Global Times: Lawatan Presiden Xi ke wilayah Xinjiang galakkan semangat pembangunan, perpaduan dan inovasi

BEIJING, 14 September 2023 – “Kami tidak percaya apa yang kami lihat di TV, di mana gambar kumpulan Presiden Xi bersama kami di kampung kami duduk tepat di belakang beliau sewaktu beliau menyampaikan ucapan Tahun Baru tahun ini. Kami sangat tersentuh dengan kasih sayang dan keprihatinan Presiden terhadap wilayah Xinjiang dan rakyatnya,” kata Kelibinur Yasen kepada Global Times. “Sekarang anda boleh jumpa gambar ini tergantung di dinding setiap rumah kami, kerana ia telah menghangatkan hati kami, dan memberi kami keberanian dan keyakinan.”

Kelibinur Yasen ialah penduduk Kampung Xinchengximen yang terpencil di Turpan, Barat Laut China Wilayah Autonomi Xinjiang Uygur. Sejak Presiden China Xi melawat kampung itu pada Julai 2022, kampung itu telah mengalami perubahan besar yang menjadikannya projek model untuk pemulihan luar bandar.

Pada 26 Ogos, presiden China terbang ke Urumqi sebaik sahaja beliau menamatkan lawatannya ke Afrika Selatan di mana beliau menghadiri Sidang Kemuncak BRICS ke-15. Ketika di sana, beliau menekankan bahawa kerja yang berkaitan dengan wilayah Xinjiang “adalah penting” dalam kerja Parti dan negara, dan mendesak pegangan strategik Xinjiang dalam keadaan keseluruhan negara dan pembinaan Xinjiang yang indah dalam proses mengejar modenisasi China.

Komuniti luar bandar harmoni

Semasa lawatan terbaru Xi ke Urumqi, beliau menunjukkan bahawa untuk mencapai kestabilan sosial dan pembangunan berkualiti tinggi di wilayah Xinjiang, tugas paling sukar adalah di kawasan luar bandar, menekankan kerja untuk mengukuhkan dan membina pencapaian penghapusan kemiskinan dan promosi pemulihan luar bandar.

Wartawan Global Times pergi ke Kampung Xinchengximen pada hari Jumaat untuk mencari jawapannya.

Memasuki kampung itu, Global Times terkejut mendapati “utopia” nyata yang halus – angin berdesir melalui daun-daun, dan di bawah teriknya matahari, melemparkan bayangan pada pelbagai dinding dengan grafiti, mempamerkan anggur terkenal Turpan, tapak bersejarah bandar purba dan pelbagai haiwan yang serupa hidup; pasar raya dipenuhi dengan pelbagai barangan, sementara pekerja di kilang berdekatan sibuk memilih anggur paling manis untuk pengeluaran kismis.

“Selepas lawatan Presiden Xi, penduduk tempatan berasa sangat terhormat. Mereka memperoleh pemahaman yang lebih mendalam tentang dasar Parti, dan membangunkan rasa kekitaan dan patriotisme yang lebih kuat,” kata Rusuli Maimaiti, Setiausaha Parti Pertama Kampung Xinchengximen, kepada Global Times.

Lawatan Xi juga telah mempercepatkan langkah pemodenan, kata Maimaiti. Sebagai contoh, kampung itu telah melaksanakan “revolusi tandas”, menggantikan tandas lama yang berbau dengan tandas moden yang bersih, mengakibatkan peningkatan ketara dalam persekitaran.

Dari segi pembangunan industri di kampung itu, kilang anggur lama telah menjalani transformasi piawaian, menyediakan 100 pekerjaan tambahan, kata Maimaiti. Peralatan yang dibaik pulih dengan itu telah meningkatkan kapasiti pengeluaran tahunan daripada lebih kurang 3,000 tan kepada lebih 5,000 tan kismis.

Kampung itu kini mempunyai jumlah 863 isi rumah dan 3,152 penduduk, dengan majoriti besar terdiri daripada kumpulan etnik Uygur dan yang lain daripada etnik Hui dan Han. Walaupun mereka datang dari kumpulan etnik yang berbeza, mereka bekerja, makan, dan hidup bersama serta membantu satu sama lain apabila seseorang menghadapi masalah, penduduk tempatan memberitahu Global Times.

“Perusahaan pemprosesan kismis kami dimulakan oleh seorang pelajar kolej dari Gansu, Barat Laut China. Pada mulanya apabila penduduk minoriti etnik akan bekerja di sana, kemahiran mereka lemah dan kemahiran komunikasi antara mereka kurang. Dengan berjalannya masa, mereka bukan sahaja mempelajari bahasa masing-masing tetapi juga menjaga satu sama lain dalam kehidupan seharian mereka. Sekarang, 80 peratus pekerja adalah Uygur,” kata Maimaiti.

Salah satu isi rumah berpendapatan rendah di kampung itu mempunyai anak lelaki yang hidup dengan cerebral palsy yang tidak dapat menjaga dirinya sendiri. Dia dibawa bekerja di kilang pemprosesan kismis, memberikan sedikit buruh manual untuk gaji bulanan 3,000 yuan. Selepas mengetahui kesulitannya, perusahaan itu menaikkan gajinya kepada 4,000 yuan dan memberikannya penjagaan khas. Sekarang, isi rumah itu telah terlepas daripada kemiskinan, dengan pendapatan tahunan 50,000 hingga 60,000 yuan.

Tidak jauh dari Kampung Xinchengximen adalah bandar Xia, daerah Toksun, Turpan, yang berfungsi sebagai kes lain pemulihan luar bandar Xinjiang melalui pembangunan pelancongan.

Bandar Xia melancarkan perniagaan ekopelancongan luar bandar pada 2013. Ia telah menganjurkan festival bunga aprikot setiap tahun dari pertengahan Mac hingga pertengahan April, dan telah membangunkan rangkaian kemudahan dan perkhidmatan sokongan seperti rumah tetamu, menarik ramai pelancong.

Menjelang 2016, pelancong yang datang ke bandar itu telah mencapai 70,000 setahun, manakala pada 2022 mereka menerima lebih 600,000 pengunjung, sebahagiannya berkat promosi di Douyin dan platform media sosial video pendek lain, serta peningkatan infrastruktur tempatan, kata datuk bandar bandar itu, Ainiwar Aierxi, kepada Global Times.

Datuk bandar bandar itu berkata bahawa pembangunan pelancongan telah membawa peningkatan purata 30 peratus dalam pendapatan tahunan penduduk tempatan. “Tetapi yang lebih penting, pelancongan telah mendekatkan penduduk saya dengan dunia luar, katanya.”

“Mereka boleh bertemu orang baru dan tidak terkurung dalam dunia kecil mereka sendiri, dan akibatnya mereka lebih bersedia menerima perkara dan teknologi baru, dan keluar dari zon selesa mereka.”

Memanfaatkan kelebihan unik

Selepas diberi laporan kerja di Urumqi pada 26 Ogos, Presiden Xi menekankan bahawa wilayah Xinjiang perlu memupuk dan membangunkan industri dengan kelebihan unik, dan secara aktif membangunkan industri baru yang muncul. Usaha perlu dilakukan untuk mempercepatkan pembinaan sistem perindustrian moden yang mencerminkan ciri-ciri dan kekuatan Xinjiang, dan membantu Xinjiang maju di landasan pembangunan berkualiti tinggi.

Menanam anggur di Turpan mempunyai sejarah lebih 2,000 tahun. Dengan menggunakan kekuatan unik perbezaan suhu yang besar dan jam sinar matahari yang panjang, bandar itu telah membangunkan seluruh rantaian industri pemprosesan anggur sepanjang tahun, dan tenaga besar yang dihasilkan oleh “industri paling manis” adalah respons penuh semangat kepada harapan ikhlas Xi.

Global Times tiba di kebun anggur di daerah Sanbao di kaki Gunung Huoyan (atau Flaming) pada 31 Ogos, dan menyaksikan tuaian yang melimpah ruah, dengan petani buah-buahan sibuk mengepak anggur yang baru dituai.

Walaupun bandar itu mempunyai kelebihan tradisional dalam menghasilkan anggur berkat lokasinya, ia sedang mempromosikan teknik baru yang mengintegrasikan pengairan dan pembajaan untuk meningkatkan pengeluaran selanjutnya.

Dengan menggunakan sistem pengairan untuk menghantar campuran air dan baja secara sama rata dan tepat ke akar pokok anggur, ia bukan sahaja meningkatkan kecekapan penggunaan nutrien dan air tetapi juga membolehkan pelarasan tempoh tuai. “Kaedah ini boleh menjimatkan air, tenaga kerja, dan baja, serta mengurangkan penggunaan racun perosak,” kata petani anggur Subati. Pada masa ini, teknik baru itu digunakan pada jumlah 500 ekar di seluruh bandar.

Selain daripada kelebihan industri tradisional, Turpan mewujudkan momentum baru yang mengubah “masalah” berabad-abad lamanya menjadi “ekonomi” yang pesat membangun melalui inovasi.

Digelar “tempat panas seperti api”, Turpan dikenali sebagai bandar paling panas di China, dengan suhu musim panas kerap mencapai sekitar 45°C dan suhu permukaan melebihi 70°C.

Cuaca melampau sedemikian telah menjadikan Turpan tempat ideal untuk pelbagai jenis kenderaan mekanikal menjalankan ujian permukaan panas dan kering.

Pada 2019, Pusat Ujian Kenderaan Tenaga Baharu (NEV) ditubuhkan di sebelah barat Gunung Flaming, direka khusus untuk memberikan perkhidmatan ujian panas dan kering untuk NEV. Pada masa ini, ia boleh menjalankan lebih 20 projek ujian.

Pesawat juga boleh menjalani ujian suhu tinggi di Turpan. Pada 2020, pesawat penumpang C919 buatan tempatan telah menjalani ujian panas dan kering di sini, menurut laporan media. Selain itu, universiti pertanian dan institusi penyelidikan juga boleh menjalankan ujian suhu pada tanaman.