Global Times: Pegawai-pegawai di forum Beijing berjanji untuk mempercepat pembukaan institusi untuk menarik pelabur jangka panjang

(SeaPRwire) –

BEIJING, Nov. 13, 2023 — Institusi kewangan asing, termasuk yang berasal dari AS, masih optimis tentang prospek pembangunan ekonomi China jangka panjang dan bertujuan untuk menjelajahi lebih banyak peluang pelaburan di negara itu, kerana negara itu membuka pintu lebih luas ke pasaran besar melalui pembukaan tingkat tinggi dalam sektor kewangannya.

Persidangan Tahunan Forum Kewangan Jalan Tahun 2023 menutup tirai di Beijing pada hari Jumaat, di mana lebih 400 peserta dari lebih 30 negara dan rantau berkongsi pandangan mereka tentang peluang dan cabaran pembangunan ekonomi global.

Mereka percaya bahawa mengukuhkan kerjasama sektor kewangan dan pembukaan adalah penting untuk mempercepatkan pertumbuhan saling menguntungkan, dan forum itu menekankan komitmen dan keyakinan China terhadap pembukaan dan kerjasama kewangan.

“Kepentingan strategik pasaran China tidak boleh diabaikan,” Patrick Liu, Presiden Wilayah Asia Pasifik Kumpulan Neuberger Berman berpangkalan di New York berkata kepada Global Times dalam temubual pada hari Jumaat.

Neuberger Berman merupakan peserta awal dalam pasaran A-saham melalui mekanisme Institusi Kewangan Institusi Asing Berkelayakan, dan merupakan perintis dalam memohon lesen perniagaan ekuiti swasta asing milik penuh (wholly foreign-owned enterprise). Syarikat itu juga syarikat pengurusan dana bersama asing milik penuh kedua yang baru ditubuhkan di China untuk menerima kelulusan untuk memperoleh lesen perniagaan dana bersama, kata Liu.

Strategi pembangunan teras Neuberger Berman melibatkan penubuhan pasukan tempatan yang memanfaatkan pengalaman globalnya untuk menjalankan lebih banyak kerja analisis dan penyelidikan di China, katanya.

Helen Huang, pengarah urusan untuk China syarikat pengurusan aset berpangkalan AS Fidelity International, berkata bahawa “China adalah salah satu pasaran strategik kami di dunia, dan kami optimis tentang pembangunan China dalam jangka panjang.”

Ia menjadi lebih mudah bagi institusi kewangan asing untuk terlibat secara mendalam dalam pasaran China dan meningkatkan pelaburan mereka di pasaran itu, kerana pembukaan pasaran modal China terus mendapat momentum kini, kata Huang kepada Global Times pada hari Jumaat.

Usaha pembukaan yang teguh

Sebagai salah satu syarikat pengurusan aset global pertama yang memasuki China, Fidelity telah beroperasi di pasaran China selama hampir 20 tahun. Pada bulan Disember 2022, syarikat itu mendapat kelulusan untuk menjalankan perniagaan dalam industri dana bersama negara itu.

“Dengan tradisi pasaran global kami dan pengalaman, terutamanya pengalaman cemerlang kami dalam pengurusan dana persaraan dan pelaburan berkaitan alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG), kami berharap dapat menyumbang kepada pembangunan pasaran modal China,” kata Huang.

Persidangan Kerja Kewangan Pusat yang diadakan di Beijing dari 30 hingga 31 Oktober menggesa usaha dipertingkatkan untuk memperluas pembukaan dalam sektor kewangan dan memudahkan pelaburan dan pembiayaan lintas sempadan, agar menarik lebih banyak institusi kewangan asing dan pelabur jangka panjang ke China.

China tidak akan menghentikan usahanya untuk mempercepat pembukaan sektor kewangan, dan tekad untuk berkongsi peluang pembangunannya dengan dunia luar juga tidak akan berubah,” kata Li Yunze, ketua Pentadbiran Pembangunan dan Pengawalseliaan Kewangan Kebangsaan, pada Forum Jalan Kewangan pada hari Rabu.

Li mengumumkan bahawa dua syarikat insurans perantaraan modal asing – BMW (China) Insurance Brokers Co Ltd dan ERGO-FESCO Broker Company Ltd – baru-baru ini menerima kelulusan untuk menjalankan perniagaan perantaraan insurans di daratan China.

“Dengan pembukaan lebih luas pasaran modal, kami percaya salah satu peluang paling penting bagi pelabur antarabangsa adalah berkaitan dengan pembiayaan hijau,” kata Liu, menambah bahawa Neuberger Berman komited untuk memanfaatkan pengalamannya untuk memperkenalkan lebih banyak produk kewangan berkaitan ESG ke pasaran kewangan China dan meningkatkan inovasi produk baru yang disesuaikan untuk pasaran tempatan, termasuk pembiayaan hijau di China.

Bersama-sama dengan pembinaan Inisiatif Jalur dan Landasan, pengaruh China dalam sistem kewangan global akan meningkat, kata Li Yang, pengarah Institusi Kewangan dan Pembangunan Kebangsaan, pada majlis penutupan Forum Jalan Kewangan pada hari Jumaat.

Optimisme terhadap potensi pertumbuhan

Li Yang berkata bahawa China telah membangun agak cepat dalam bilangan institusi kewangan aktif dan saiz pasaran keseluruhan, tetapi kadar perkhidmatan komisen kewangannya masih tinggi dan pasaran sahamnya berkembang agak perlahan. Walau bagaimanapun, China mempunyai keupayaan, kelenturan dan daya tahan yang lebih besar untuk menangani pelbagai cabaran, tambahnya.

Salah satu faktor utama yang menarik institusi kewangan luar negara untuk datang dan menetap di China adalah pemulihan ekonomi China yang stabil dan pembangunan ekonomi berkualiti tinggi dalam jangka panjang, kata Dong Shaopeng, felo kanan di Institut Chongyang untuk Kajian Kewangan di bawah Universiti Rakyat Renmin China, kepada Global Times.

IMF baru-baru ini menaikkan ramalan pertumbuhan KDNK China tahun ini kepada 5.4 peratus daripada 5 peratus pada bulan Oktober, berdasarkan prestasi ekonomi suku ketiga yang lebih baik daripada jangkaan dan limpahan dasar kerajaan sasaran yang diumumkan baru-baru ini untuk menghidupkan semula ekonomi.

“Di hadapan ketidakpastian global, pasaran China masih mempunyai potensi besar untuk dieksplorasi, kerana asas makroekonomi China stabil dan tahan luaran untuk menangani cabaran luaran,” kata Huang.

Selain itu, inflasi di China dikawal dengan baik, dan negara itu mempunyai ruang manuver dasar makro yang lebih besar kerana ia boleh mengambil dasar wang ringgit dan fiskal yang lebih longgar untuk menyokong pertumbuhan, kata Huang.

China merupakan ekonomi terbesar kedua di dunia, tetapi berat saham A-China hanya menyumbang 3 peratus daripada jumlah keseluruhan ekuiti di dunia. Ini bermakna terdapat ruang pertumbuhan besar untuk pasaran modal China, kata Huang, sementara pembukaan berterusan sektor kewangan negara itu akan menarik lebih banyak wang jangka panjang mengalir ke pasaran China.

“Kami percaya bahawa masih ada ruang yang cukup besar untuk pertumbuhan ekuiti China dalam pasaran modal global, terutamanya bergantung kepada keterbukaan pasaran modal China,” kata Liu.

“Pelabur institusi luar negara, seperti persaraan korporat dan kerajaan di AS, biasanya memperuntukkan kurang daripada 5 peratus portfolio global mereka untuk membeli aset China. Dan, perkadaran pelaburan asing langsung dalam aset yuan juga kekal lebih kecil. Tetapi, dengan usaha berterusan negara itu untuk memajukan pembukaan dan penyusunan semula pasarannya, kami menjangkakan aliran modal luar negara yang stabil ke China dalam tahun-tahun akan datang,” katanya.