HaemaLogiX Mengumumkan Pelantikan Damian Clarke-Bruce sebagai Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif

(SeaPRwire) –   SYDNEY, Nov. 14, 2023 — HaemaLogiX Ltd, sebuah biotek klinikal Australia, dengan sukacita mengumumkan pelantikan Damian Clarke-Bruce sebagai Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif, berkuat kuasa 13 November 2023.

Ketua Pegawai Eksekutif keluar Bryce Carmine akan kekal aktif dalam syarikat, mengekalkan peranannya sebagai Pengerusi.

“Saya amat bangga untuk telah berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Eksekutif HaemaLogiX selama 8 tahun, tempoh di mana kami telah memfokuskan haluan strategik syarikat kepada pembangunan portfolio daripada satu aset imunoterapi kepada tujuh produk yang mungkin, dengan dua kini dalam peringkat klinikal,” kata Encik Carmine. “Saya mengucapkan tahniah kepada Damian atas pelantikannya, dan saya berharap untuk bekerjasama untuk terus membina ke arah komersialisasi yang berjaya syarikat dan produk kami.”

Dengan lebih daripada 25 tahun pengalaman dalam komersialisasi ubat dan strategi portfolio dalam sektor farmaseutikal dan bioteknologi, Encik Clarke-Bruce membawa pengetahuan klinikal mendalam merentasi beberapa bidang terapeutik yang relevan dengan strategi klinikal HaemaLogiX, termasuk onkologi, imunologi dan neurosains. Beliau juga membawa rangkaian klinikal dan farmaseutikal antarabangsa yang luas, yang akan sangat bernilai kepada laluan komersialisasi HaemaLogiX.

Encik Clarke-Bruce baru-baru ini memegang jawatan Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif untuk Race Oncology. Jawatan terdahulu termasuk Pengarah Pemasaran AS dalam Penyakit Langka dan Ketua Pasukan Kepemimpinan Pelancaran Global untuk Pharming Healthcare Inc., di mana beliau diiktiraf dengan anugerah CEO atas peranannya dalam komersialisasi leniolosib (Joenja). Encik Clarke-Bruce juga memegang peranan eksekutif tempatan, global dan AS dalam pemasaran dan jualan terapeutik dengan Novartis, Celegene dan Biogen dalam imunologi dan neurosains.

Encik Clarke-Bruce memegang Ijazah Sarjana Sains dan Ijazah Sarjana Sastera (USyd & UNSW) dan kelayakan pasca ijazah dalam pengurusan perniagaan (MGSM) dan kewangan dari Harvard University, dan dalam bidang minat klinikal khusus dari Harvard University dan MIT. Beliau juga merupakan Graduan Institut Pengarah Korporat Australia (GAICD) dan memegang jawatan lembaga dengan Adnovate Clinical, sebuah syarikat perkhidmatan klinikal global berpangkalan di UK.

Pengarah HaemaLogiX Alan Liddle berkata: “Ia adalah kesyukuran untuk menyambut Damian ke pasukan kepimpinan HaemaLogiX. Pengetahuan mendalam Damian tentang komersialisasi strategik global, bersama-sama dengan pengalamannya dalam pembangunan perniagaan dan pelesenan, kecemerlangan pelancaran dan pemasaran akan menjadi penting untuk peringkat seterusnya perjalanan HaemaLogiX. Beliau membawa semua pengetahuan, kemahiran dan keupayaan pada masa penting ini untuk memberi panduan kepada pembangunan klinikal aset utama kami, KappaMab dan KMA.CAR-T ketika kami terus berusaha untuk meluaskan asas pelabur kami dan menjamin pembiayaan yang diperlukan untuk melabur dalam aset utama kami.

“Bagi pihak Lembaga, saya dengan ikhlas mengucapkan terima kasih kepada Bryce atas tempoh 8 tahun beliau sebagai Ketua Pegawai Eksekutif, di mana beliau berjaya memimpin fokus strategik syarikat dalam tempoh ketidakpastian global yang besar. Beliau akan sangat bernilai dalam peranannya yang diteruskan di Lembaga.”

Mengenai HaemaLogiX Ltd – :

Ditubuhkan pada 2014, HaemaLogiX adalah syarikat biotek awam tidak disenaraikan yang menjalankan penyelidikan terhadap terapi antibodi untuk mieloma berganda. Mieloma berganda adalah kanser darah sel plasma (sel B) yang boleh menyebabkan kerosakan tertumpu ke tulang sum-sum seseorang pesakit. Mieloma berganda dianggap boleh dirawat tetapi biasanya tidak boleh disembuhkan. Pasukan HaemaLogiX mempunyai pelbagai julat dan kedalaman pengalaman dalam penyelidikan antibodi, pembangunan bukan klinikal & klinikal, pembuatan dan komersialisasi. Ahli Lembaga Penasihat Sains (SAB) adalah pakar antarabangsa yang diiktiraf dalam terapi antibodi monoklonal dan hematologi. Rakan klinikal dan ujian klinik kami adalah pemimpin global dalam terapi Mieloma Berganda dan AL Amyloidosis. HaemaLogiX terletak di Sydney, Australia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)