Group-IB Dianugerahi Projek Anti-penipuan Tahun Ini

(SeaPRwire) –   SINGAPURA, 15 November 2023Group-IB, pencipta utama teknologi keselamatan siber untuk menyiasat, mencegah, dan melawan jenayah digital, telah dianugerahkan dengan anugerah Projek Anti-penipuan Tahun Ini dalam semasa upacara bertempat di Singapura, pada Selasa, 14 November 2023.

Anugerah ini mengiktiraf projek-projek cemerlang yang telah menyumbang secara besar kepada perjuangan menentang penipuan dan perlindungan institusi kewangan serta pelanggan mereka daripada kerugian, termasuk melalui penggunaan teknologi inovatif dan kerjasama dengan industri serta pihawan.

Group-IB diiktiraf untuk projek Pusat Maklumat Penipuan Siber nya, dibina berdasarkan eksklusif Group-IB. Ia merupakan penyelesaian pertama jenisnya yang digunakan untuk memantau pelbagai set data seperti cap jari peranti, alamat IP, tandatangan malware, dan profil penipu. Ia memudahkan pengumpulan data tersebut untuk menjana wawasan mengenai ancaman dan corak penipuan, menyederhanakan pengesanan penipuan, dan mengganggu pencucian hasil penipuan.

Group-IB bekerjasama rapat dengan agensi penguatkuasa undang-undang di seluruh dunia untuk mengumpul TTP pelaku ancaman. Group-IB menggunakan pengalamannya yang luas dalam bidang ini untuk membantu kerajaan menubuhkan Pusat Maklumat Penipuan Siber. Melalui pemantauan dan analisis masa nyata urus niaga kewangan dari pelbagai sumber, Group-IB boleh memberikan pengesanan dan pencegahan aktiviti penipuan.

Perjuangan menentang pengubahan wang haram dipaciliti melalui perkongsian maklumat di antara organisasi yang menyertai. Pusat Maklumat Penipuan Siber boleh dengan cepat mengenal pasti dan menyiasat aktiviti mencurigakan, membolehkan gangguan rangkaian pencucian wang semasa fasa “pemanasan” dan mencegah penjenayah mengeksploitasi mereka.

seorang hakim dalam panel anugerah Regulation Asia memberi pengiktirafan kepada Group-IB untuk pendekatan inovatifnya membolehkan perkongsian data di antara institusi, mempromosikan kerjasama antara sektor awam dan swasta, dan menyumbang kepada perjuangan global menentang kumpulan penipuan dan jenayah terancang. “Keupayaan untuk mengumpul data dari pelbagai sumber membuat perbezaan besar dalam pengesanan penipuan. Penyelesaian ini boleh berfungsi sebagai model untuk bidang kuasa dan institusi lain di seluruh dunia,” kata seorang hakim dalam panel anugerah Regulation Asia.

“Kami bangga menerima anugerah Projek Anti-penipuan Tahun Ini,” kata Wei See Wong, Ketua Pembangunan Perniagaan Group-IB di rantau Asia Pasifik. “Pengiktirafan ini dari rakan sejawat kami dalam industri menekankan komitmen Group-IB dalam memerangi jenayah dan menyokong industri kewangan dalam melindungi pemangku kepentingan mereka. Jenayah siber tidak mengenal sempadan. Pertukaran maklumat penipuan siber secara pantas adalah jalan ke hadapan untuk memerangi penjenayah secara berkesan. Kami akan terus meningkatkan teknologi kami untuk meningkatkan kerjasama dalam industri.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)