Global Times: Evolusi totem naga Cina menunjukkan pelbagai, persatuan tamadun kuno

17 Global Times: Evolution of Chinese dragon totem shows diversity, unity of ancient civilization

(SeaPRwire) –   BEIJING, Jan. 29, 2024 — Ketika musim perayaan Tahun Baru Cina semakin hampir, dunia menanti Tahun Naga yang unik yang berkaitan dengan simbol yang berbahagia ini. Daripada 12 haiwan dalam sistem zodiak Cina, hanya naga yang bersifat mitos, memberikannya tempat khas dalam budaya tradisional.

Rakyat Cina sangat menyukai totem berusia 10,000 tahun ini, kerana mereka telah lama dengan bangga merujuk diri mereka sebagai “keturunan naga.” Walau bagaimanapun, di luar konteks Asia, istilah “naga” sama sekali bukan simbol positif, menjadikan naga Cina kes yang sempurna bagi “demonisasi dalam terjemahan.” Kini, kempen spontan sedang berlangsung untuk membersihkan namanya.

Bila China cuti tradisional penting tiba, pasukan tarian naga di daerah Fengshun, wilayah Guangdong Selatan, China Selatan akan menjadi tumpuan di bandar.

Memegang naga Cina buatan tangan, atau long dalam bahasa Cina, sekumpulan 10 orang akan menari di tengah-tengah letupan kembang api sambil berdoa untuk Tahun Baru yang makmur dan aman.

Penghormatan terhadap naga Cina merebak ke seluruh dunia, bersama-sama dengan komuniti Cina di dalam dan luar negara, yang masih menyaksikan evolusi simbol unik ini. Simbol berusia ribuan tahun ini mungkin merupakan lambang paling tipikal bagi Cina. Tanduk rusa, kepala lembu, badan ular dan sisik ikan, bentuk unik ini telah ditemui oleh ahli arkeologi dari kubur bangsawan yang dikubur dalam di kawasan China Tengah, diukir oleh pekerja binaan pada bumbung-bumbung bangunan di Kota Terlarang berabad yang lalu, dan secara kreatif digunakan oleh tukang kek dim sum moden.

Walau bagaimanapun, long diterjemahkan sebagai “naga” oleh penterjemah Barat untuk berkongsi nama dengan naga Barat, membawa pakar dan cendekiawan dari Timur dan Barat menghabiskan dekad menjelaskan perbezaan di antara kedua-duanya.

Dalam agama Kristian, naga jahat di Barat dicatatkan telah dikalahkan oleh Santo George. Di China, selama dekad, cendekiawan telah memegang pelbagai pendapat tentang munculnya lambang keberuntungan negara.

Ramai ahli folklor dan sejarawan percaya bahawa penampilan bentuk awal totem naga Cina berkait rapat dengan penyembahan makhluk langit dan kelangsungan hidup dalam masyarakat pertanian. Penemuan terbaru dalam arkeologi menjejaki asal-usul naga Cina kepada hampir 10,000 tahun yang lalu.

“Dalam mata leluhur Cina kita, naga boleh menyediakan hujan, menyuburkan bumi dan memastikan hasil yang melimpah di masyarakat pertanian. Ia boleh terbang melalui awan, cara sihir pengangkutan antara Syurga dan Bumi. Kuasa dan kebesaran naga juga melambangkan pengekalan ketertiban di alam manusia,” kata Profesor Xiao Fang, ketua Jabatan Antropologi dan Kajian Folklor di Universiti Normal Beijing, kepada Global Times.

Sama ada ia naga Cina yang diperbuat daripada timbunan batu di Hebei atau naga Cina berukir giok yang meletakkan asas bagi gambaran masa depan, representasi fizikal totem dalam pelbagai bentuk selama beribu-ribu tahun berdiri sebagai simbol kuat persatuan pelbagai budaya Cina.

Salah terjemah dalam terjemahan

Selama dekad, long dalam bahasa Cina biasanya diterjemahkan ke bahasa Inggeris sebagai “naga.” Walau bagaimanapun, “naga” Inggeris biasanya merujuk kepada makhluk bersayap jahat, sangat berbeza daripada imej yang berdaya dan berkuasa yang dikaitkan dengan naga dalam budaya Cina kuno.

Cendekiawan telah lama membincangkan terjemahan yang sesuai untuk long. Huang Ji, cendekiawan dari Universiti Normal Timur China, mencatatkan bahawa naga asal Barat adalah syaitan, dan terdapat keperluan untuk menilai semula terjemahan long. Dalam usaha untuk membersihkan kesalahfahaman tentang simbol kebangsaan Cina yang diakibatkan oleh persatuan dengan konsep naga Barat, Huang mencadangkan nama Inggeris “Loong”.

Walau bagaimanapun, majoriti pakar Cina menentang cadangan itu, memanggilnya perubahan yang tidak perlu yang akan menyebabkan lebih banyak kesalahfahaman di kalangan orang asing.

“Orang di negara-negara lain yang sedikit tahu tentang budaya Cina boleh membezakan perbezaan antara naga Cina dan naga Barat,” kata Huang Youyi, bekas naib presiden Kumpulan Penerbitan Antarabangsa China dan naib presiden eksekutif Persatuan Penterjemah China kepada Global Times.

Ahli sinologi Perancis Rémi Mathieu memberitahu Global Times bahawa naga Cina dan naga Eropah tidak mempunyai persamaan. Naga Cina melambangkan kuasa dan kerap digambarkan sebagai makhluk dengan kekuatan menakjubkan. Ia dikaitkan dengan sifat positif, aktif menghapuskan kejahatan. Naga Cina digambarkan sebagai makhluk dengan sifat hampir simpatik, kata Mathieu.

“Sebaliknya, naga Barat hampir sinonim dengan kejahatan mutlak. Dari lahirnya agama Kristian, ia melambangkan kejahatan, bahkan dikaitkan dengan Iblis. Dalam ikonografi Kristian, ia sering kelihatan dikalahkan dan dibunuh oleh wira Kristian, seperti penjaga Santo George atau Santo Michael, biasanya dengan lembing atau anak panah,” tambahnya.

Asal usul arkeologi sebenar Cina

Menurut penemuan arkeologi, zaman Neolitik merupakan tempoh penting bagi pembentukan dan perkembangan penyembahan naga Cina. Pelbagai artifak dan sisa-sisa penyembahan naga telah ditemui di seluruh rantau berbeza di China, menunjukkan kemeluasannya.

Naga batu bertimbun, fragmen tembikar dengan hiasan naga, dan periuk tembikar dengan ular memeluk katak yang ditemui di tapak Chahai di Lembah Sungai Liaohe kini dikenali sebagai representasi dewasa terawal naga Cina. Artifak-artifak ini sudah mempunyai ciri-ciri asas naga Cina, termasuk kepala, leher, badan, sisik, ekor dan cakar, menjadikannya representasi hebat asal-usul penyembahan naga. Dengan memeriksa pelbagai gambaran naga yang ditemui dari rantau berbeza sedikit kemudian dalam garis masa arkeologi, ia boleh dilihat bahawa penyembahan naga yang muncul semasa zaman Neolitik berkaitan dengan pengeluaran pertanian.

Asal-usul naga Cina boleh ditjejaki kembali kepada kira-kira 8,000 SM. Gambaran terawal naga-naga ini dibuat menggunakan teknik timbunan, seperti yang ditunjukkan oleh artifak berbentuk naga yang dijumpai di tapak Chahai di wilayah Liaoning Utara, Northeast China kini.

Sejak Kebudayaan Chahai, penyembahan naga telah bercampur baur dengan budaya Cina selama beribu-ribu tahun, menjadi simbol penting asal-usul tamadun Cina.

Naga giok berusia kira-kira 5,000 tahun yang ditemui dari Kebudayaan Hongshan Akhir hingga Kebudayaan Liangzhu Awal, dengan kebudayaan Hongshan menampilkan naga giok berukir, lukisan dan tembikar berbentuk naga yang paling meluas.

Imej naga yang dijumpai di kubu Kebudayaan Hongshan sangat mempengaruhi evolusi naga dalam dinasti-dinasti berikutnya, menjadi tulang belakang asal-usul naga Cina.

Pelbagai artifak berbentuk naga berusia 3,000 tahun juga ditemui di Tapak Bersejarah Sanxingdui yang terkenal. Artifak-artifak ini termasuk bekas berbentuk naga dengan bentuk khusus, penutup berbentuk naga melingkar, serta hiasan naga gangsa pada Pokok Suci Gangsa, patung dengan kepala harimau dan badan naga serta pelbagai alat berbentuk naga.

Evolusi berterusan

Dari lambang kuasa diraja hingga watak dalam cerita rakyat, naga Cina terus berevolusi dan diinovasi sepanjang masa.

Dalam masyarakat rakyat, ketika orang menjadi lebih familiar dengan simbolisme ini, mereka mula memperibadikan imej ini untuk kesusasteraan dan seni rakyat selama berabad-abad dengan menetapkan ciri-ciri manusia. Sebagai contoh, sebagai penjaga sumber air, naga laut Cina

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.