Global Times: Ekonomi China akan terus berkembang pada kadar sederhana selama sekurang-kurangnya 5-10 tahun: penasihat dasar

(SeaPRwire) –

BEIJING, Nov. 13, 2023 — Pertumbuhan ekonomi China akan kekal pada kadar sederhana selama sekurang-kurangnya lima hingga 10 tahun akan datang, kata Liu Shijin, bekas timbal menteri Pusat Pembangunan Kajian Negeri dan anggota Jawatankuasa Dasar Kewangan Bank Rakyat China, kepada Global Times pada Rabu semasa sidang akhbar Forum Tahunan Lembaga Kewangan 2023.

“Untuk meletakkan ekonomi China di landasan pertumbuhan yang stabil, ia adalah penting untuk menggali potensi pertumbuhan baharu dan melepaskan potensi semasa. China masih mempunyai banyak potensi pertumbuhan,” kata Liu.

China mempunyai syarat untuk mencapai apa yang negara maju telah capai, kata Liu, dengan merujuk KDNK per kapita China yang melepasi tanda $10,000 pada tahun 2019.

“Jurang antara tahap $10,000 dan tahap $30,000$40,000 (negara maju) bermakna terdapat potensi besar untuk China, terutamanya dalam teknologi digital dan transformasi hijau.”

Beliau menyatakan bahawa satu perkara penting untuk China adalah untuk menyempitkan jurang pendapatan dengan sewajarnya.

“Jika tahap pendapatan kumpulan pendapatan pertengahan dan rendah dapat ditingkatkan dan struktur penggunaan mereka boleh diperbaiki, maka walaupun industri sedia ada tidak dinaik taraf, masih wujud potensi pertumbuhan yang besar,” kata Liu.

Ini harus dicapai melalui pembandaran, yang akan mengubah 300 juta pekerja pendatang kepada “orang bandar” yang sebenar-benarnya, menurut Liu.

Beliau juga menekankan kepentingan penaiktarafan perindustrian, inovasi teknologi, peningkatan nilai tambah, penambahbaikan rantai industri dan pembangunan industri masa depan.

China kini mempunyai asas perindustrian yang agak kukuh. Reformasi struktur perindustrian boleh menggalakkan pertumbuhan. Tetapi bagaimana untuk mempromosikan reformasi struktur, iaitu untuk melepaskan potensi, adalah perkara penting yang lain,” kata Liu.

Liu juga menyampaikan forum bertajuk “Memperkukuh Perbincangan Dasar Makro Antarabangsa dan Meningkatkan Kesinambungan Ekonomi dan Kewangan Global” pada Rabu, yang merupakan salah satu acara utama Forum Lembaga Kewangan.

Beliau menekankan bahawa peningkatan permintaan dan penawaran harus berlaku secara serentak dengan momentum pertumbuhan baharu.

Memperluaskan permintaan adalah sangat penting untuk menstabilkan industri sedia ada, termasuk hartanah. Membiakkan momentum penaiktarafan perindustrian bermakna mempromosikan pembentukan dan pertumbuhan industri baharu, kata Liu.

“Pastinya China kelihatan mempunyai kapasiti yang ketara untuk menyokong pertumbuhannya,” kata Stéphane Latouche, wakil ketua untuk Asia Pasifik Bank de France, kepada Global Times pada Rabu semasa forum.

Sokongan fiskal baharu 1 trilion yuan ($137 bilion), yang akan tiba tidak lama lagi, akan menyokong pertumbuhan terutamanya untuk tahun hadapan, kata Latouche.

China mengumumkan rancangan untuk mengeluarkan tambahan 1 trilion yuan dalam bon khas perbendaharaan suku keempat, dengan mengekalkan bahawa langkah sedemikian akan membantu mengukuhkan lagi trend pemulihan positif ekonomi China.