Global Times: Usaha Beijing dalam bidang inovasi dan pembukaan sektor kewangan lebih menarik bagi pemain asing

(SeaPRwire) –

BEIJING, Nov. 13, 2023 — Dengan lebih daripada dua ratus kenderaan logistik tanpa pemandu berjalan di taman-taman yang ditetapkan di Beijing, Yu Enyuan, CEO Neolix, syarikat permulaan yang mengkhususkan dalam pembuatan kenderaan ini, menyatakan rasa terima kasih untuk perniagaan yang membangun apabila melihat skrin besar yang menggambarkan adegan sibuk di bilik pameran Neolix di kawasan Yizhuang tenggara Beijing’s.

“Syarikat memerlukan banyak modal semasa fasa pembangunan awalnya, apabila pinjaman bank sangat penting untuk kelangsungan perniagaan,” kata Yu.

Syarikat permulaan mobiliti menerima pinjaman bernilai 1.5 juta yuan ($206,000) pada kali pertama apabila ia menghubungi Bank of Beijing. Seiring perniagaannya berkembang, bank terus meningkatkan sokongan kredit, meningkatkan jumlah empat kali kepada jumlah keseluruhan 10 juta yuan.

Kes Neolix merupakan contoh usaha Beijing dalam mempercepatkan reformasi dalam sektor kewangan, dan lebih baik melayani ekonomi nyata.

Sejak pelancarannya secara rasmi pada tahun 1993, Beijing’s Financial Street – di mana institusi perbankan, insurans, sekuriti dan perkhidmatan mata wang utama terletak – telah mencapai hasil yang membanggakan dalam menyumbang kepada peranan bandar sebagai pusat pengurusan kewangan negara.

Sehingga hari ini, masih terdapat pepatah yang terkenal yang beredar di Financial Street: ia boleh menyumbang hampir 40 peratus nilai tambah industri kewangan di Beijing dengan hanya 0.02 peratus kawasan fizikalnya. Setakat ini, terdapat lebih daripada 1,900 institusi kewangan, dan 175 syarikat yang menubuhkan ibu pejabat mereka di kawasan tersebut.

Bandar raya modal telah memberi tumpuan kepada usaha memajukan pembukaan dan pembangunan China mulai dari langkah penting dalam penubuhan Bursa Saham Beijing (BSE) pada September 2021 untuk meluaskan skala program percubaan REITs (amanah pelaburan hartanah) untuk infrastruktur.

Penubuhan BSE telah lebih merapikan ekosistem pasaran modal Beijing, dan meningkatkan keupayaannya untuk lebih baik melayani pembinaan pusat antarabangsa untuk inovasi sains dan teknologi. Setakat ini, sejumlah 225 syarikat telah senaraikan di bursa, dengan kebanyakannya terlibat dalam industri strategik dan sektor pembuatan maju.

Dalam tiga suku tahun pertama tahun ini, syarikat-syarikat yang disenaraikan di BSE mencapai hasil operasi bernilai 120.35 bilion yuan, dan keuntungan bersih mencapai 8.86 bilion yuan. Di antaranya, 60 peratus syarikat mencatat pertumbuhan pendapatan positif berdasarkan tahun ke tahun, manakala 50 peratus daripada mereka melaporkan pertumbuhan keuntungan bersih, media domestik cs.com.cn melaporkan.

Sejak Kongres Kebangsaan ke-20 Parti Komunis China, Beijing telah memberi tumpuan kepada memanfaatkan peranan tiga platform utama – Pameran Perdagangan Perkhidmatan Antarabangsa China, Forum Zhongguancun dan Forum Financial Street, membawa aset kewangannya melebihi 200 trilion yuan, yang menyumbang kira-kira separuh jumlah negara, Xinhua Daily Telegraph melaporkan.

Dalam enam bulan pertama 2023, industri kewangan bandar raya mencapai nilai tambah 411.99 bilion yuan, peningkatan 6.5 peratus berdasarkan tahunan, mengikut data dari Kerajaan Perbandaran Beijing.

Dari segi melayani ekonomi nyata, Beijing telah memanfaatkan sepenuhnya alat-alat dasar wang, dan kadar faedah pinjaman terus kekal pada tahap sejarah yang rendah. Dalam enam bulan pertama tahun ini, pelbagai syarikat menaikkan modal secara langsung dengan jumlah keseluruhan 524.46 bilion yuan, tahap tertinggi di negara.

Akses yang lebih mudah

Beijing mempunyai kedudukan dan misi khas. Ia mempunyai kelebihan unik dalam sumber ibu pejabat, tenaga kerja berkemahiran tinggi, dan infrastruktur kewangan. Industri kewangan telah menjadi industri tonggak bandar raya, dan kewangan teknologi, hijau dan digitalnya berada di garis hadapan negara, Li Yunze, ketua Pentadbiran Pengawalseliaan Kewangan Negara, berkata semasa ucapan utama di majlis pembukaan Persidangan Tahunan Forum Financial Street yang bermula di Beijing pada hari Rabu.

“Memajukan, kami akan terus sepenuhnya menyokong reformasi dan pembangunan kewangan Beijing dan membina sistem kewangan moden yang bersaing secara antarabangsa,” tegas Li.

Bersama dengan pembukaan berterusan sektor kewangan negara, antarabangsaan pasaran modal tempatan Beijing telah meningkat dengan ketara.

Goldman Sachs, UBS, Credit Suisse, Morgan Stanley dan bank pelaburan antarabangsa lain telah meningkatkan pelaburan dan kaki tangan perniagaan mereka di Beijing dengan menambah saham dalam usaha sama tempatan, dan institusi asing termasuk Kumpulan Daiwa Securities dan Oaktree Capital Management menubuhkan perniagaan baharu di bandar.

Kemajuan terbaru datang apabila pengawalseliaan kewangan China memberi lampu hijau kepada penubuhan dua broker insurans luar negeri di negara itu, iaitu BMW (China) Insurance Brokers Co Ltd dan ERGO-FESCO Broker Company Limited, kelulusan pertama jenis ini dalam lima tahun, menandakan negara itu mempercepatkan pembukaannya dalam sektor kewangan, mengikut persidangan tahunan Forum Financial Street 2023.

Sebagai pusat pengurusan kewangan kebangsaan, pembangunan kewangan bandar raya modal akan memberi tumpuan lebih kepada panduan dasar dan penyelidikan, melengkapi peranan Shanghai dan Wilayah Pentadbiran Khas Hong Kong, Dong Shaopeng, felo penyelidikan kanan di Institut Kajian Kewangan Chongyang di Universiti Rakyat China, berkata kepada Global Times pada hari Khamis.

“Kelebihan unik Beijing dalam dasar kewangan dan panduan maklumat menjadi lebih penting bagi pemain asing di tengah ekonomi dunia yang tidak menentu berusaha untuk pulih,” kata Dong.

Bruce Pang, ketua penyelidikan dan ekonom ketua JLL untuk Greater China, berkata kepada Global Times pada hari Khamis bahawa sebab di sebalik institusi kewangan antarabangsa mempercepatkan penempatan dalam pasaran Cina adalah kerana pasaran dan aset kewangan Cina boleh menyediakan saluran global untuk pelabur berkongsi dividen pertumbuhan ekonomi Cina dan peluang pelaburan yang selamat, berterusan dan jangka panjang.

“Bagi institusi yang dibiayai asing, aset kewangan Cina yang diwakili oleh aset berdenominasi yuan mempunyai nilai pelaburan pelbagai, keperluan pengalokasian modal sebenar, dan mereka disokong oleh asas ekonomi,” kata Pang, menambah bahawa penyertaan mendalam institusi kewangan antarabangsa dalam pasaran kewangan Cina adalah undian kepercayaan terbaik untuk pertumbuhan ekonomi dan pembangunan sosial negara.