Google, Meta, dan Syarikat Teknologi Lain Membentuk Gabungan bagi Ekosistem Digital Terbuka

Google Stock

(SeaPRwire) –   Google (NASDAQ: GOOGL), Meta Platforms (NASDAQ: META), Qualcomm (NASDAQ: QCOM), dan koalisi tujuh syarikat teknologi lain telah bergabung tenaga untuk menyokong ekosistem digital terbuka. Usaha kerjasama ini, dinamakan Koalisi untuk Ekosistem Digital Terbuka (CODE), adalah tindak balas kepada peraturan teknologi baru Kesatuan Eropah (EU) dan bertujuan untuk menggalakkan pertumbuhan dan inovasi dalam landskap digital Eropah.

Kumpulan ini, yang juga termasuk pembuat peranti pintar Cina Honor, Lenovo China (0992.HK), syarikat permulaan realiti teraugmen Lynx Perancis, pembuat peralatan telekomunikasi AS Motorola (NYSE: MSI), pembuat elektronik UK Nothing, syarikat teknologi Norway Opera, dan pembekal perkhidmatan mesej Jerman Wire, menyatakan komitmen mereka untuk bekerjasama dengan akademik, pembuat dasar dan syarikat lain. Objektifnya adalah untuk meningkatkan kebebasan digital, selaras dengan pelaksanaan Akta Pasaran Digital (DMA) dan rangka kerja peraturan EU masa depan.

DMA mewajibkan pengawal pintu, syarikat teknologi besar yang mengawal akses ke platform mereka, untuk membenarkan pihak ketiga untuk berinteraksi dengan perkhidmatan mereka. Ia juga memerlukan pengawal pintu ini untuk membolehkan pengguna perniagaan mereka mempromosikan tawaran mereka dan menubuhkan kontrak dengan pelanggan di luar platform pengawal pintu.

Stan Larroque, pengasas Lynx, menekankan kepentingan kebebasan dalam menggalakkan inovasi dan memberi kesan positif kepada daya saing. Koalisi ini berusaha untuk mendefinisikan dan mempromosikan konsep “baik” ekosistem digital di Eropah melalui kerjasama lintas industri. Fokus mereka termasuk menyokong keterhubungan licin, sistem yang boleh berinteraksi, dan inisiatif lain yang bertujuan untuk membuka ekosistem digital.

Usaha kerjasama ini oleh syarikat teknologi terkemuka mencerminkan pendekatan proaktif untuk terlibat dengan peraturan EU dan berpotensi membentuk undang-undang masa depan. Apabila inisiatif CODE mendapat momentum, mengamati bagaimana syarikat-syarikat ini memberi sumbangan kepada evolusi ekosistem digital di Eropah akan menarik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.