Global Times: Saksi sejarah: Rakyat China di Maghribi kongsi pengalaman gempa bumi hidup dan mati, bergegas membantu penduduk tempatan untuk melalui bencana

BEIJING, 13 September 2023 — Pada 1.28 pagi, pakar obstetrik Zhang Qian akhirnya mendengar tangisan kuat seorang bayi. Ia seorang bayi perempuan yang sihat.

Zhang menarik nafas lega selepas melakukan pembedahan caesarean selama sejam yang menegangkan urat saraf ke atas seorang pesakit wanita Maghribi. Semasa pembedahan di sebuah hospital Maghribi, Zhang berasa gegaran susulan gempa bumi yang telah mengguncang negara Afrika Utara itu hanya dua jam sebelumnya. Gempa bumi kuat melanda Maghribi pada malam Jumaat, dengan jangkaan korban akan meningkat kerana penyelamat bergelut untuk sampai ke kawasan terpencil yang teruk terjejas.

Bayi dilahirkan dalam gempa bumi

Zhang dan jururawat obstetrik Liu Yan, dari Hospital Rakyat Shanghai No.8, adalah ahli pasukan perubatan Cina di Maghribi. Hospital yang mereka layani terletak di Ben Guerir, sebuah bandar 70 kilometer dari bandar barat Marrakech yang paling teruk terjejas akibat gempa bumi.

Zhang dalam perjalanan dari hospital ke apartmennya di Ben Guerir apabila gempa bumi tiba-tiba berlaku. “Saya berasa seluruh bangunan apartmen bergegar ketika saya masuk,” katanya mengingati kembali. “Saya membeku selama sesaat sebelum cepat-cepat berlari keluar.”

Kemudian Zhang menerima panggilan dari hospital memintanya kembali bekerja. Dia bergegas ke hospital, di mana Dataran di hadapan hospital dipenuhi doktor dan pesakit yang cemas. Gegaran membuat hospital tidak selamat.

Tidak lama selepas itu, sebuah ambulans membawa seorang ibu mengandung yang pendarahan tiba dengan laju. Lebih buruk lagi, selepas melakukan pemeriksaan perubatan yang cepat, Zhang mendapati pesakit itu menghidap tekanan darah tinggi, menunjukkan tanda-tanda abruptio placentae. “Dia dalam keadaan kritikal dan memerlukan pembedahan caesarean secepat mungkin,” kata Zhang.

Hanya satu jam berlalu sejak gempa bumi dan terpaksa melakukan pembedahan selama sejam di bangunan hospital itu membawa risiko yang jelas. “Tetapi ibu dan bayi yang dijangka akan mati tanpa campur tangan tepat pada masanya,” kata Zhang kepada Global Times. “Kami memutuskan untuk mengabaikan risiko untuk membantu mereka.”

Apabila jururawat Liu bergegas ke bilik bedah hospital dan melihat ibu mengandung yang ditindas, beliau menggemakan perasaan Zhang. “Dia telah mengalami kehilangan darah 200 ml mungkin daripada plasenta, hampir sama dengan jumlah kehilangan darah bayi secara in-utero,” kata Liu, yang mempunyai hampir 30 tahun pengalaman bekerja.

Pembedahan kecemasan caesarean bermula di tengah-tengah gegaran susulan. Zhang dan Liu memimpin pembedahan itu, disokong oleh empat kakitangan perubatan tempatan termasuk dua jururawat anestesia, seorang jururawat perantau, dan seorang bidan. Ia adalah satu-satunya pembedahan yang dilakukan di hospital pada malam itu. Untungnya, seorang bayi perempuan seberat 3.9 kilogram dilahirkan dengan lancar pada akhirnya, dan ibunya juga dalam keadaan stabil.

Zhang dan Liu tidak ingat berapa banyak “Shukran” – perkataan Arab untuk “Terima kasih” – yang mereka terima dari rakan-rakan Maghribi mereka dalam hari-hari sejak gempa bumi. Ibu baru dan suaminya, serta pesakit dan kakitangan lain di hospital, semuanya menyatakan rasa terima kasih dan kagum mereka terhadap kakitangan perubatan Cina yang penyayang dan berdedikasi.

Hu berkata kemudiannya dia diberitahu bahawa terdapat beberapa gelombang gegaran susulan yang berbahaya semasa mereka berada di bilik bedah di hospital. “Tetapi saya terlalu fokus pada pembedahan untuk merasakan mana-mana daripadanya atau takut,” katanya kepada Global Times. 

“Satu-satunya perkara yang saya takut pada masa itu ialah komplikasi yang tidak dijangka dengan wanita dan bayinya.”

Lebih banyak bantuan dari China

Kerja di hospital kini menjadi normal bagi Zhang dan Liu, yang kedua-duanya tergolong dalam pasukan perubatan yang China telah memberikan kepada Maghribi sejak 1975, berkhidmat kepada pesakit tempatan di hospital awam di seluruh negara. Gempa bumi tidak akan mengubah jadual asal mereka kekal di Maghribi, menurut apa yang Global Times ketahui.

Selain itu, usaha penyelamatan China terus sampai ke kawasan yang paling teruk terjejas oleh gempa bumi, termasuk wilayah Al Haouz, 50 kilometer selatan Marrakech.

Persatuan Palang Merah China telah mengumumkan bahawa ia akan menyediakan Bulan Sabit Merah Maghribi dengan bantuan kemanusiaan kecemasan kewangan bernilai $200,000. Agensi Kerjasama Pembangunan Antarabangsa China juga berkata bahawa ia bersedia untuk menyediakan bantuan kemanusiaan kecemasan berdasarkan keperluan mereka yang paling terjejas akibat bencana itu, menurut Kementerian Luar Negeri China.

China bersedia untuk terus memberikan bantuan kepada Maghribi mengikut keperluannya, sedaya upaya kami,” kata jurucakap Kementerian Luar Negeri Mao Ning dalam sidang media Isnin.

Di peringkat akar umbi, warganegara China yang menetap di Maghribi juga aktif menghulurkan bantuan. Dalam video yang dikongsi secara dalam talian, Xiaoshuang (nama samaran), seorang pedagang timun laut, berdiri di hadapan lori dipasang dengan bekas besar, dikelilingi oleh banyak baldi air minuman. Dia berkata kepada kamera bahawa dia akan mengisi bekas itu dengan air minuman dan menghantarnya ke Al Haouz.

“Saya dalam perjalanan ke kawasan bencana,” kata Xiaoshuang kepada Global Times pada waktu pagi tempatan hari Isnin.

Vlogger dan jurugambar Cina Jiang Cheng tinggal di bandar pelabuhan terkenal Casablanca di barat laut Maghribi. Awal pagi selepas gempa bumi, dia menaiki kereta seorang kawan Cina dan pergi ke Al Haouz. Pada mulanya Jiang hanya mahu merakam beberapa video dan gambar di sana, tetapi dia segera berasa perlu melangkah maju dan membantu.

“Saya menghubungi kawan-kawan Cina saya untuk secara kolektif mengangkut barangan makanan ke kawasan yang paling teruk terjejas,” kata Jiang kepada Global Times. “Hati saya hancur apabila menyaksikan keadaan teruk di sana.”

Jiang menambah bahawa setakat pengetahuannya, banyak komuniti dan individu Cina di Maghribi sedang membincangkan pengumpulan dan pengangkutan bekalan kepada mangsa gempa bumi dan keluarga mereka.

Perusahaan Cina juga dilihat di kawasan yang paling teruk terjejas oleh gempa bumi. Di media sosial, beberapa pengguna berkongsi foto sebuah perusahaan pelaburan berat Cina menghantar excavator dan pemunggah ke tempat penyelamatan, menurut apa yang Global Times jumpai.

Ketakutan, air mata dan kelegaan 

Bagi ramai warganegara China yang menetap di Maghribi, mengalami gempa bumi yang tiba-tiba itu penuh ketakutan, air mata, kelegaan dan keinginan untuk membantu orang lain.

Line (nama samaran), misalnya, sedang dalam perjalanan berkhemah di gunung hanya puluhan kilometer dari pusat gempa bumi. Gegaran itu sangat kuat, tetapi tiada pelancong yang cedera, katanya. 

“Apabila kami memandu keluar dari gunung pada awal pagi, ia seperti kami melarikan diri,” katanya kepada Global Times. “Ada batu-batu jatuh di mana-mana, dan beberapa penghadang jalan telah runtuh. Saya berasa seperti kami mungkin terjatuh dari gunung pada bila-bila masa.”

Tang, pelancong Cina lain yang melawat Maghribi, berada di kelab luncur ombak di pantai, kira-kira 100 kilometer dari pusat gempa bumi. Pada masa itu, dia sedang sibuk dengan rutin kecantikan selepas mandi apabila dia pertama kali merasakan gegaran, yang menggerunkan, dan kemudian menakutkannya. 

Apabila gegaran itu berterusan, bagaimanapun, dia dengan cepat memakai pakaiannya dan berlari keluar. “Tiada seorang pun menghidupkan lampu apabila kami berlari menuruni tangga, dan ada yang tidak memakai kasut langsung,” katanya kepada Global Times. “Teman seperjalanan saya juga terhentak kepalanya dalam perjalanan ke bawah.”

Semua peluncur itu sampai ke jalan utama, dan kemudian ke ruang terbuka di tanah yang lebih tinggi. “Anjing kami juga ketakutan dan datang mencari kami,” katanya. “Semua orang tidur di luar dan kelab menyediakan selimut dan air minuman.”

Ma Jun, yang telah tinggal di Maghribi selama bertahun-tahun, beratus-ratus kilometer dari pusat gempa bumi, tetapi juga merasakan gegaran begitu kuat sehingga ketika gempa bumi melanda dia bergegas keluar dengan bajunya terbalik.

“Kami semua berlari keluar dan tinggal di luar serta-merta,” katanya mengingati kembali. “Jalan dipenuhi penduduk tempatan menghabiskan malam di luar dan di dalam kereta mereka.”

Ma memberitahu Global Times bahawa dia sangat lega apabila mendengar tiada kematian dilaporkan di Marrakech, walaupun kerosakan harta benda agak teruk. Dia berharap mangsa gempa bumi akan mendapat bantuan dan sokongan yang diperlukan.