Global Times: Pakar memuji sumbangan BRI kepada kerjasama dan pembangunan serantau sebagai “dekad emas” berikutnya bermula

(SeaPRwire) –

BEIJING, Nov. 13, 2023 — Inisiatif Jalur dan Landasan (BRI) menyuntik momentum pertumbuhan baru ke ekonomi dunia dan mencipta ruang global yang luas untuk pembangunan, kerana ia membantu memperkukuh pertukaran dasar dan keterhubungan infrastruktur, serta menyokong perdagangan dan pelaburan yang lancar, para pakar dan ahli industri berkata di Persidangan Tahunan Forum Jalan Kewangan yang berlangsung di Beijing pada Khamis.

Ketika pembinaan bersama BRI memulakan perjalanan baru untuk “dekad emas” yang lain, mereka berkata keterhubungan antara negara dan rantau BRI perlu diperkukuhkan, sementara sektor kerjasama baharu seperti inovasi, ekonomi digital dan ekonomi hijau perlu dieksplorasi untuk menyuntik semangat dan momentum ke dalam BRI.

“Berbanding negara lain, BRI mengambil kira kepentingan dan kebimbangan semua pihak yang terlibat, dan mencari persamaan kepentingan dan ‘penyebut terbesar’ untuk kerjasama. Sebagai contoh, landasan kereta api Addis AbabaDjibouti membantu Ethiopia yang terkurung darat mengakses pelabuhan perdagangan laut sementara menyuntik momentum kuat kepada pembangunan logistik pelabuhan Djibouti,” kata China Civil Engineering Construction Corp, kontraktor utama landasan kereta api, dalam kenyataan yang dihantar kepada Global Times.

Sebagai projek teras di bawah rangka kerja BRI, landasan kereta api Addis AbabaDjibouti telah mengendalikan lebih 2,600 kereta api penumpang membawa hampir 550,000 penumpang sejak operasi komersialnya bermula pada 2018, menurut laporan media.

CEO InvestCorp Hazem Ben-Gacem memberitahu Global Times dalam temubual eksklusif pada Rabu bahawa Majlis Kerjasama Teluk telah menjadi salah satu penerima terbesar BRI. Sekitar $123 bilion telah dilaburkan oleh China dan institusi Cina ke dalam infrastruktur Timur Tengah, dalam pelabuhan dan lapangan terbang serta logistik dan gudang, katanya.

Terdapat banyak peluang bagi institusi kewangan Cina dan yang berasal dari Timur Tengah untuk bekerjasama dan memajukan beberapa projek di rantau Timur Tengah, menurut Ben-Gacem.

“Dalam kerjasama dengan Bank Pelaburan Infrastruktur Asia, baru-baru ini kami melabur dalam loji penyahgaraman air di Abu Dhabi. Ini merupakan pelaburan infrastruktur pertama kami di Teluk, tetapi yang lebih penting lagi dalam sektor air mapan di kawasan itu, yang telah menjadi cabaran sejarah bagi banyak negara,” kata Ben-Gacem.

Di Persidangan BRI Ke-3 untuk Kerjasama Antarabangsa yang berlangsung di Beijing pada Oktober, China berjanji lebih pembiayaan untuk projek BRI berdasarkan operasi pasaran dan perniagaan, dengan dua bank dasar menubuhkan masing-masing tingkap pembiayaan sebanyak 350 bilion yuan ($48.75 bilion), dan tambahan 80 bilion yuan disuntik ke dalam Silk Road Fund.

China akan melaksanakan 1,000 projek bantuan kehidupan seharian berskala kecil.

Sebagai peserta aktif, penyumbang dan penerima manfaat, Hong Kong akan memanfaatkan kelebihan uniknya untuk memperdalam kerjasama ekonomi dan perdagangan dengan ekonomi lain dan memainkan peranan yang lebih penting dalam pembinaan bersama BRI, Setiausaha untuk Perkhidmatan Kewangan dan Akaun Kerajaan Pentadbiran Khas Hong Kong Christopher Hui Ching-yu berkata di forum yang sama pada Khamis.

Pengawalseliaan kewangan Hong Kong akan mempercepat kajian memasukkan kaunter yuan dalam program sambungan saham antara tanah besar Cina dan Hong Kong supaya menyediakan lebih peluang untuk perdagangan aset yang didenominasikan dalam yuan dan menyumbang kepada pengisian antarabangsa yuan, kata Hui.

Timbalan Presiden JA SOLAR Zhu Daocheng, syarikat tenaga suria Cina yang mempunyai kehadiran intensif sepanjang BRI, memberitahu Global Times pada Rabu bahawa daya saing antarabangsa yang kuat dan pengalaman kaya dalam pelaburan dan pembiayaannya telah membantu syarikat mempromosikan pembangunan tenaga hijau di Timur Tengah dan rantau lain.

“Tepatnya kerana penyertaan kewangan [yang disediakan oleh BRI] projek-projek berskala besar ini boleh dilaksanakan, membolehkan lebih banyak negara mencapai transformasi tenaga,” kata Zhu, menambah bahawa lebih banyak negara dijangka mendapat manfaat daripada inisiatif itu.