GS1 Hong Kong Summit 2023 Berjaya Dengan Jaya


(SeaPRwire) –   “Mendorong Digitalisasi dan Daya Mahiran untuk Masa Depan”

HONG KONG, Nov. 14, 2023 — Karnival GS1 HK 2023 (“karnival”) berakhir dengan jaya hari ini. Diadakan di Pusat Konvensyen & Pameran HK, acara ini menarik beratus-ratus peserta lintas industri dari Hong Kong dan Kawasan Teluk Raya (GBA) menyertai secara langsung.

Encik Lam Sai-hung, Setiausaha Pengangkutan dan Logistik Kerajaan Hong Kong, menghadiri Karnival GS1 HK dan membuat ucapan perasmian.
Encik Lam Sai-hung, Setiausaha Pengangkutan dan Logistik Kerajaan Hong Kong, menghadiri Karnival GS1 HK dan membuat ucapan perasmian.

Bertemakan “Mendorong Digitalisasi dan Daya Mahiran untuk Masa Depan”, Karnival dirasmikan oleh Tetamu Kehormat kami, Encik Lam Sai-hung, Setiausaha Pengangkutan dan Logistik Kerajaan Hong Kong, yang membuat ucapan pembukaan. Kerajaan akan terus memajukan digitalisasi perkhidmatan kerajaan dan meluaskan lagi data kerajaan untuk mempercepat pembangunan ekonomi digital, manakala Pelan Tindakan Pembangunan Logistik Moden yang diterbitkan kemudian mengarah ke arah yang sama seperti pembangunan pintar, pemodenan, dan kemampanan alam sekitar, mempromosikan pembangunan berkualiti tinggi industri logistik.

Encik Lam berkata, “Digitalisasi telah mengubah pasaran sejak dekad lalu. Ambil hari Sabtu lepas sebagai contoh, di mana Hari Tunggal menjadi acara membeli-belah tahunan terbesar di dunia. Tanpa bantuan digitalisasi, sektor logistik kita tidak akan dapat menghantar pakej yang betul kepada pelanggan yang betul, tepat pada masa yang betul, terutama mengambil kira jumlah transaksi berjumlah ratusan bilion Yuan Renminbi. Kerajaan Hong Kong mengambil perhatian trend dan pentingnya memacu transformasi digital dan perniagaan. Jawatankuasa Pembangunan Ekonomi Digital diketuai oleh Setiausaha Kewangan, sedang bekerja ke atas satu set cadangan bijak dan proaktif untuk memetakan pembangunan ekonomi digital Hong Kong dalam pelbagai bidang.”

Dalam mesej ucapan tahniah kepada Karnival GS1 HK oleh Encik Paul Chan, Setiausaha Kewangan Kerajaan Hong Kong, ekonomi digital China mencapai US$ 6.9 trilion pada 2022 dan menyumbang lebih 40% KDNK pada 2022, yang akan terus memacu pembangunan ekonomi berkualiti tinggi dan mencapai kemuncak baharu untuk China. Dari meluaskan infrastruktur digital, menyambung pelantar dan sokongan perantaraan, hingga mempromosikan transformasi digital, pembangunan tenaga kerja dan aliran data lintas sempadan, Hong Kong tidak kira usaha dalam menjadikan digitalisasi sebagai pemangkin untuk semua, mencipta nilai sepanjang rantai bekalan untuk memanfaatkan kuasa ekonomi digital. Beliau memuji Karnival GS1 HK menyatukan pemangkin untuk berhubung, merangka fikiran dan mengincubasi idea yang akan memberdayakan perniagaan untuk berkembang dan bertambah baik bagi faedah pengguna dengan memanfaatkan kemajuan inovasi dan teknologi.

Cik May Chung, Pengerusi Lembaga Pengarah GS1 HK, menekankan bahawa selain digitalisasi, perniagaan perlu menumpukan kepada kemampanan, “Memandangkan pengguna dan badan pengawalseliaan semakin sedar akan impak alam sekitar dan sosial syarikat, kemampanan akan menjadi unsur wajib bagi perniagaan dalam semua sektor. Syarikat yang memberi keutamaan agenda kemampanan tidak sahaja akan membawa perubahan positif kepada alam sekitar dan masyarakat, malahan juga meningkatkan daya saing dan ketahanan perniagaan, mencipta situasi menang-menang.”

Cik Anna Lin, Ketua Eksekutif GS1 HK, mengucapkan terima kasih kepada pemberi ucapan dan peserta serta menawarkan beberapa petua utama, “Digitalisasi dan penggunaan teknologi pintar akan terus mendapat momentum dalam perniagaan. Syarikat boleh memulakan daripada asas, dengan menambah identiti digital unik kepada produk mereka, untuk memudahkan perdagangan dalam talian dan luar talian. Di luar itu, perniagaan boleh menggunakan kod QR untuk memberikan maklumat kaya, termasuk butiran kitar semula produk, untuk memudahkan kitar semula dan ekonomi kitar alam. Kedua, data adalah kunci untuk memanfaatkan peluang yang dibawa oleh ekonomi digital. Dengan mengumpul dan menganalisis data operasi bersama data pasaran, eksekutif diberdayakan untuk membuat keputusan perniagaan berdasarkan data sambil menyokong pengurangan karbon dan penjimatan tenaga untuk masa depan mampan.”

Muat turun Gambar:  

Tentang GS1 Hong Kong
Ditubuhkan oleh Dewan Perdagangan Am Hong Kong pada 1989, GS1 Hong Kong ialah bab tempatan GS1®. Misi GS1 Hong Kong ialah untuk memberdayakan perniagaan dalam transformasi digital, meningkatkan ketelusan dan kecekapan rantai bekalan, memastikan keaslian produk, memudahkan sambungan perdagangan dan membolehkan rantai nilai mampan melalui penyediaan piawaian rantai bekalan global (termasuk GTIN & barcode), dan sepenuh spektrum pelantar, penyelesaian dan perkhidmatan.

GS1 Hong Kong kini menyokong hampir 8,000 ahli korporat dari 20 sektor termasuk runcit & barangan kemas pengguna, makanan & minuman dan perkhidmatan makanan, kesihatan, pakaian & kasut, logistik & TIK. Dengan bekerja rapat dengan masyarakat rakan kongsi perdagangan, pertubuhan industri, kerajaan, dan pembekal teknologi, kami boleh menggalakkan ekosistem kerjasama, membuka jalan untuk “Perniagaan Bijak, Hidup Baik”.

Sebagai pertubuhan bukan untung, GS1 membangunkan dan memajukan penggunaan piawaian rantai bekalan secara global. Beribu pejabat di Brussels, Belgium, GS1 mempunyai lebih 115 bab kebangsaan di 150 negara.

Laman Web:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)