.

Berdasarkan eksplorasi dan amalan yang sudah lama ada, penduduk asli mengembangkan teknik penanaman bawah cerdik, iaitu untuk mewujudkan keadaan cahaya yang ideal untuk pertumbuhan pokok teh melalui penanaman bawah yang terhad sambil mencegah ancaman serangga melalui ekosistem hutan yang terpelihara dengan baik, untuk menghasilkan daun teh organik berkualiti tanpa penggunaan racun perosak dan baja kimia.

Teknik penanaman pintar ini telah diamalkan dan dibawa melalui kepercayaan agama dan tradisi budaya tempatan.

Chen Yaohua, pengarah Pusat Penyelidikan Warisan Dunia Universiti Peking, memberitahu Global Times bahawa sebagai tapak warisan budaya teh pertama di dunia, penyenaraian berjaya Landskap Budaya Hutan Teh Tua Jingmai di Pu’er sangat penting untuk budaya teh kerana minuman seperti wain dan kopi sudah lama disenaraikan dalam senarai Warisan Dunia UNESCO. Di samping itu, harta dengan sejarah purba yang begitu kaya memperkayakan kepelbagaian warisan dunia dan menggalakkan pertukaran dan perdagangan budaya teh global.

Menurut Chen, projek ini menggabungkan pengurusan kerajaan dengan autonomi akar umbi berdasarkan kepercayaan tradisional. Ia telah membentuk sistem pemuliharaan dan pengurusan unik untuk melindungi kepelbagaian budaya dan biologi sambil memastikan penggunaan sumber asli yang mampan.

Dia menerangkan bahawa pemahaman dan sokongan penduduk kampung sangat penting untuk kejayaan penyenaraian ini. Disebabkan kepercayaan agama Buddha mereka, setiap kampung mempunyai “Master Buddha” yang membaca skrip. Kandungan bacaan ini sering mengintegrasikan ajaran Buddha dengan perkara tempatan yang spesifik.

“Para master Buddha tempatan sangat menyokong projek penyenaraian dan bahkan membuat video muzik untuk berkongsi rakaman mereka dengan penduduk kampung. Penduduk kampung meyakini usaha mereka, memudahkan kami untuk melaksanakan projek landskap budaya yang berkaitan dengan hutan teh purba dan kampung purba,” kata Chen, sambil menambah bahawa suasana sosial yang harmoni dalam komuniti minoriti etnik ini menyumbang kepada persediaan lancar penyenaraian.

Zon ekologi ‘berdikari’

Tapak Warisan Dunia baru ini merupakan kediaman lebih daripada 900 jenis tumbuhan dan 340 jenis spesies haiwan, termasuk serangga dan vertebrata darat. Selain label “pokok teh” ikoniknya, tapak ini juga merupakan zon “berdikari” untuk kepelbagaian biologi yang kaya.

Tang Lixin, seorang pakar di pusat pembangunan teh tempatan dan industri biologi bandar Lancang, wilayah Pu’er, memberitahu Global Times bahawa iklim dan persekitaran unik rantau ini telah menjadikannya zon ekologi bebas dalam mana tumbuh-tumbuhan dan haiwan boleh “saling membesarkan” antara satu sama lain.

Oleh kerana tapak ini dikelilingi oleh dua sungai, terdapat kelembapan yang mencukupi untuk tumbuh-tumbuhan serta kelembapan udara yang seimbang, yang dianggap sebagai persekitaran terbaik untuk pokok, khususnya pokok teh.

Tang mendedahkan kepada Global Times bahawa selain daripada tanaman teh purba, “pokok phoenix” juga dikenali sebagai tumbuhan popular di kawasan itu. Lebih daripada 100 sarang madu boleh dibuat oleh “lebah batu” yang cenderung mendiami pokok itu, menjadikannya contoh sempurna kewujudan tumbuh-tumbuhan dan haiwan.

Pakar itu juga menyatakan bahawa hubungan timbal balik sedemikian menyoroti bagaimana untuk mengembangkan industri tempatan dengan membangunkan perdagangan madu sebagai sektor baru yang boleh wujud bersama-sama dengan industri teh tradisional.

Xiang Kangzuo, seorang penyelidik haiwan liar, memberitahu Global Times beliau melihat kekayaan kehidupan haiwan tempatan, terutamanya kucing hutan dan burung kawasan pergunungan, ketika beliau pernah melawat untuk penyelidikan.

Xiang berkata bahawa hubungan burung-pokok menjaga pokok teh bebas daripada hama.

“Nilai kepelbagaian biologi Hutan Teh Tua Gunung Jingmai menggabungkan dua faktor. Yang pertama ialah bilangan dan kepentingan sumber asli kawasan itu. Yang kedua ialah pertukaran autonomi dan berdikari antara haiwan dan tumbuh-tumbuhan sedemikian,” kata Xiang.

Kedua-dua Xiang dan Tang menekankan kepada Global Times bahawa manusia sebenarnya tidak banyak campur tangan dengan susunan semula jadi rantau itu. Tang, bagaimanapun, menambah bahawa ekologi Hutan Teh Tua Gunung Jingmai tidak akan lengkap tanpa sumbangan manusia.

Orang tempatan, terutamanya petani teh, mempunyai konsensus senyap untuk tidak mengeksploitasi sumber pokok teh mereka secara berlebihan sejak zaman datuk nenek mereka.

“Penggunaan selektif dan perlindungan adalah dua peraturan yang tidak pernah berubah,” kata Tang.

Peraturan seperti melarang ternakan seperti biri-biri memasuki Hutan Teh Tua hanyalah satu peraturan yang ditetapkan penduduk kampung untuk melindungi kawasan itu. Selain itu, penduduk tempatan telah mengelakkan membawa potensi kemudaratan ke kawasan itu daripada bahan api kimia dengan mengelakkan penggunaan alat mekanikal dan sebaliknya bersikeras memetik teh secara manual walaupun tenaga kerja manual mengurangkan kecekapan pengeluaran.

“Menyebutnya sebagai ‘kebijaksanaan teh tradisional’ bukanlah tentang mengelakkan mesin atau teknologi baru tetapi meneruskan rasa hormat, kasih sayang dan kebanggaan nenek moyang kami sebagai ‘orang teh’ yang boleh dibawa untuk generasi akan datang,” kata Tang.

Setakat ini, terdapat 108 spesies tumbuhan yang unik untuk Yunnan di rantau ini, di mana lima daripadanya adalah spesies terancam dan 11 adalah spesies dilindungi negara. Selain burung, rantau ini juga didiami 13 jenis ular seperti Elaphe taeniura, juga dikenali sebagai ular “kening hitam”, dan kobra.

Kehidupan yang lebih baik

Orang di sini sering berkata, “Sehelai daun memperkayakan sebuah komuniti.” Gunung Jingmai telah berpegang pada tradisinya dalam pembangunan mampan, melukis gambaran baru kemakmuran ekologi di era moden. Perlu diberi perhatian bahawa lebih daripada 60 peratus penduduk setempat terlibat dalam industri teh, dengan pendapatan tahunan melebihi 10,000 yuan per kapita pada tahun 2020.