Hainan melepaskan bon luar pesisir bernilai 5 bilion yuan RMB di Hong Kong

HAIKOU, China, 14 September 2023 – Laporan dari Pusat Media Antarabangsa Hainan (HIMC):

Wilayah paling selatan China, Hainan mengeluarkan bon luar pesisir (juga dikenali sebagai Bon Dim Sum) bernilai 5 bilion yuan (AS$686 juta) di SAR Hong Kong pada 13 September, yang disenaraikan di Bursa Saham Hong Kong.

Disahkan oleh Agensi Jaminan Kualiti Hong Kong, bon Hainan baru termasuk 3 bilion yuan dalam bon dua tahun untuk pembangunan mampan dengan kadar kupon 2.45%, 1 bilion yuan dalam bon ‘hijau’ tiga tahun yang memberi tumpuan kepada kepelbagaian biologi dengan kadar kupon 2.53%, dan 1 bilion yuan dalam bon ‘biru’ lima tahun yang dilabelkan untuk projek berkaitan lautan dengan kadar kupon 2.70%.

Jualan bon telah mendapat sambutan yang kuat daripada pelabur, dengan pesanan yang disahkan daripada sejumlah 35 akaun dari negara dan rantau yang berbeza, termasuk bank dasar dan komersial, firma pengurusan aset, dan dana. Pesanan menjumlah 12.9 bilion yuan (AS$1.77 bilion) pada puncaknya, melanggani bon sebanyak 2.58 kali ganda.

Terletak di Daerah Pusat Perniagaan Dayingshan Haikou, bangunan Window to Global Trade (WGT) memainkan peranan penting dalam menarik pelaburan asing di Pelabuhan Perdagangan Bebas Hainan selatan China.
Terletak di Daerah Pusat Perniagaan Dayingshan Haikou, bangunan Window to Global Trade (WGT) memainkan peranan penting dalam menarik pelaburan asing di Pelabuhan Perdagangan Bebas Hainan selatan China.

Penyelesaian bon yang diperuntukkan akan ditangani melalui akaun Perdagangan Bebas (FT) Hainan, sistem perakaunan boleh ditukar dengan yuan RMB sebagai mata wang asasnya. Akaun-akaun ini bertujuan untuk menampung peningkatan jangkaan dalam transaksi rentas sempadan dan pelaburan asing di Pelabuhan Perdagangan Bebas Hainan.

Ini adalah kali kedua kerajaan Hainan mengeluarkan bon luar pesisir di Hong Kong selepas penerbitan bon ‘biru’ dan bon pembangunan mampan yang berjaya tahun lalu. Tahun ini, Hainan akan menjadi kerajaan tempatan pertama di Tanah Besar China untuk menguji air dengan mengeluarkan bon ‘hijau’ bertemakan kepelbagaian biologi negara yang pertama, menawarkan kepada pelabur antarabangsa lebih banyak pilihan peruntukan aset untuk bon RMB.

Hasil daripada jualan bon terutamanya akan digunakan untuk memperbaiki penjagaan kesihatan dan pendidikan, serta memperkukuh pemuliharaan marin, pemantauan dan pemulihan alam sekitar, dan perlindungan kepelbagaian biologi.

Kerajaan Hainan mengeluarkan bon luar pesisir ini untuk mendalamkan reformasi dan pembukaan, mempercepatkan pelaksanaan strategi pembangunan mampan, dan memajukan pembangunan zon perintis peradaban ekologi kebangsaan.