Harga Minyak Menjunam Ketika Peningkatan Stok AS Meredakan Optimisme

Oil Prices

(SeaPRwire) –   harga minyak mentah turun sedikit, menarik diri dari paras tertinggi tujuh minggu, kerana peningkatan stok minyak AS telah menjejaskan optimisme pelabur di tengah-tengah kenaikan harga ekuiti. Minyak mentah Brent jatuh kepada hampir $85 setong selepas mencecah harga intraday tertinggi sejak 1 Mei, manakala West Texas Intermediate kekal di atas $81 setong.

American Petroleum Institute melaporkan bahawa stok minyak mentah AS telah meningkat sebanyak 2.26 juta tong pada minggu lalu, menurut sumber yang mengetahui tentang data tersebut. Jika disahkan oleh angka rasmi, ini akan menjadi peningkatan mingguan ketiga berturut-turut. Stok di hab Cushing, Oklahoma juga meningkat, kata API.

Peningkatan inventori telah mengimbangi sentimen positif yang dijana oleh kenaikan harga saham. S&P 500 mencapai rekod baharu pada hari Selasa, yang telah membantu melanjutkan pemulihan yang kukuh dalam harga minyak, yang juga didorong oleh pedagang teknikal yang mengikuti trend.

Harga minyak telah bangkit semula daripada kerugian awal bulan ini apabila OPEC+ mencadangkan untuk meningkatkan bekalan, menjelaskan bahawa pelan tersebut adalah bersyarat. Key timespread telah melebar, menunjukkan permintaan jangka pendek yang lebih kuat, manakala penapis di Asia sedang memulihkan kapasiti selepas penyelenggaraan, walaupun margin yang lemah, meningkatkan penggunaan minyak mentah.

“Terdapat tanda-tanda tersirat bahawa penapis sedang bersiap sedia untuk musim panas,” kata Tamas Varga, penganalisis di broker PVM. “Brent bulan hadapan lebih daripada $8 setong di atas paras paling rendah selepas pertemuan OPEC+, menunjukkan optimisme sebenar bahawa imbangan minyak global akhirnya akan menjadi ketat.”

Walau bagaimanapun, lonjakan harga minyak baru-baru ini telah membawa kepada tanda-tanda bahawa futures semakin hampir ke paras terlebih beli. Indeks kekuatan relatif Brent berdasarkan sembilan hari telah melebihi 70, menunjukkan potensi penurunan.

Jumlah dagangan dalam kontrak minyak mentah dijangka lebih rendah pada hari Rabu disebabkan cuti umum di AS.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.