Harga Minyak Mencapai Tahap Terendah Lima Bulan Akibat Kelimpahan Sumber dan Kekhawatiran Permintaan yang Kembali Berkurang

oil price

(SeaPRwire) –   Harga minyak telah jatuh ke tahap terendah selama lima bulan, penurunan yang dikaitkan dengan kebimbangan terhadap kelebihan bekalan dan permintaan yang lemah.

Trend penurunan ini berterusan walaupun data kerajaan AS menunjukkan penurunan stok minyak mentah sebanyak 4.6 juta barel minggu lepas. Walau bagaimanapun, data Agensi Maklumat Tenaga juga mendedahkan peningkatan yang ketara dalam stok bensin, melebihi anggaran dan menunjukkan penurunan permintaan bahan api​​.

Kejatuhan harga minyak ini mencerminkan kebimbangan pasaran yang lebih luas. Minyak mentah West Texas Intermediate turun kira-kira 4%, jatuh di bawah AS$70 setong, manakala minyak mentah Brent, piawaian antarabangsa, menurun kira-kira 3.6%, kekal di bawah AS$75 setong.

Perubahan harga berlaku walaupun pembukaan lebih rendah pada Rabu dan kebimbangan mengenai pertumbuhan ekonomi di China, di mana kadar pengoperasian kilang terus menurun, diburukkan lagi oleh keputusan Arab Saudi untuk mengurangkan harga tunai minyak mentah kepada China untuk bulan hadapan​​.

Menambah konteks ekonomi, data pekerjaan ADP dari AS menunjukkan peningkatan pekerjaan hanya sebanyak 103,000 bulan lepas, jatuh di bawah angka dijangka sebanyak 130,000. Penyemakan semula tambahan pekerjaan sebelum ini dari 113,000 ke 106,000 menekankan pelemahan pasaran pekerjaan, menyumbang kepada permintaan yang lebih rendah dan perlambatan ekonomi secara keseluruhan​​​​.

Sebagai tindak balas kepada keadaan pasaran ini, OPEC+ telah berusaha untuk menentang tekanan penurunan harga. Minggu lepas, OPEC+ untuk potongan output tambahan sebanyak 1 juta barel sehari, langkah yang bertujuan untuk meningkatkan harga. Keputusan ini datang bersama pengurangan tunggal Arab Saudi sebanyak jumlah yang sama.

Walaupun usaha ini, harga minyak terus merosot, dengan kedua-dua WTI dan Brent mengalami penurunan kira-kira AS$5 setiap satu, atau kira-kira 6%. Ketidakjelasan mengenai potongan tambahan ini dalam kenyataan akhbar rasmi OPEC+ membuat para pedagang percaya bahawa pengurangan itu sukarela, kerana negara-negara mengumumkan kuota masing-masing secara berasingan​​​​.

Gabungan dinamik pasaran ini menunjukkan tempoh yang mencabar bagi industri minyak, kerana ia berjuang dengan bekalan dan permintaan yang berfluktuasi, tekanan ekonomi global, dan tindak balas strategik dari negara-negara pengeluar minyak utama dan pakatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.