Greenland Technologies Laporkan Keputusan Kewangan Ketiga Suku Tahun dan Sembilan Bulan Pertama 2023 Yang Tidak Diaudit

  • Syarikat Mendorong Pertumbuhan Pendapatan Tahun ke Tahun dan Penambahan Margin Kotor
  • Memperkukuh Kedudukan Wang dengan Peningkatan 90% YoY dalam Tunai dan Setara Tunai
  • Syarikat Optimis tentang Pandangan, dengan Pertumbuhan Diketuai oleh Inisiatif Strategik Utama Term asuk Tawaran Menang di Pelabuhan Baltimore, dan Program Rangkaian Pembekal Perkhidmatan HEVI Yang Baru Dilancarkan

(SeaPRwire) –   EAST WINDSOR, N.J., Nov. 20, 2023 — Greenland Technologies Holding Corporation (NASDAQ: GTEC) (“Greenland” atau “Syarikat”), pemaju teknologi dan pembuat kenderaan perindustrian elektrik dan sistem pemanduan untuk mesin pengendalian bahan dan kenderaan, hari ini mengumumkan keputusan kewangan suku ketiga dan sembilan bulan yang berakhir September 30, 2023.

Raymond Wang, Ketua Pegawai Eksekutif Greenland Technologies, berkata: “Kami telah membuat kemajuan yang ketara dalam pengembangan perniagaan kami dalam setahun kebelakangan ini dan sangat optimis dengan pandangan kami berdasarkan beberapa pemangkin. Dalam kemajuan kami, didorong oleh kepakaran kami dalam memenuhi sektor pengendalian bahan global yang berkembang melalui produk-produk merentas, komitmen kami terhadap penyelidikan dan pembangunan kekal sebagai pemacu pertumbuhan. Kami mengembangkan penawaran produk inovatif kami ke segmen pasaran yang kurang terlayani, membolehkan Greenland untuk menyediakan produk terkini kepada pelanggan kami dan mencapai margin keuntungan yang lebih tinggi untuk perniagaan.”

“Pada masa yang sama, kami terus membuat kemajuan yang ketara dengan jenama HEVI kami bagi peralatan berat elektrik perindustrian. Kami terus memacu industri mesin berat mampan melalui jalan masuk dengan negeri-negeri yang menyokong, yang memberi insentif kepada pengeluaran dan penggunaan pelanggan. Usaha kami menerangkan manfaat alam sekitar pengelektrifikan industri penting ini dan telah menyedarkan hampir 20 buah negeri untuk menawarkan insentif khusus yang diarahkan kepada pengelektrifikan peralatan berat luar jalan raya. Baru-baru ini kami mengumumkan bahawa HEVI memenangi tawaran dari Pelabuhan Baltimore, Maryland, di bawah mana Greenland akan membantu memudahkan rancangan berani Pelabuhan Baltimore untuk mengelektrifikan peralatan pelabuhan, termasuk jualan dirancang GEL-5000 pemunggah hadapan elektrik sepenuhnya. Ini merupakan langkah pertama ke arah penetrasi pasaran dengan banyak lagi akan datang kerana industri menjadi lebih selesa dan terdidik mengenai kelebihan meyakinkan penawaran kami. Sebagai syarikat pertama di AS untuk menawarkan peralatan berat luar jalan raya elektrik secara komersial, kami akan terus membanguneksplor strategi yang betul untuk menembusi pasaran dan menyokong tapak kerja yang lebih bersih untuk komuniti tempatan kami.”

Jing Jin, Ketua Pegawai Kewangan Greenland, berkomen: “Kami mencapai hasil kira-kira $67.6 juta untuk sembilan bulan pertama 2023, yang mewakili penurunan hanya satu digit tahun ke tahun, walaupun kesan buruk berterusan terhadap perniagaan kami daripada cabaran rantaian bekalan dan logistik. Memandangkan persekitaran operasi yang mencabar, kami terus memberi tumpuan untuk meningkatkan kecekapan dan mengurangkan kos di mana sahaja mungkin. Kami juga terus melaksanakan perubahan komposis produk kami ke arah produk bernilai tinggi dan lebih canggih, yang membantu mengembangkan margin kasar ke 27.7% daripada 22.3% untuk sembilan bulan pertama 2023 berbanding sembilan bulan pertama 2022. Kedudukan wang kami kekal kukuh, dengan peningkatan 90% tahun ke tahun dalam tunai dan setara tunai selepas membayar pinjaman bank $8.81 juta, dan kami mempunyai baki $21 juta piutang yang akan dikutip dalam suku tahun hadapan.”

Tajuk Kewangan

Hasil Greenland adalah kira-kira $21.84 juta untuk tiga bulan berakhir September 30, 2023, mewakili peningkatan kira-kira $0.05 juta, atau 0.2%, berbanding kira-kira $21.79 juta untuk tiga bulan berakhir September 30, 2022. Peningkatan hasil YoY terutamanya disebabkan peningkatan jumlah jualan Syarikat, didorong oleh permintaan pasaran yang meningkat. 

Keuntungan kasar Greenland adalah kira-kira $6.27 juta untuk tiga bulan berakhir September 30, 2023, mewakili peningkatan kira-kira $1.46 juta, atau 30.3%, berbanding kira-kira $4.81 juta untuk tiga bulan berakhir September 30, 2022.

Bagi tiga bulan berakhir September 30, 2023 dan 2022, margin kasar Greenland adalah kira-kira 28.7% dan 22.1%%, berturut-turut. Peningkatan margin kasar dalam tiga bulan berakhir September 30, 2023 berbanding tempoh yang sama pada 2022 adalah terutamanya disebabkan oleh perubahan komposis produk Greenland ke arah produk bernilai tinggi dan lebih canggih, seperti produk penghantaran hidraulik.

Kos barang terjual adalah kira-kira $15.57 juta untuk tiga bulan berakhir September 30, 2023, mewakili penurunan kira-kira $1.40 juta, atau 8.3%, berbanding kira-kira $16.97 juta untuk tiga bulan berakhir September 30, 2022.  Kos barang terjual menurun disebabkan penurunan kos pengeluaran.

Jumlah perbelanjaan operasi adalah $3.46 juta, peningkatan 26.5% daripada $2.74 juta pada suku ketiga 2022. Peningkatan ini terutamanya disebabkan fokus Syarikat terhadap pelaburan R & D serta aktiviti pengiklanan, pemasaran, am dan pentadbiran berkaitan dengan pengembangannya, bersama-sama dengan caj penghantaran yang lebih tinggi.

Pendapatan daripada operasi untuk tiga bulan berakhir September 30, 2023, adalah kira-kira $2.81 juta, mewakili peningkatan kira-kira $0.74 juta, berbanding kira-kira $2.07 juta untuk suku ketiga 2022.

Pendapatan bersih adalah kira-kira $0.19 juta untuk tiga bulan berakhir September 30, 2023, mewakili penurunan kira-kira $1.91 juta, berbanding kira-kira $2.10 juta untuk tiga bulan berakhir September 30, 2022. Keuntungan asas dan diluit setiap saham biasa adalah kedua-duanya $0.07, berbanding keuntungan $0.10 setiap saham biasa dan diluit dalam tempoh setahun yang lalu.

Bagi sembilan bulan pertama 2023, hasil adalah kira-kira $67.56 juta, berbanding $71.69 juta dalam tempoh setahun yang lalu. Penurunan hasil terutamanya disebabkan cabaran rantaian bekalan dan logistik disebabkan gelombang awal kes COVID-19 selepas pengangkatan dasar sifar COVID China pada suku pertama tahun kalendar 2023. 

Bagi sembilan bulan pertama 2023, Greenland menjual secara keseluruhan 112,414 set produk penghantaran, berbanding 102,144 set untuk tempoh yang sama pada 2022.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow) 

Pendapatan bersih adalah kira-kira $5.59 juta untuk sembilan bulan pertama 2023, berbanding $7.39 juta dalam